2020 yılı Toplu İş Sözleşme toplantılarının yapılmasının önünde hiçbir engel kalmadı. Pandemi sürecinde Mayıs ayında alınan karar kapsamında 3 ay süreyle toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin yapılması engellenirken bu süreç Ağustos ayında sona erdi. Bundan sonraki dönemlerde ise 31 Ekim tarihi bekleniyor. Bu tarihte taşeron işçilerin sözleşme süreleri sona erecek ve yeni bir dönem başlayacak. Yeni dönemin en merak edilen noktası ise maaş zam oranı.

YENİ DÖNEMDE TAŞERON İŞÇİ MAAŞ ZAM ORANI YÜZDE KAÇ OLACAK?

Taşeron işçişerin Çalışma Bakanlığı’ndan beklentileri oldukça büyük. 2017 yılından itibaren sadece belli bir oranda maaş zammı alan taşeron işçiler hükümetin yeni süreçte bu oranın üzerinde zam vermesini talep ediyorlar. Burada taşeron işçilerin elindeki en önemli veri ise enflasyon oranları. Enflasyon oranlarının bir hayli yüksek olması taşeron işçilerin maaşlarında bu oranın üzerinde maaş zammı talep etme hakkına sahip olmalarını sağladı.  Taşeron işçilerin maaş zam oranlarında talep ettikleri bir diğer düzenleme ise yüzdelik dilim ile asgari ücret ayarı. Yüzdelik dilim düzenlemesine ilişkin mahkemelerin işçilerin lehine karar vermesini hatırlatan taşeron işçiler hükümetin bu alanda toplu düzenleme yapılmasını istiyorlar. Bu düzenleme olursa kadroya alınmadan önce asgari ücretten daha yüksek maaş alan işçiler, o maaş oranının asgari ücrete oranına göre yeni zam alacaklar.

MASADA OLAN MAAŞ ZAM ORANLARI

Taşeron işçiler için henüz ne Çalışma Bakanlığı’ndan ne de yetkili sendikadan zam oranı talebi ve teklifi gelmedi.  Bu kapsamda zam oranlarına ilişkin bazı değerlendirmeler yapılıyor. Bu değerlendirmelerde yüzde 10 bandının üzerinde olan enflasyon oranları ile yüzde 15 bandında olan asgari ücret maaş zam oranı bulunuyor. Taşeron işçiler genellikle yapılan değerlendirmeler yüzde 10’dan daha yukarı bir zam oranı olsa da yüzde 15 oranına vurgu yapılıyor. Ancak taşeron işçilerin uzun zamandır yüzde 4 zam almaları nedeniyle bu oranların daha da artabileceği de değerlendirmeler arasında.