LİSE ve ortaokullarda pazartesi günü yüz yüze eğitimin başlamasını eleştiren Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez “Bu hafta sonu Liseye Giriş Sınavı (LGS) yapılacak. Pazartesi günü yüz yüze eğitime geçilecek. Madem öğrenciler her şeyi öğrendi, sınava girecek, o zaman eğitim neden devam ediyor? Eğer her şeyi öğrenmedilerse sınav neden yapılıyor” diye sordu. Sönmez, “Ayrıca yüz yüze eğitime katılım serbest bırakılmış durumda. Bize gelen bilgiler ise ailelerin çocuklarını okullara göndermeyeceği yönünde. O zaman yüz yüze eğitim kararı özel okulların talepleri doğrultusunda alınmış demektir. Çünkü özel okullar, bu ay içerisinde, gelecek yılın kayıtlarını alacaklar” dedi.

‘ÖĞRENCİLER GELMEYECEK’

Bu hafta sonu LGS sınavlarının yapılacağını ve sekizinci sınıfların sınav sürecini tamamlamış olacağını kaydeden Başkan Sönmez, “Okullar pazartesiden itibaren eğitim öğretime devam edecek. Madem öğrenciler her şeyi öğrendi, sınava girecek o zaman eğitim neden devam ediyor? Eğer her şeyi öğrenmedilerse sınav neden yapılıyor? Diğer yandan baktığımız zamanda ise okullarda büyük oranda katılım olmayacağını göreceğiz. Sahadan aldığımız bilgiler de bu yönde. Katılım serbest bırakıldığı için her okuldan birer ikişer kişinin katılacağına dair bilgi aldık. Zaten eğitim öğretim süreci normalde Haziran’da bitiyordu. Pandemiden ötürü bu sene böyle oldu. Ama büyük oranda özel okulların talepleri doğrultusunda böyle bir karar verildi. Çünkü özel okullar, bu ay içerisinde, gelecek yılın kayıtlarını alacakları için, sağlıklı bir eğitim öğretim yılı varmış gibi gösteriliyor” dedi.

SERMAYENİN İSTEKLERİ ÖNEMSENDİ

“Eğitim yine sermayenin kuklası oldu” açıklamasını yapan Sönmez, “Haziran ayında okulların sınavlardan sonra da devam ettirilmesinin tek bir gerekçesi var. Öğrencilerin yararına bir durum gözetilmiyor. Bir anlamıyla özel okulların kayıtlarını yenilemesi, okullarını gelecek yıl için sorunsuz bir şekilde hazırlamak istedikleri için böyle bir yol seçildi. Yine bir senaryo yazıldı ve bu senaryoya öğretmenler ve öğrenciler mahkum edildi. Sırf sermayenin istekleri yerine gelsin diye. Çünkü öğretmenlerin neredeyse yarısının bile aşı olmadığı bir süreçteyiz. Aşılanmadan da derse girilme dayatması söz konusu. Ne yazık ki bu dönem, öğrencilerin, eğitimin ihtiyaçları üzerinden değil, sermayenin ihtiyaçları üzerinden şekillendi. Bunun da eğitime bir katkısı olmadığını hepimiz görüyor” sözlerine vurgu yaptı. ÖZEL/Dilan ERAY

Antalya Ekspres