Tüm okullar gibi koronavirüs önlemleri kapsamında anaokulları da tatil edildi. Veliler anaokulu için ödeme yaptı ancak çocukları onlarla beraber evlerinde oturuyor. Peki, anaokulu ücretleri geri alınabilir mi? Anaokulu ücretlerini geri almanın yolu nedir? Velilerin bu sorularının cevabı yazımızda.

Anaokulu Ücretlerini Geri Almanın Yolu

Koronavirüs kapsamında alınan önlemlerle Milli Eğitim Bakanlığı okullarda yüz yüze eğitime ara vererek uzaktan eğitime başladı. Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sistemi aracılığı ile televizyon yayını ve online dersler ile öğrencilerin derslerinden geri kalmamalarına yönelik çalışmalar yapıldı. Altyapısı olan özel okullar da kendi kurdukları online eğitim sistemleri ile öğrencilerine destek olmaya devam etti. Ancak anaokullarına veliler para verdi ve anaokullarında da eğitime ara verildi. Çocukları için anaokullarına para ödeyen veliler, anaokulu ücretlerini geri alabilir mi?

Yalnızca anaokulu ücretleri için değil eğitim ve öğretim adına ödenen tüm ücretleri için aslında bu durum geçerli. İnsanlar eğitim hizmeti için belli bir miktarda ödeme yaptı ancak paralarının karşılığındaki eğitimi alamıyorlar. Birçok veli bu durum için çözüm arayışı içerisinde, anaokulu ücretleri geri alınabilir mi diye düşünüyor. Bulunduğumuz koşullar aslında mücbir sebep sayılmaktadır. Türk Borçlar Kanununa göre mücbir sebep halleri arasında salgın hastalık da bulunmaktadır. İlgili kanuna göre her iki taraf da, yani veliler ve eğitim kurumları, taahhüt etmiş oldukları borç ve alacaklardan kurtulmalı, vazgeçmelidir. Çünkü söz konusu eğitim hizmeti için imzalanan sözleşme kesintiye uğramıştır. Böylece veliler anaokulu için ödemiş oldukları parayı da özel eğitim kurumundan alabilirler. Ancak bazı eğitim kurumları eğitime online platformda devam ettikleri için sözleşmenin feshedilmesi söz konusu olmayabilir.

Eğer eğitim kurumları eğitime online bir şekilde devam ediyorsa, yine de verilen hizmet yüz yüze olan hizmetin ücretine denk düşmeyecektir. Herkes koronavirüs tedbirlerine uyarak evde kaldığı için barınma ve yemekhane gibi fiziksel hizmet verilmemektedir. Böyle durumlarda veliler eğitim kurumundan ücret iadesi yerine ücret indirimi talep edebilirler.