Öğretmenlerin mesleki çalışmaları kendi okullarında yüz yüze yapması kararı gereği, uzun bir aradan sonra yeniden okuluna döneceksin. Salgının geldiği aşamanın ciddiyeti, yeni vaka sayılarının sürekli artıyor olmasının yarattığı kaygı ve tüm uyarılara rağmen alınmayan önlemlerden dolayı mesleki çalışmaların yüz yüze değil çevrimiçi yapılması için çaba gösterdik. Ancak siyasi iktidar ve MEB’in bu konudaki ısrarından dolayı okuluna dönüyorsun. Tüm öğretmenlerimize sağlıklı ve başarılı bir eğitim öğretim yılı dileriz.

Biz öğretmenler, okulların bir an önce açılmasını ve yeniden öğrencilerimizle bir araya gelmeyi, onların gözlerinin içine bakarak sınıfta olmayı istiyoruz. Biliyoruz ki hiçbir uzaktan eğitim deneyimi öğrencinin gözündeki ışıltıyı, öğretmenin yüzündeki gülümsemeyi içermez. Ancak, salgınla mücadelede belirli hedeflere ulaşmadan; okullarda yeterli önlemler alınmadan; yeterli sayıda okul, derslik, öğretmen, ek personel atamadan; her okulda bir sağlık görevlisi bulundurmadan okulların açılmasına “evet” diyemeyeceğimiz bilinmelidir. Bu nedenle de yaptığımız uyarıların, ortaya koyduğumuz önerilerin ve yönelttiğimiz eleştirilerin toplumsal sorumluluğumuzun gereği olduğunu vurgulamak isteriz.

Sevgili Öğretmenim,

Mesleki çalışmalar için okuluna gittiğinde artık o okul eski okulun olmayacak. Yaşanmaya devam eden salgın süreci okulu da işleyişini de değiştirmiş durumda. Okuluna gittiğinde öncelikle okulu ve mesleki çalışma yapılacak alanların sağlık açısından uygun olup olmadığını değerlendirmen gerektiğini düşünmekteyiz. Çalışma yapılacak alanın sağlıklı olmadığını düşünüyorsan bu durumu tutanak altına almanı ve kurum yöneticisine bildirmeni öneririz. Çalışma alanı değişikliği yapılmıyorsa veya çalışma ortamının sağlık açısından güvenli hale getirilmesine dönük önlemler alınmıyorsa, yine bu durumu da tutanak altına alman ve sağlık açısından risk oluşturan alana girmemen yapman gereken en doğru davranış olacaktır. Ayrıca bu durumu hızlıca üyesi olduğun sendikaya bildirmen sorunun çözümü açısından önemlidir. Üyemiz değilsen Eğitim Sen’in bu konuda sadece kendi üyelerinin değil tüm çalışanların hakları için mücadele edeceğini bilmeni isteriz.

Mesleki çalışmalar kapsamında yapılacak olan öğretmenler kurullarının bu sene çok daha önemli olduğunun farkında olduğunu biliyoruz. Okulların açılmaya hazır olup olmadığını bu çalışmalarda mutlaka değerlendirmek gerekiyor. Eğitim Sen, senin için, öğrencilerimiz için ve tüm halkımızın sağlığı ve hakları için bu konuda çok çalıştı ve çabaladı. Yaptığı çalıştay ve araştırma ile alanda yaşanan gerçekliği olduğu şekli ile yansıttı. Konuyu tüm boyutlarıyla tartışarak, tüm olasılıklara dönük öneriler geliştirdi.

Kurul toplantısında çalıştığın okulun yüz yüze eğitime hazır olup olmadığını tartışmak istediğini biliyoruz. Kendi sağlığın ve geleceğinle ilgili kararların sana sorulmadan alınmasının sende yarattığı rahatsızlığın da farkındayız. Yaşamımızla ilgili kararların bizlere sorulmadan alınmasına sessiz kalmayacağız. Eğitim Sen, sana bu tartışmalarda yararlanabileceğin sorular hazırladı. Bu soruları kullanarak okulunun durumunu değerlendirebilir ve bunun sonuçlarını kurul tutanaklarına işletebilir ve ayrıca Eğitim Sen Şubelerine ulaştırabilirsin. Yapacağımız bu çalışma sadece kendi sağlığımız için değil toplumun genelinin sağlığı açısından da anlamlı ve önemli olacaktır.

Sevgili Öğretmenim,

Bu zor dönemden birlikte, dayanışmayla ve mücadele ile çıkacağız.

EĞİTİM SEN MERKEZ YÜRÜTME KURULU