Üniversite öğrencilerinin kopya çekme girişimlerinin üzerine bir araştırma yapıldı. Burdur Mehmet Akit Ersoy Üniversitesinde Öğretim Üyesi İlahiyatçı-Sosyolog Prof. Dr. Ahmet Onay’ın başkanlığında yürütülen araştırmada dikkat çeken sonuçlara ulaşıldı. Kopya çekme girişiminde bulunmada erkeklerin kızlara göre yüzde 10 daha fazla öne çıktığı görülürken üniversitenin kampüsünden uzaklaştıkça kopya çekme girişiminin daha da artması dikkat çekti. Kopya girişimde bulunanlar arasında zengin fakir ayrımının olmadığını kaydedilirken araştırmanın en dikkat çeken yönü ise üniversiteden önce din eğitimi alanların diğer gruplara nazaran kopya çekmeye oldukça uzak olduğu ortaya çıktı.

Dindarların eğitime katkısı yüksek
Öğrenciler arasındaki akademik kopya çekme eğiliminin fakülte ve yüksekokullara göre farklılık göstermekten çok bireysel dindarlık tipiyle daha alakalı olduğu görüldü. Yardımcı araştırmacı olarak sahada çalışan Saniye Yılmaz’ın tespitleri araştırmanın sahada net bir karşılığı oluğunu gösterdi.  İmam Hatipliler gibi gerek devlet tarafından dini eğitim alan gerek ise camilerde eğitim alan kesimin eğitim sisteminde düzeltici etkisi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ahmet Onay, bu kişilerin dürüst, ahlâklı duruşunun yüksek eğitimde büyük bir dönüşüme neden olabileceğinin altını çizdi.

İnançsızlar ahlak yoksunu
Toplumda birçok yerde dini inancı olmayanların daha ahlaklı olduğuna yönelik algı operasyonlarını terse çeviren araştırmayı yorumlayan Prof. Dr. Onay araştırmanın sonuçların ilişkin şunları söyledi: 

'İbadetlerini yapan, dinin sosyal hayatla ilgili kurallarını yerine getirmeye özen gösteren, öldükten sonra dirilmeye ve hesap gününe inanan yani iç güdümlü dindarlık düzeyleri yüksek olan öğrencilerin kopya çekmeye ve akademik sahtekarlık eğilimlerine en uzak kesimi oluşturdukları görülmüştür. Buna karşılık, kopya çekme ve akademik sahtekarlık eğilimi en yüksek olan kesim ise; dini inancın gerekli olmadığını düşünen, kişinin din uğruna birtakım güçlüklere katlanmasını anlamsız bulan ve dinin yasak ettiği şeyleri yapanlar olduğu tespit edilmiştir. '