Televizyonlarda, basında, sosyal medyada sendika başkanları ve ilgili ilgisiz birçok kişi vergi diliminin sadece ücretlere uygulandığını ve değişiklik yapılırsa sadece ücretlilerin refaha kavuşacağını konuşuyorlar. Oysa durum öyle değil.
Vergi dilimleri değişseydi ne olacaktı?
Şimdi siz de herkes gibi yukarıdaki tabloya bakıp “vergi dilimi 2000 yılından bu yana yeniden değerleme oranı kadar artırılsaydı dilimler şu kadar olacaktı ve daha az vergi ödeyecektik” cümlesini içinizden geçiriyorsunuzdur. Çok da haksız sayılmazsınız ama minik bir detay var.
Vergi dilimi 2000 yılından bu yana yeniden değerleme oranı kadar artırılsaydı bugün ilk dilim 110 bin lira değil 288 bin lira, ikinci dilim 230 bin lira değil 721 bin lira olacaktı. Üçüncü dilim ise 3 milyon liradan fazla bir tutar olacaktı.


Eğer vergi dilimi 2000 yılından bu yana yeniden değerleme oranı kadar artırılsaydı yukarıdaki tabloda yer alan aylık brüt tutarlara göre aylık ortalama ele geçecek tutarlar olacaktı.

Buna göre şayet vergi dilimi 2000 yılından bu yana yeniden değerleme oranı kadar artırılmış olsaydı aylık 30 bin TL ücret alan bir çalışanın eline 24 bin TL geçmiş olacaktı.

O zaman gelin şunu yapalım; dilim değişikliği olsaydı aylık ele geçecek tutar ile şu anki dilim sonucu ele geçecek tutarları karşılaştıralım. Bakalım bu sihirli söylem düşük gelirliye ne kadar katkı sağlayacak...

Görüldüğü üzere vergi dilimleri şayet 2000 yılından bu yana yeniden değerleme oranı kadar artırılsaydı 30 bin TL aylık brüt maaş alan bir çalışanın eline fazladan aylık 750 TL geçmiş olacaktı. Kocaman bir 750 TL…

Daha rasyonel bir çözüm bulmak lazım

Bu kadar kavga aylık 750 TL için mi? Günümüz fiyatlarıyla 750 TL’nin alım gücü ne kadardır? Elbette ücretli birinin çocuğuna vereceği harçlık olabilir bu 750 TL ya da elektrik faturasını karşılayabilir. Kat’i suretle küçümsemiyorum ama gelir seviyesi yükseldikçe dilimlerin olumlu etkisi artmakta ama düşük ve ortalama gelir seviyesinde pek anlamlı olmamaktadır.

Toplu sözleşme ikramiyesinde yaşanan kriz çözülecek Toplu sözleşme ikramiyesinde yaşanan kriz çözülecek

Bugün özellikle sendikaların tespitlerinden bir tanesi de asgari ücretin, ortalama ücret olduğu söylemidir ki haklılar.

O zaman asgari ücretin ortalama ücret olduğu bir ekonomide memurlar hariç diğer çalışanların çok büyük kısmı asgari ücret civarında maaş alıyorlarsa vergi dilimlerinin değişmesi kime ne kadar yarar sağlayacak?

Murat Batı /T24