Son Dakika Bakanlığımız
Son Dakika Bakanlığımız
Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenlerinin atama ve yer değiştirme yönetmeliğinde flaş değişiklik yaparak arası ilk atama ve kurum içi ilk atama başvuru hakkını kaldırıldı. (İlgili Haber için tıklayınız.)
İlk atama başvurularına 3 gün kala atama yönetmeliğini değiştirmek ne anlama gelmektedir?
Yapılan değişiklikler 4 başlıkta incelenebilir.
1. Açıktan ilk atama, kurumlar arası ilk atama ve kurum içi ilk atama başvuru hakkı kaldırıldı (Madde 5, 12, 15, 17, 21, 22)
Değişikliklerin kırmızı renkle gösterilip işlendiği Yönetmeliğin Yeni şekli için Tıklayınız.
Yönetmeliğin değişiklik öncesi şekli için tıklayınız
Değerlendirme:
Değişiklik öncesi durumda Bakanlık merkez ve taşra teşkilatı ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı dışındaki diğer hizmet sınıflarında hâlen asıl memur olarak görev yapanlar ile Devlet memuru olarak çalışmakta iken görevlerinden ayrılanlar, bu kapsamda başvuruda bulunabiliyorlardı. Bu madde kapsamında başvuruda bulunacakların atamalarında esas alınacak hizmet sürelerinin hesabında, Bakanlık ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında fiilen Devlet memuru olarak geçirilen hizmet süreleri esas alınmaktaydı.
31/08/2012 tarihinde yapılan değişiklikle bu durum kaldırıldı.Yeni sınava girenler için olumlu olmakla birlikte; "açıktan ilk atama, kurum içi ve kurumlar arası ilk atama ile öğretmen olarak atanmayı bekleyen 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı dışındaki diğer hizmet sınıflarında hâlen asıl memur olarak görev yapanlar öğretmenlik için yapılan KPSS sınavına girmeyenler mağdur edilmiştir.
Bakanlık kısa süre önce Danıştay İkinci Dairesinin 08.06.2012 gün ve E.2012/1316 sayılı kararıyla, Kılavuzda, ‘Açıktan ve kurumlar arası yeniden atama’ ile ‘Açıktan ilk atama, kurum içi ve kurumlar arası ilk atama’ ya yer verilmemesi nedeniyle eksik düzenlemenin yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiş olmasını yönetmelik değişikliğiyle aşmaya çalışmaktadır.
Böylece uygulamalarının birçoğu yargıdan dönen MEB’in son dakika yapmış olduğu değişiklik başka mağduriyetler doğurmuştur. Nitekim öğretmenlik bölümü olmayan Sağlık meslek Lisesi Meslek Dersi öğretmen adayları (Sağlık/ Hemşirelik, Sağlık/Acil Tıp Teknisyenliği ) Üniversiteler tarafından açılan formasyon kurslarına yüklü miktarda ücretler ödeyerek gitmişlerdir. Ayrıca Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni olmayı düşünen yeni formasyon alan kadrolu imamlar da hayal kırıklığı yaşamışlardır.
Oysa MEB bu değişikliği aylar öncesinden yaparak oluşacak mağduriyetlerin önüne geçilebilir ya da geçici bir madde koyarak 3 Eylül 2012 tarihinde başvurusu alınacak 40000 kadroluk atamada söz konusu adayları mağdur etmeyebilirdi.
