AJANS KAMU - ÖZEL HABER

696 sayılı KHK ile taşerondan 4/D sürekli işçi kadrosuna geçen işçilerin Toplu İş Sözleşmesi (TİS) 31 Ekim 2020'de sona eriyor.

4/D sürekli işçilerin en çok merak ettiği maaşlarına yansıyacak olan zam ve tayin hakkının verip verilmeyeceği konusu geliyor.

4/D SÜREKLİ İŞÇİLERE YAPILACAK ZAM İÇİN ORANLAR 

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Türk-iş sendikasının 3 yada 4 toplantı gerçekleştirilmesi ön görülüyor. 

Yapılacak olan toplantı sonucunda işçilerin mali ve sosyal hakları belirlenecek. Bu toplantı uzun zamandır geçinmede zorluk çeken işçiler için önem arz ediyor. KHK ile kadroya geçtikten sonra her yıl 4+4 toplamda yüzde 8 oranında zam alan işçiler Ekimde yapılacak olan toplantıdan sonra oranın yükseltilmesi bekleniyor. 

Ücretlerin diğer kadrolu işçilerle eşitlenmesini bekleyen işçiler taşerondayken yaşadıkları mağduriyetin kamuda da sürdürülmemesinden yana sosyal platformlardan seslerini duyurmaya çalışıyorlar.

Kadroya geçiş sürecinden açmış oldukları geçmişe dönük alacaklarından feragat eden işçiler, Yüksek Hakem Kurulu (YHK) kararları ile bağıtlanan sözleşmenin yerini Toplu İş Sözleşmesi (TİS)'e bırakmasını ve diğer kadrolu işçiler gibi tüm haklardan eşit olarak yararlanmak istiyorlar. 

İŞÇİLERİN BEKLENTİLERİ YÜKSEK

Yıllarca kamuda taşeron şirketlerin altında asgari ücretle çalışan ve döner sermaye, banka promosyonu, ilave tediye ve yüzdelik farklarında içerisinde yer aldığı bir çok haktan mahrum olarak yıllarını vermiş olan işçiler, geldiğimiz noktada kamuda istihdam edilmenin sevincini yaşayamadan asgari ücrete mahkum edildiler. 

Sabırla ve sükunetle yıllardır bugünleri bekleyen işçilerin beklentileri oldukça yüksek. Son zamanlarda İŞKUR'dan 4/D kadrosunda istihdam edilen işçiler direk TİS'e dahil olurken, mevcut konumda ki 696 Sayılı KHK ile kadroya geçen işçiler malesef yine TİS'ten mahrum kaldılar. Bu nedenle çalışanların beklentisi yüksek.

SENDİKALAR ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYACAKLAR MI?

En çok merak edilen konuların başında ise, sendikalar TİS sürecinde ellerini taşın altına koyacaklar mı? Yıllardır bugünleri umutla bekleyen kamu çalışanları 31 Ekim 2020 tarihinde sona erecek mevcut sözleşmenin, 1 Kasım itibariyle güncellenerek tüm kazanımları elde edilmiş bir sözleşme olarak masaya gelmesini ve sendikaların bu yönde güçlü adımlar atmasını bekliyorlar.