Sayı : E-93377465-869/ 
Konu : Sürekli İşçileri Yol Ücreti Hakkında

ANKARA VALİLİĞİNE

(İl Sağlık Müdürlüğü)

İlgi : 29.03.2021 tarihli ve 3028 sayılı yazınız.

İlgi yazınız ile Müdürlüğünüzde görev yapan sürekli işçilerin toplu iş sözleşmesinde  geçen ‘Büyükşehir Belediyesi hudutları içerisinde çalışan işçilerden birden fazla toplu taşım  aracı değiştirenlere (gidiş dönüş için toplam dört bileti geçmemek üzere) belediye otobüsü  bileti rayiç bedeli net olarak verileceği’ hükmüne göre verilecek yol yardımı ödemesinde tereddüte düşüldüğünden bahisle Başkanlığımızdan görüş talep edilmektedir.

Bilindiği üzere, Bakanlığımız üyesi bulunduğu Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) İle Öz Sağlık ve Sosyal Hizmet İşçileri Sendikası (ÖZ SAĞLIK–İŞ) arasında imzalanan işletme toplu iş sözleşmesinin “İşe gidiş dönüşün  sağlanması” başlıklı 40 ıncı maddesinde;

“İşçiler, işe gidiş ve dönüşlerinde işverence temin edilecek servis araçları ile  götürülüp getirilirler. İşverence, vasıta temin edilmediği takdirde işçilere fiilen çalıştıkları  günler için bir gidiş ve bir dönüş olmak üzere 2 (iki) adet belediye otobüs bileti rayiç bedeli net olarak verilir.

İşverence, büyükşehir belediyesi hudutları içerisinde çalışan işçilere, fiilen çalıştıkları günler için, oturdukları yerden işyerine gidiş ve dönüşlerinde belediye otobüs güzergahına bağlı olarak birden fazla toplu taşım aracı değiştirenlere (gidiş dönüş için toplam dört bileti geçmemek üzere) belediye otobüsü bileti rayiç bedeli net olarak verilir.

Ancak, belediye otobüs bileti rayiç bedeli yerine bilet veya kart uygulamasından yararlananlara; yararlanılan dönem boyunca otobüs bileti rayiç bedeli verilmez.

Belediyece toplu taşım uygulaması bulunmayan özel toplu taşıma aracı bulunan yerlerde ise, toplu iş sözleşmesinin birinci yıl birinci altı ayında brüt 73,92 TL/Ay, birinci yıl ikinci altı ayında brüt 76,88 TL/Ay, ikinci yıl birinci altı ayında 81,11 TL/Ay, ikinci yıl ikinci altı ayında ise brüt 85,77 TL/Ay yol parası verilir. Ancak bu sözleşmenin imza (10.08.2020) tarihinden itibaren sözleşmenin ikinci yıl ikinci altı ayında ödenen tutar (85,77 TL/Ay) net olarak (bağlı bulundukları il merkezinde geçerli olan bir gidiş ve bir dönüş olmak üzere 2 (iki) adet belediye otobüs bileti rayiç bedeli net tutarını geçmeyecek şekilde) ödenmeye devam edilir.” şeklinde düzenleme yapılarak sürekli işçilerin yol ücreti açıklanmıştır.

Yukarıda yer alan madde hükmüne göre; sürekli işçilere fiilen çalıştıkları günler için  bir gidiş ve bir dönüş olmak üzere 2 (iki) adet belediye otobüs bileti rayiç bedeli net olarak  verileceği, büyükşehir belediyesi hudutları içerisinde çalışan işçilerden birden fazla toplu taşım aracı değiştirenlere (gidiş dönüş için toplam dört bileti geçmemek üzere) belediye  otobüsü bileti rayiç bedeli net olarak verileceği, bilet veya kart uygulamasından yararlananlara; yararlanılan dönem boyunca otobüs bileti rayiç bedeli verilmeyeceği, Belediyece toplu taşıma uygulaması bulunmayan özel toplu taşıma aracı bulunan yerlerde sözleşmenin ikinci yıl ikinci altı ayında ödenen tutar (85,77 TL/Ay) net olarak (bağlı bulundukları il merkezinde geçerli olan bir gidiş ve bir dönüş olmak üzere 2 (iki) adet 

SAĞLIK BAKANLIĞI

Strateji Geliştirme Başkanlığı

Mali Analiz Daire Başkanlığı, Sağlık Bakanlığı Bilkent Kampüsü Mali Hizmetler Uzmanı: Gökhan KIZILHAN

Üniversiteler Mah. 6001. Cad. No:3 Bilkent - Çankaya / ANKARA Telefon: 0 (312) 573 71 31 belediye otobüs bileti rayiç bedeli net tutarını geçmeyecek şekilde) ödenmeye devam edileceği hüküm altına alınmıştır.

Bu itibarla; büyükşehir belediyesi hudutları içerisinde çalışıp fiilen çalıştıkları günler için, oturdukları yerden işyerine gidiş ve dönüşlerinde belediye otobüs güzergâhına bağlı olarak birden fazla toplu taşım aracı değiştiren sürekli işçilere, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı tarafından belirlenen şehir içi güncel fiyat tarifesi üzerinden gidiş dönüş için toplam dört bileti ve şehir içi güncel fiyat tarifesi rayiç bedelini geçmemek üzere yol yardımı ödemesinin net olarak ödenebileceği düşünülmektedir. 

Bilgilerinize rica ederim.
 
Yalçın ÖZMUTLU
Bakan a. 
Strateji Geliştirme Başkanı V.