Eğitim-Bir-Sen Genel Merkezi, Genel Kurul (Tüzük Tadil Kongresi) ilanına çıktı.

Eğitim-Bir-Sen genel kurul delegelerinin 1/5’inden fazlasının Sendika Tüzüğü’nde değişiklik önerisi içeren talepleri ve sair tüzük değişikliği önerileri ile seçim iş ve işlemlerini düzenleyen usul ve esasların genel kurulca karara bağlanması amacıyla, Genel Kurul (Tüzük Tadil Kongresi) ilanına çıkıldı. 11.06.2022 tarihinde Tüzük Tadilat Kongresi gerçekleştirilmesine, bu amaçla Sendika Genel Kuruluna (delegelere) çağrıda bulunulmasına karar verildiği duyuruldu.

Bir süredir, sendikada görev süresi bu dönem sona erecek olan 23 civarında şube başkanının, “3 dönemden fazla aday olamama” kuralını içeren Eğitim-Bir-Sen Tüzüğünün “Yöneticilerin Görev Süresi” başlıklı 33. Maddesinin değiştirilmesi için imza topladığı konuşuluyordu. Değiştirilmesi beklenen Eğitim-Bir-Sen Tüzüğünün “Yöneticilerin Görev Süresi” başlıklı 33. Maddesiyle, bu 23 şube başkanının yeniden şube başkanlığına aday olabilmesinin önü açılmış olacak.

Aynı zamanda kongrede İlçe temsilciliklerine seçimin kaldırılıp yerine delegelerin seçtiği şube başkanının istediği bir ismi,seçim döneminde çıkarılacak bir yönetmelik marifetiyle imkan tanınacağını Ajanskamu olarak gündeme getirmiştik.. 

Daha önce bu konuda yaptığımız  Eğitim-Bir-Sen’i Karıştıracak İddia” başlıklı haber üzerine  EBS Genel Başkan Yardımcısı Ramazan ÇAKIRCI bu iddiayı yalanlamayan ancak "ince mühendislik" ifadesi içeren bir mesajı Tüm Türkiye teşkilatlarına atarak iddialara cevap vermek zorunda kamıştı. Ancak Yönetmelikle böyle bir hakkı kimsenin elinden almayacağız dememişti.

Bunun üzerine Eğitim Bir Sen'e ve Ramazan ÇAKIRCI'ya Açık Çğrı Açıklayın! başlıklı haberimizle çağrı yapmış ve Daha önce yapılan tüzük tadilatıyla İlçe temsilciliklerine seçimin yerine atama getirleceğini bunu da seçim zamanında çıkarılacak bir yöçetmelik eliyle yapılacağını  ortaya koymuştuk.

Biz haberimizde, geçmişte Eğitim-Bir-Sen’in demokratik seçim yapmadığını iddia etmedik. Bu tüzük değişikliğine neden gidildiğinin cevabını aradık. Genel Merkez, haberimizde iddia edildiği gibi bir arayış içerisinde değilse ve Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Çakırcı; kamuoyuna, seçimler zamanında çıkarılacak bir “Seçim Yönetmeliği” ile değişikliğe gidilmeyeceğini net cümlelerle açıklarsa biz kendisinden özür dilemeye ve bunu haberleştirmeye hazırız?

Ramazan Çakırcı’nın gerçekleşen tüzük değişikliğine hiç değinmeden beylik laflarla "mühendislik" iddiaları kamuoyunda kabul görmüyor. Fitneden, fesattan bahsediyor… Tekrar ediyoruz; sizin deyiminizle "Mühendislik" ürünü olan bu tüzük değişikliğini ne amaçla yaptığınızı ve 2022 seçimlerinde önceki dönem geçerli olan kuralların uygulanacağının sözünü verin, biz de özür dileyelim. Boş lafa, polemiğe, tartışmaya, mühendislik, fitne fesat tartışmalarına hiç gerek yok. " demiştik.

İşte şimdi o gün geldi çattı. Eğer dediğiniz gibi ise biz sözümüzün arkasındayız özrü dileyeceğiz. 

Üyenin doğrudan seçim yetkisinin elinden alınarak, delege demokrasisine dayalı temsili demokrasiye geçilmesi ve ilçe temsilcisi atamasının genel merkezden maaşlı profesyonel şube başkanlarının inisiyatifine bırakılması, Eğitim-Bir-Sen için bir dönüm noktası olma potansiyeli taşımaktadır. 

Peki siz bu gerçekle yüzleşirseniz özür dileyecek misiniz?

Eğitim-Bir-Sen İstanbul 2 Nolu Şube Başkanı Rıfat Kavak’ın da geçtiğimiz günlerde 3 dönem kuralının kaldırılmasına karşı olduğu ortaya çıkmıştı. 

Eğitim Bir Sende tüzük değişkliğinin ardından İlçe ve Şube Seçimleri 2022 Ekim-Kasım aylarında yapılacak. 

Kongre sonucunu merakla bekliyoruz. 

O değerlendirmemiz de ayrı bir haber konusu olacak.

Kamuoyuna Saygılarımızla…