Yakın tarihte yaşadığımız COVİD-19 salgını, bölgemizde yaşanan jeopolitik çatışmalar, küresel ısınma ve bunun ülkemizde yol açtığı iklim sorunları, bulunduğumuz coğrafya nedeniyle maruz kaldığımız düzensiz göç akınları, yaşadığımız afetler ve ekonomik zorluklar ve birde azalan doğurganlık ve yaşlanan nüfusumuz hep birlikte sağlığa ve sağlık hizmetlerine olumsuz etkilerde bulundular ve halen de etkilerini hissetirmeye devam ediyorlar. İşte bu 7 büyük problem halen ülkemiz sağlık sisteminin karşı karşıya kaldığı en temel sorunlar olarak önümüzde duruyorlar.
Küresel ölçekte baktığımızda COVID-19 sağlık ve sağlık hizmetlerinde büyümeyi ve sağlık araştırmalarını, inovasyonu tetiklerken, aynı zamanda önemli sağlık, ekonomik, politik ve çevresel zorlukları da beraberinde getirdi. Halen etkilerini, artçı şoklarını hissetmeye devam ediyoruz.
Son yıllarda küresel sağlık sektörü benzeri görülmemiş bir büyüme yaşadı. Toplam sağlık harcamaları 2018'de 8,5 trilyon dolar iken 2022'de 12 trilyon dolara ulaştı.
Ülkemizde ise 2023 yılında sağlık harcamalarına (Sağlık Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurumları döner sermayeleri ile Sosyal Güvenlik Kurumundan yapılan sağlık harcamaları dahil) yaklaşık 696,8 milyar lira kaynak ayrıldı. Sosyal Güvenlik Kurumumuz (SGK) 2022 yılında sağlık harcamaları için 283 milyar 224 milyon lira ödeme yaparken bu tutar 2023'ün sonu itibarıyla yüzde 95’lik bir artışla 553 milyar liraya ulaştı.
2021 yılı tüm dünyada sağlık yatırımlarının rekor seviyelere ulaştığı bir yıl oldu. Özellikle gen tedavileri, hücre tedavileri, immünoterapi ve doku mühendisliği alanlarında muazzam gelişmeler yaşandı. Dijital sağlık alanındaki yatırımlar 2021'de neredeyse iki katına çıkarak 57 milyar dolara ulaştı. Dijital sağlık girişimlerinin sayısı artmaya devam ediyor. Teknoloji alanının 4 büyük devi Alphabet, Amazon, Apple ve Microsoft şirketleri sağlık sektörüne çoktan girdiler ve birbirleri ile bu alanda rekabet ediyorlar. Bu şirketler geliştirdikleri ve sundukları yenilikçi teknolojiler ile sağlık hizmet sunumunu kökten değiştirmeye kararlı gözüküyorlar.
İşte bu genel çerçeve içerisinde dünyada bunlar olurken biz Türkiye olarak ne durumdayız, geleceğe dair ne gibi hazırlıklarımız var, bunları gözden geçirelim istedik. Bu maksatla ilgili kamu kurumlarımız, üniversitelerimiz, ilaç ve tıbbi cihaz sektörümüzün temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları olarak 11-12 Ekim 2024 tarihlerinde Kocaeli Gebze’de gerçekleştirilecek Sağlık Sanayimizin Geleceği Çalıştayında bir araya geliyoruz. Kendimize “Hayat ve Dünya Değişiyor, Ya Biz?” sorusunu sorduk ve programı bu soru etrafında şekillendirdik.
Bu programda ilaç ve tıbbi cihaz sektöründeki küresel gelişmelere ve eğilimlere temas etmeyi, ülkemiz sağlık sanayinin güçlü ve zayıf yönleri ile fırsat ve tehditlerin analizini yapmayı, gelecek için projeksiyonlar üretmeyi, sıkı düzenlemelere tabi tutulan bu alanlardaki kamu mevzuatının ve desteklerin, teşviklerin sağlık sektörü üzerindeki etkilerini tartışmayı, gelişen küresel teknoloji, Ar-Ge ve yenilikçilik dünyasında sektörümüzün rekabet gücünü ve yaşanan değişime hazırlık durumunu değerlendirmeyi, sağlık alanındaki kamu-üniversite-sanayi-sivil toplum kuruluşları işbirliğine mercek tutmayı, sorunlarımızı, aksayan yönleri ele almayı ve problemleri konuşurken elde edilen başarıların da takdir edilmesini, bunlara motivasyonu ve cesareti arttıracak şekilde "iyi uygulama örneği” kaydı düşmeyi hedefliyoruz.
Çalıştayımız İki gün sürecek. Program müddetince “Sağlık Alanındaki ve İlaç Sektöründeki Küresel Gelişmeler ve Eğilimler, Ülkemizde Sağlık ve İlaç Alanındaki Gelişmeler ve Eğilimler, İlaç Sektörü Bağlamında Kamu Politikaları ve Sektörel Etkileri, Gelişen Ar-Ge ve Yenilikçilik Dünyasında İlaç Sektörümüzün Rekabet Gücü, Tıbbi Cihaz Sektöründeki ve Sağlık Teknolojilerindeki Küresel Değişim, Dönüşüm ve Gelişim, Ülkemizde Tıbbi Cihaz Alanındaki Gelişmeler ve Eğilimler, Tıbbi Cihaz Sektörü Bağlamındaki Kamu Politikaları ve Sektörel Etkileri ile Gelişen Ar-Ge ve Yenilikçilik Dünyasında Tıbbi Cihaz Sektörümüzün Rekabet Gücü” konuları masaya yatırılacak.
Bu Çalıştay ile kamu kurum ve kuruluşları, akademi, sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler ve özel sektör bileşenleri arasında tecrübe paylaşımına ve etkileşime imkan sağlamak, farklı iş birliklerine ve ortak çalışma imkanlarına zemin oluşturmak, çalıştay sonucunda elde edilecek bilgi birikimini, görüşleri, geri bildirimleri karar verici pozisyonlarda görev yapan kişilere ve ilgili kurum ve kuruluşlara iletmek üzere çalıştay kitapçığı hazırlamak, devletimizce sağlık sektörünü desteklemeye yönelik hali hazırda yürütülmekte olan ve de yapılması düşünülen tüm plan ve programlara katkı sunmak ve gelecekte bu alanda yapılacak yeni çalıştaylara ve benzeri programlara ışık tutacak şekilde bir bilgi alt yapısı oluşturmak gibi kazanımlar elde etmeyi hedefliyoruz.
Kocaeli Büyükşehir Belediyemizin ev sahipliğinde, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Aksaray Üniversitesi ve Afyon Kocatepe Üniversitesinin bilimsel katkı ve destekleri ve Sivil Toplum Kuruluşlarımızdan Cihannüma, Sağlık Sen, Öz Sağlık İş Sendikası, SEİS, TÜMDEF, MÜSİAD, SADEFE, İVEK, TÜSEP, Sağlık ve Medeniyet'in katkı ve katılımları ile “Sağlık Sanayimizin Geleceği Çalıştayında” bir araya gelmeyi, bir ufuk turu yapmayı ve atılması gereken adımları konuşmayı arzu ediyoruz.
Ülkemiz için ve sağlık sanayimizin geleceği için hayırlara vesile olmasını temenni ederiz.
Web Adresi: webmail.sagliksanayigelecegi.org
Mail Adresi: [email protected]
İletişim: (0501 299 4996) - (0552 588 6868)