696 sayılı KHK ile kamuda istihdam edilerek 4/D kadrosuna alınan emekçilerin sorunları bitmek bilmiyor. KHK'nın dayattığı bazı zorunlu haller çalışanların yaşamını zorlaştırıyor. KHK'da eksik kalan maddelerden biri de zorunlu emeklilik. Yasa gereği 4/D işçi statüsündeki personeller günü dolduğunda, zorunlu olarak emekli ediliyor. Fakat bu da zorlu yaşam koşullarında düşük maaş ile emekli edilecek olan işçileri hayli tedirgin ediyor. Çoluk çocuk sahibi, kirada oturan birçok işçi, düşük emekli maaşı ile nasıl geçineceğini karar kara düşünüyor. Emekliliği yaklaşan veya iyi bir emeklilik yaşamak isteyen işçiler bu madde için Anayasa Mahkemesi'ne gitmeye hazırlanıyor.

HAKSIZLIK VAR

Kamuda işçilerin 65 yaşına kadar çalışma hakkı devam ederken, 4/D işçi statüsündeki personeller yasa gereği 47-48-50 yaşında emekli olmak zorunda kalıyor veya zamanı geldiğinde zorunlu olarak emekli edilecek. Bu da erken yaşta çok düşük maaşlarla yaşama devam etmeleri anlamına geliyor.

Bu konuda açıklama ise Türk-İş Konfederasyonu'na bağlı Koop-İş Sendikası'ndan geldi. Sendika Genel Başkanı Eyüp Alemdar, 63 yaşındaki eski işçi çalışmaya devam ederken 696 Sayılı KHK ile kadroya geçen yanındaki işçinin 47-48 yaşında emekli edilmesinin anayasaya aykırı olduğunu söyledi.

AYM'YE BAŞVURACAKLAR

Yakın zamanda bu kanunun iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklarını belirten Alemdar, bu yolda Hak-İş ve DİSK'ten de destek beklediklerini, birlikten doğan gücün AYM'yi de ikna edeceğini vurguladı.

Açıklamasında Eyüp Alemdar,  YOL–İŞ Genel Başkanı ve TÜRK–İŞ Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar ile birlikte gelecek hafta HAK–İŞ ile bir görüşme yapacaklarını da belirtti.

Koop-İş Genel Başkanı Eyüp Alemdar'ın bu açıklamasının ardından, yüz binlerce işçinin gözü yapılacak olan görüşmelere ve gelişmelere çevrildi. Çalışanlar yüz binlerce insanın kaderini etkileyecek zorunlu emeklilik konusunda tüm sendikaların güç birliği yapmasını istiyor. 

4 D'li işçilerle ilgili tüm son dakika gelişmeleri için tıklayınız