Hemşireler günü ne zaman, hangi gün? sorusu gündemde yerini aldı. Bu mesleği icra eden kişiler hepimiz için doktorlar kadar değerli ve kıymetli. Peki, Hemşireler günü nereden çıktı? Sizler için bu özel günü araştırdık. İşte, 12 Mayıs Hemşireler günü mesajları ve sözleri...
Sağlıçılar arasında doktorlar, hemşireler, ebeler vs. kim olursa olsun hepsinin ortak bir amacı var; o da hasta insanları iyileştirmek, yardım etmek ve destek olmak. Sağlık sektöründe ön plana çıkan meslek gruplarından biri de hemşireler. Her sene hemşirelerin topluma katkılarını onurlandırmak adına özel bir günde kutlama gerçekleşiyor. Peki, Hemşireler günü ne zaman, hangi gün? Hemşireler günü nereden çıktı? İşte, bu özel günde kutlama yapabileceğiniz 12 Mayıs Hemşireler günü mesajları ve sözleri...

Hemşireler günü ne zaman, hangi gün?

Dünya genelinde her sene 12 Mayıs günü "Hemşireler Günü" olarak kutlanmaktadır. 2022 yılı içerisinde Hemşireler Günü Perşembe günü kutlanacaktır. 12-18 Mayıs tarihleri arasında ise Hemşireler Haftası kutlanmaktadır. 

Hemşireler günü nereden çıktı?

İlk kez 1953'te ABD Sağlık ve Eğitim Bakanlığında yetkili olan Dorothy Sutherland'a dönemin başkanı Dwight D. Eisenhower bir sonraki 1954'ün Ekim ayını “Hemşireler Günü” ilan etmesi teklifini götürür. Fakar o dönemde bu teklif onaylanmaz. 1972'de ise Hemşireler Günü'nün tanınması için resmi bir bildiri hazırlama girişiminde bulunulur. Bu bildiri Ulusal Temsilciler Meclisine sunulur. Fakat teklif yine onaylanmaz.

Uluslararası Hemşireler Konseyi 1974 yılına gelindiğinde, modern hemşireliğin kurucusu Florence Nightingale’in doğum günü olan 12 Mayıs’ı “Uluslararası Hemşireler Günü” ilan eder. Aynı sene dönemin ABD Başkanı Nixon'ın imzasıyla 12 Mayıs'ın Hemşireler Günü olmasına kesin karar verilir. 12 Mayıs 1974 tarihinden beri Hemşireler Günü resmi olarak kutlanmaktadır.

Bazı ülkelerde Hemşireler Günü farklı  6-12 Mayıs günlerini içeren hafta boyunca kutlanır. Avustralya'da 12 Mayıs Hemşireler Günü'nde yılın Avustralyalı hemşiresi başkentte özel bir törenle seçilir. Ayrıca, Avustralya eyalet ve bölgelerinin her birinde, 12 Mayıs'ın içinde bulunduğu hafta boyunca çeşitli hemşirelik törenleri yapılır.

Çin'de ise hastanelerdeki her hemşire her sene hemşirelik yeminini okur. Birleşik Krallık'ta her sene 12 Mayıs Hemşireler Günü, Londra'daki Westminster Manastırı'nda kutlanır. Kutlama esnasında, Abbey'deki Hemşire Şapeli'nden sembolik bir lamba alınır ve bir hemşireden diğerine, daha sonra da Dekan'a gönderilir. Ardından Yüksek Sunak üzerine yerleştirilir. Bu etkinlik bilginin, bir hemşireden diğerine geçişini ifade etmektedir. Bu kutlamalar, Florence Nightingale'in gömüldüğü Hampshire şehrindeki East Wellow 'daki St Margaret Kilisesi'nde doğum gününden sonraki pazar günü yapılmaktadır.

ABD'de her sene 6 Mayıs -12 Mayıs (Florence Nightingale 'in doğum günü) tarihleri arasında Ulusal Hemşirelik Haftası kutlanmaktadır. Kanada'da ise 12 Mayıs'ı kapsayan hafta boyunca her sene Ulusal Hemşirelik Haftası olarak kutlanmaktadır. Kanada Sağlık Bakanı, 1985'te Kanada'daki Ulusal Hemşirelik Haftası'nı başlatmıştır.

12 Mayıs Hemşireler günü mesajları ve sözleri

Koronavirüs ile mücadele ettiğimiz bu günlerde en büyük destekçilerimizden biri olan hemşirelerin gününü kutluyor, kendilerine teşekkürü bir borç biliyorum.

Onlar can kurtaran beyaz birer melekler. Tüm beyaz meleklerin günü kutlu olsun.

Dünya Hemşireler Günü kapsamında başta hemşireler olmak üzere tüm sağlık çalışanlarımızın gününü kutluyor, hepsine sağlıklı günler diliyorum.

Dünyanın en saygın mesleklerinden biri olan hemşirelik, hastaların tedavi sürecinde büyük rol oynuyor. Birçok hastanın tedavi ve takibinde özveriyle çalışan tüm hemşirelerin Hemşireler Günü kutlu olsun.

Covid-19’la mücadelenin sürdüğü günlerde ön saflarda yer alan sağlık personellerinden olan hemşirelerin Hemşireler Günü kutlu olsun.

Özveri ile mücadele eden hastaların destekçisi olan ve tedavisinde görev üstlenen tüm hemşirelerin Hemşireler Günü kutlu olsun.

Sevgi, şefkat ve hoşgörünün simgesi haline gelen hemşirelerimizin hemşireler günü kutlu olsun.

12 Mayıs Dünya Hemşireler günü, sağlık personelimize kutlu ve hayırlı olsun

“Önce İnsan” diyerek halkla hizmeti şiar edinmiş, insanların sağlıkları için çok önemli ve kutsal bir görevi ifa eden, bu yüce mesleğin mensubu bütün fedakâr, cefakâr hemşirelerimizin “Hemşireler Gününü” kutlayarak meslek hayatlarında başarılar dilerim.