696 sayılı KHK 2018 Nisan ayı itibariyle taşerondan kadroya geçen ve yaklaşık 3 yıldır asgari ücretle düşük ücretle çalışan işçilerden, Sağlık Bakanlığı'nda yetkiyi elinde bulunduran Hak-İş'e bağlı Öz Sağlık-İş sendikasına önemli soruılar. Birçok işçiden Ajans Kamu'ya gelen mesajları derleyerek, işçilerin beklentilerini ve sorularını yetkili sendikaya çalışanlar adına soruyoruz. 

696 KHK'LI İŞÇİLERİN O SORULARI

SORU 1 - Yetkili sendika olarak, yaklaşık 3 yıldır yüzde 4+4 ile ekonomik olarak sıkıntılar çeken işçiler için planınız nedir?

SORU 2 - Sağlıkta ilk defa bu kadar işçiyi temsil edeceksiniz bunun için hedefiniz nedir?

SORU 3- (31.10.2020) itibariyle almakta olduğumuz günlük brüt çıplak ücretlerin üzerine mevcut toplu sözleşmede olmasına rağmen verilmeyen 5 TL için itiraz etmeyi düşünüyor musunuz?

SORU 4 - Tarım ve Orman Bakanlığı'nda brüt çıplak yevmiyelerin üzerine ücret zammı yapılırken, Sağlık Bakanlığı'nın yazısında herhangi bir ücret zammı uygulanmayacaktır yazısına karşı herhangi bir girişimde bulunacak mısınız?

SORU 5 - 2021 yılında toplu sözleşme masasına oturmadan önce herhangi bir çalışma yapıyor musunuz, yeni toplu sözleşmeye ne ilave ettiniz ve bu çalışmalarınız nelerdir?

SORU 6 - Güvenlik görevlisinin 5 yılda 1 çalışma kartını yenilemesini kurumun karşılaması için tiste talebiniz olacak mı? Ayrıca güvenlik görevlileri için risk primi düşünüyor musunuz?

SORU 7 - Diğer Bakanlıklarda ki kurumlara kıyasla taban ücreti çok düşük olan  sağlık işçisinin taban ücretleri için hedefiniz nedir?

SORU 8 - (2021-2022) tis için masaya oturmadan önce işçiye taslak bir metin vermeyi düşünüyor musunuz? Alın okuyun biz bunları talep edeceğiz diyeceğiniz bir hazırlıgınız var mı?

SORU 9 - Sendika aidatının brüt ücretten kesilmesi günlük ücrette işçinin eline geçen net rakamdan daha fazla aidat alındığını gösteriyor? 2021'de buna bir düzenleme getirmeyi düşünüyor musunuz?

SORU 10 - Öğrenim farkıyla ilgili herhangi bir girişiminiz olacak mı?

SORU 11 - Kıdem farkıyla ilgili (yeni giren ve eski giren işçi) herhangi bir talebiniz var mı ya da bu konuda çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

SORU 12 - Yıllarca Sağlık gibi kritik ve önem arz eden bir alanda fedakarca çalışıpta mağdur edilen bu işçiler için yeni kazanımlar düşünüyor musunuz ve nelerdir? 

SORU 13 - Temizlik personeli olarak görev yapan işçilerin yüksek enfeksiyon ve bulaş riskine karşı herhangi bir adım atmayı düşünüyor musunuz? 

SORU 14 - Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı'nca 81 İl Valiliği'ne bugün gönderilen (696 KHK Kapsamında Kadroya Alınan İşçilerin Yeni Toplu İş Sözleşmesine Geçişleri Dolayısıyla Mali ve Sosyal Hakları) Konu'lu gönderdiği yazıyı nasıl değerlendiriyorsunuz?