2. Asıl olarak hâlen Bakanlık veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapanlar ile adaylığı kaldırıldıktan sonra kendi istekleriyle bu görevlerinden ayrılanlar da artık KPSS puanıylaİlk atama kapsamına alınmıştır. (Madde 13/ç )
Değerlendirme:
Değişiklik öncesi Sadece aday olan memurlardan kendi istekleriyle bu görevlerinden ayrılanlar ya da adaylık döneminde başarısız olmaları nedeniyle görevine son verilenler ilk atamaya başvurabiliyordu. Artık adaylığı kaldırılmış devlet memurlarından kendi istekleriyle bu görevlerinden ayrılanlar da ilk atama KPSS puanıyla öğretmen olarak başvuru yapabilecekler. Böylece hizmet puanına dayalı olarak kurumlar arası ilk atama ve kurum içi ilk atama yolunu kapatan MEB, bu memurlara KPSS ile ilk atama yolunu açmıştır . Yani 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında hâlen asıl memur olarak görev yapanlardan öğretmen olmak isteyenlerin mutlaka KPSS ye girmeleri gerekecektir. Bazı memur sitelerinde yapılan yorumlar (Yorum1 Yorumlar2 ) “Eğitim fakültesi mezunu olup atanamadığı için başka memuriyetlere geçen ve bir gün öğretmen olma hayalini saklı tutan memur öğretmenler için öğretmenlik kapısı tamamen kapanmıştır.” İle “vekil öğretmen alınmayacak” yorumları doğru değildir. Bu durumda Eğitim fakültesi mezunu olup atanamadığı için başka memuriyetlere geçen ve bir gün öğretmen olma hayalini saklı tutan memurlara KPSS ile yol açılmıştır.
3. Açıktan ve kurumlar arası yeniden atama kontenjanı %/7 den %1 e düşürülmüştür. (Madde 18)
Değerlendirme:
İlgili yönetmeliğin 14. Maddesinde geçen Açıktan ve kurumlar arası yeniden atama (Eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dâhil öğretmen unvanlı kadrolarda adaylıklarının kaldırılmış olması kaydıyla; Bakanlık kadrolarındaki görevlerinden ayrılanlar, ile hâlen kamu kurum ve kuruluşlarında öğretmen veya başka unvanda görev yapanlar)‘ın kontenjanı düşürülmüştür, böylece ilk atamaya daha fazla kontenjan ayrılmış olacaktır.
4. Değişiklik acelece yapıldığı için daha önce Sözleşmeli olup KPSS puanıyla kadroya geçen öğretmenlerin mağduriyetleri maalesef giderilmemiştir. Sözleşmeli öğretmen iken kadrolu atama dönemlerinde KPSS puanı ile kadroya atanan öğretmenler, haklarında bir değişiklik olmadığını görünce hayal kırklığına uğramışlardır. İlgili haber için tıklayınız.
Sonuç olarak MEB adeta Son Dakika Bakanlığı şeklinde davranarak yeni bir süreciyle bildiğini okumaya devam etmektedir. Artık MEB Açıktan ilk atama, kurumlar arası ilk atama ve kurum içi ilk atama başvurusu almayacak bunun yerine bu adaylardan KPSS puanıyla ancak başvuru yapanları kabul edecektir.
Not : Sayın Osman Zahit Çiftçi'nin yanlış yorumladığım istifa sonrası KPSS ile öğretmen olabilme uyarısı için teşekkür ederim. Metinde gerekli düzeltmeler tarafımca yapılmıştır. Yukarıda öneride bulunduğumuz MEB gün içinde saat : 22:47'de İlk atama Kılavuzunu yayınlamış ve zorunlu olarak ilgili danıştay kararı gereği şu açıklamayı yapmıştır. Danıştay İkinci Dairesinin 08/06/2012 tarihli ve E: 2012/1316 sayılı ile 11/07/2012 tarihli ve E: 2012/3460 sayılı yürütmenin durdurulması kararı gereğince; 2012 Şubat ayında ilk atama kapsamında atama yapılan 17.000 kadronun; % 7’si olan 1.190 kontenjan Açıktan Atama ve Kurumlar Arası Yeniden Atama, % 3’ü olan 510 kontenjan da Açıktan İlk Atama, Kurum İçi İlk Atama ve Kurumlar Arası İlk Atama yoluyla kullanılmak üzere toplam 1.700 kadroya bu kılavuzun ilgili bölümlerinde belirtilen kurallar çerçevesinde, EK-2 çizelgede gösterilen alanlardan, 2012 Şubat Öğretmen Atama Döneminde başvuru yapabilecek durumda olanların başvuruları bu Kılavuzda belirtilen başvuru tarihleri arasında http://mebbis.meb.gov.tr adresi üzerinden kabul edilecektir.
Yunus Kayra Doğan/Ajanskamu.com
https://twitter.com/yunuskayradogan

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.