Taşerondan kadroya geçen 400 bin işçinin iki buçuk (2,5) yıldır aldıkları yüzde 4’lük sabit zammın süresi 30 Haziran’da doluyor. Taşeronların gözü kulağı yapılacak sözleşmede.

Konu ile ilgili olarak Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan “özgür sözleşme” talep etti. Hükümetin, kamu ve belediyelerde çalışan taşeron işçileri “kadro”ya alması sonrası yaşanan “sabit zam” uygulamasında ilk süre doluyor. Salgın nedeniyle sözleşme süreçleri uzatılmazsa taşeronlarla ilgili belediyelerle masaya oturulacak.

Hükümet, 24 Aralık 2017’de yayımlandığı 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 1 Nisan 2018 itibarıyla kamudaki taşeron işçileri kadroya, belediyelerdeki taşeron işçileri de belediye şirketlerine geçirdi. Ancak işçilerin ücretleri Yüksek Hakem Kurulu’nun (YHK) akdettiği sözleşmelere endekslendi. Bu nedenle 1 milyon işçi iki buçuk (2,5) yıldır 6 ayda bir yüzde 4 zam aldı.

YHK’nin akdettiği sözleşmelerin süresi ise belediye şirketlerine geçirilen taşeron işçiler için 30 Haziran’da, kamuda kadroya geçirilen taşeron işçiler için de 31 Ekim’de doluyor.

Taşeron işçilerin bir diğer sorun ise; KHK ile bu işçiler taşeronda çalışırken hangi işkolunda iseler geçirildikleri kadrolarda da aynı işkolunda devam ettiler. Bu nedenle de bu işçiler çalıştıkları asıl işverenin işkolunda bulunan toplu iş sözleşmelerinden yararlanamadı. Aynı işyerinde aynı işverene bağlı işçiler arasında farklılıklar ortaya çıktı.

Bu noktada belediyelerde bulunan sendikalar harekete geçti. Bu işçiler için sözleşme süreci 1 Temmuz’da başlayacak. Bu sendikalar daha önce sözleşme imzaladıkları yerlerde yetki başvurusunda bulundu. İlk defa sözleşme imzalanacak belediye şirketleri için de 1 Temmuz’dan sonra yetki başvurusu yapacaklar.

Ancak salgın nedeniyle toplu iş süreçleri 3 ay uzatıldı. Bu nedenle bakanlığın bu başvurulara 17 Temmuz’dan itibaren yanıt vermesi bekleniyor. Ayrıca Cumhurbaşkanının bu süreyi 3 ay daha uzatma yetkisi var.

Konu ile alakalı olarak; DİSK Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan, ülkede her şeyin normalleştirilmeye çalışıldığı bu dönemde salgın süresince bile çalışmak zorunda kalan işçi sınıfının sendikal haklarını 3 ay daha ötelemenin ciddi bir hak ihlali olacağını vurguladı.

Tüm işçilerin özgür toplu iş sözleşmesi haklarına bir an önce kavuşmasını isteyen Çalışkan, belediye şirketlerinde bulunan ve farklı işkollarında gözüken işçilerin de 1 Temmuz itibarıyla “genel işler” işkoluna aktarılması gerektiğini, aksi halde yasaya aykırılık oluşacağını da vurguladı.