Kamuda taşeron olarak çalışan işçilerden gerekli şartları taşıyanlar 2018 yılında çıkarılan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile 696 sürekli işçi kadrolarına alınmıştı. Kadroya alınan işçilere ise Toplu İş Sözleşmesinden yararlanmaları için 1 Kasım 2020 tarihini beklemeleri kararlaştırılmıştı. İlgili tarihin yaklaşması ile binlerce işçinin beklediği müjdeli haber ilgili bakanlıklardan ve sendikalardan geldi. Çalışma Bakanlığının kurumlara gönderdiği 696 KHK'lı sürekli işçilerin 1 Kasım 2020 itibari ile asıl işkoluna dahil olup yürürlükteki Toplu İş sözleşmesinden yararlanmasını sağlayan karar yazıları tüm kurumlara ulaştı ve beklenen süreç nihayet tamamlandı.

Sürecin tamamlanması ile işçiler sendikalara nasıl üye olunur ve haklarından nasıl faydalanır sorunusun cevabını aramaya başladı. Sendika üyeliği birçok kamu işçisinin yabancı olduğu bir konu durumunda. Sendikalar ise işçilerden gelen bu taleplere il bazında gerçekleştirdikleri bilgilendirme toplantıları ile katkı sağlıyorlar. 

Öz Sağlık - İş Sendikası Kocaeli İl Başkanı Sedat Balkan, 2018 yılında 696 sayılı KHK ile kadroya geçirilen işçilerin, toplu iş sözleşmelerine dahil edilmeleri ile ilgili merak edilenleri anlattı. Kocaeli'de,  sağlık işçileri ile bir araya gelen Balkan, işçilerin merak ettiği soruları tüm içtenliği ile cevaplayarak süreç hakkında önemli bilgiler verdi.

Toplantıdaki sözlerine, işçilerin 17. sağlık ve sosyal hizmetler işkoluna dahil edildiklerini müjdeleyerek başlayan Balkan;  Hak İşe bağlı Öz Sağlık- İş Sendikasının ilgili alanda tek yetkili sendika olduğunun altını çizdi ve 2020- 2021 yılı içinde toplu sözleşme yetkisinin kendilerinde olduğunu ifade etti. 

2018 yılında 696 KHK ile kadroya geçen işçilerin,  sendikalarına üye olmaları halinde Kasım ayı itibariyle toplu iş sözleşmesinden faydalanacağını vurgulayan Balkan, internet ve sosyal medya ortamlarında yoğun bir bilgi kirliliği olduğuna işaret etti.

Dayanışma aidatı dilekçesi ile mevcut tis’ten yararlanmanın, sağlık iş kolu için sadece kasım ve aralık aylarını kapsayan 2 ay için olabileceğinin altını çizen Balkan, sosyal hizmetlerde çalışanlar için ise bunun mümkün olmadığını kaydetti.  Balkan, 2020- 2021 yılındaki TİS’ten yararlanmak için ise sendikalarına üye olmanın avantaj olduğunu ve TİS süreci boyunca geçen süreye dönük hakların, dayanışma aidatı ile alınamayacağını vurguladı.

Balkan’ın verdiği önemli bilgilere ilgili linkteki video’dan ulaşabilirsiniz.