Toplu sözleşme yasağının kalkmasıyla birlikte taşeron işçilere yüksek zam ve ikramiye kararı gelmeye başladı. Kadroya geçen işçiler 2018 yılından bu yana toplu sözleşmede YHK kararına bağlı olarak çalışıyorlardı. Belediye işçileri toplu sözleşmede ise Haziran ayında sona geldi ve toplu sözleşmenin sona ermesi sonrasında koronavirüs sebebiyle toplu sözleşme yasağı getirildi. Temmuz sonrasına ertelenen bu görüşmeler için yasak kalktı ve kısıtlamaların sona ermesiyle belediyeler bünyesinde çalışan işçiler Toplu sözleşme görüşmelerini hayata geçirmeye başladı. Bu görüşmelerden yapılan açıklamalar sonrasında zam haberleri gelmeye başladı. İşte toplu sözleşme ile ilgili son dakika haber ve gelişmeleri…

Taşeronda İkramiye Ve Zam Kararı Veriliyor!

Belediyeler Toplu sözleşme yasağının kalkması ile birlikte birer birer görüşmelere başlıyorlar. Koronavirüs sebebiyle ertelenen toplu sözleşme kararlarına artık başlanıldı ve iyi haberler gelmeye devam ediyor. Çiğli Belediyesi'nde Yetkili Sendika ile yapılan görüşmeler sonucunda işçilere rekor denebilecek bir zam oranı belirlendi. DİSK Genel İş Sendikası Genel Başkanı ve Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü’nün de katılımı ile yapılan törene DİSK temsilcileri, Genel İş Sendikası temsilcileri katıldı.

En Yüksek Zam Verildi!

Çiğli Belediyesi'nde Çiğli Belediye Başkanı toplu iş sözleşmesi toplantısında çıkan sonuçları açıkladı. Çiğli İzmir'de değişimin başkenti olma özelliği taşıyacak şeklinde açıklama yapan Belediye Başkanı geldiğimiz noktada Çiğli'de toplu iş sözleşmesinin büyük değişimi ateşlendi dedi. Bugün İzmir'de en yüksek zam oranının alındığını söyledi ve ilk toplu sözleşme olduğuna değindi. “İnşallah diğer belediyelere ve arkadaşlara da umut olacaktır. Görüşmelerimiz sonucunda işçiler maaşlarına kavuştular ve hak ettikleri parayı alacaklar” dedi.

“Eksiklikleri Tamamlamak Bize Düştü” Açıklaması

Bazı ilçeler arasında maaşlar da hak ve adaletsizlik olduğunu söyleyen Belediye Başkanı bu adaletsizliği biz oluşturmadık ancak tamir etmek bize kaldı şeklinde açıklamada bulundu. İmzadan sonra en kısa süre içerisinde çözülmesi beklenen bu durumun yılbaşına kadar süreceği biliniyor dedi. 1 ay bile sürmeyeceğine değinen Belediye Başkanı yıllardır mağdur olan çalışanların Genel İş’e üye olarak bu sözleşmeden doğan haklardan eksiksiz olarak yararlanacaklarını belirtti. Ayrıca Çiğli’yi kadın dostu bir kent yapacaklarına değindi ve kadına yönelik şiddet konusunda İstanbul sözleşmesinde bizim sözleşmeyi ilgilendiren tüm maddelere toplu sözleşmeye yansıttıklarını, kadınlara bazı haklar tanıdıklarını ve daha fazlasını yapacaklarını söyledi. Ayrıca Ramazan Bayramı'nda belediyenin geleneği olan hediye ve ikramiye ödemelerini yaptıklarını da söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti'ni kurmuş olan Ata'mıza saygı ile Cumhuriyet Bayramı’nda da ikramiye verdiklerini belirterek Çiğli Belediyesi olarak biz kamu kurumuyuz ve işçimiz kamu emekçisi olarak hak ettiği değeri görmelidir dedi. Ayrıca Çiğli esnafına da müjde verdi ve sözleşmeden dolayı verilecek kartlarla alışveriş yine Çiğli esnafından yapılacak dedi. Böylece 5 milyon gibi bir para Çiğli Belediyesi kapsamında dönecek ve yapılan bir anket sonucu ilçeler arasında en yüksek beğeniye sahip belediye Çiğli Belediyesi olarak belirlendi. Bu sizin başarınız diyen Belediye Başkanı açıklamasında “hedeflerimizi büyüteceğiz, ekmeğimizi de paylaşacağız” sözlerine yer verdi.

% 22 Zam Yapıldı

Genel İş Sendikası Genel Başkanı konu ile ilgili açıklama yaptı. ÇİĞBEL şirketinde 860 işçiye sözleşme ile işçilerin ücretlerine % 26 zam yapıldığını söyledi. Ayrıca sosyal paketlere % 12 oranında zam yapıldığını belirterek 2 yıl içinde enflasyona artı 2 puan zam yapılacağını söyledi. Toplam zam oranının ise yüzde 22 olduğu belirtildi.

İşçilere İkramiye de Verilecek!

Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramı'nda işçilere ikramiye vereceklerini belirten Belediye Başkanı bunun yanı sıra 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı için de ikramiye verileceğini bununla birlikte böylece vatandaşlara bir ikramiye daha verilerek işçilerin kazançlarında yıllık baz da artış sağlanacak dedi.

Genel Başkan Çalışkan'dan Açıklama

Genel İş Sendikası Başkanı Remzi Çalışkan açıklamalarını sürdürdü. Emeği geçen başta sendika yöneticilerine ve katkı sunan herkese teşekkürlerini iletti. Ayrıca özel olarak zor günler geçirdiklerini ve krizlerin ortasında kalıp istihdamın azaldığından bahsetti. Ekonomik olarak daralma olacağı gibi enflasyonun tavan yaptığını ve işsizlik konusundaki artışın çalışan emekçilere ay sonunu zor getirme gibi bir zorluğun yaşandığı dönemdeyiz şeklinde açıklamalarını sürdürdü.

İşçilerimiz her türlü riski görerek çalışmaya devam etti ve belediye işçilerini bu özverilerinden dolayı alınlarından öpüyorum dedi. Her türlü riski alan ve görevlerinin başında olan çalışanlarımız aldıkları ücretleri fazlasıyla hak ediyorlar, darısı tüm işçilerimizin başına dedi.