696 sayılı KHK’nın 127. maddesiyle 375 sayılı KHK’ya eklenen geçici 23. Maddenin birinci fıkrasının beşinci alt bendine göre, emeklilik yaşı gelen işçiler, söz konusu hüküm dolayısı ile re’sen emekli ediliyor.

Taşerondan gelen işçiler dışında kalan ve devamlı işçi kadrosunda istihdam edilen kamudaki diğer işçiler emeklilik şartlarını yerine getirdikten sonra da çalışmaya devam edebiliyorlar. Fakat 4 D kadrosunda istihdam edilen 696 KHK'lı işçiler 48-49 yaşlarında, en verimli yaşlarında istemeyerek emekli ediliyor ve bağlanan 1600 tl civarında ki maaşla açlık sınırının çok çok altında kalarak zorunlu olarak emekli ediliyor.

ANAYASADAKİ EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI

İşçiler yaptıkları açıklamada; Bizler bu maaşla nasıl geçinelim. Emekli olduktan sonra maaşımız açlık sınırının çok altında kalıyor .Bizler zorunlu emekli olmak istemiyoruz. Bu konuda yetkili veya yetkisiz tüm sendikaların ayağa kalmasını, atağa geçmesini, gerekli yasal mevzuat için ne gerekiyorsa yapmalarını istiyoruz. 50 yaşında zorla emekli olupta, o yaştan sonra sağda solda iş aramak istemiyoruz, mevcut işlerimizde zaten 50 yaşında bir çalışan kalifiye personeldir, devlete en çok yarar sağlayacağımız bir zamanda emekli edilmek bizi perişan eder, birçok arkadaşımız bu konunun hala farkında değil fakat aramızdan binlerce kişi zorunlu olarak edildi, lütfen bu mağduriyet son bulsun. Bu kanun değişmesi için bu haksızlığın ve hak kaybının giderilmesi hususunda bize yardımcı olmanızı bekliyoruz

Aynı iş yerinde aynı işi yaptığımız arkadaşımızla, prim ve gün sayılarımız aynı olmasına karşın bizler KHK ile istihdam edildiğimiz için zorunlu olarak emekli edilirken, eski kadrolu işçiler dilerseler çalışmaya devam edebililiyorlar, bu durum kanunlara, Anayasa'da ki eşitlik ilkesine de aykırılık içeriyor. 

YASAL DÜZENLEMELER BİR AN ÖNCE YAPILMALIDIR

Çalışanlar arasında ayrımcılık oluşturan zorunlu emeklilik konusunun çözümü için bazı sendikaların açıklamaları olduysa da tam anlamıyla konunun TBMM nezdinde çıkarılacak bir kanunla çözülebileceği açıklanıyor. Sağlık alanında yetkili ÖZ Sağlık-İş sendikası son günlerde bu sorunu dile getriyor fakat henüz tam anlamıyla bir çalışma basına yansımadı. Gelişmeler oldukça sizlerle paylaşmaya ve 4 D'li işçilerin sorunlarının çözümüne ilişkin konulara yer vermeye devam edeceğiz.

4 D'Lİ İŞÇİLERLE İLGİLİ SON DAKİKA GELİŞMELERİ İÇİN TIKLAYINIZ