2023 yılının enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla, SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 37,57 zam hakkı kazandı. Bu oranın duyurulması, emekli maaşlarıyla ilgili alternatif planların değerlendirilmesine neden oldu. Refah payı ve diğer seçenekler, bahsedilen zamın Şubat maaşlarına nasıl yansıyacağı konusunda merak uyandırdı.

Zam Oranları ve Güncel Ekonomik Durum

TÜİK'in açıkladığı altıncı ayın enflasyon rakamları, emekli maaşlarına yapılacak zamları belirledi. SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 37,57 zam hakkı elde etti. Ancak, asgari ücret ve memur maaşlarındaki yüzde 49'luk artış göz önüne alındığında, belirli bir fark ortaya çıktı. Bu farkın kapatılması için çeşitli çalışmaların başladığı bildirildi.

Yaşam Standardını Koruma Çabaları

NTV'de yer alan habere göre, emekliler, yaşam standartlarını korumak adına alternatif planlar üzerinde çalışıyor. Bu planlar arasında emekli kök maaş zammı, en düşük emekli aylığı için refah payı ve seyyanen zam bulunuyor.

Eşitleme ve Refah Payı

Geçmiş yıllarda olduğu gibi, tüm kesimler arasında eşitleme yapılacağı ifade ediliyor. Önceki dönemde, aradaki fark refah payı üzerinden yüzde 25'e tamamlanmıştı. Bu yıl, aynı uygulama yapılırsa, 12 puanlık farkın refah payı ile tamamlanması planlanıyor. Bu sayede emeklilerin zam oranı yüzde 49 üzerinden belirlenecek.

İstanbul'da fiyatı en çok artan ve azalan ürünler belli oldu İstanbul'da fiyatı en çok artan ve azalan ürünler belli oldu

Seyyanen Zam ve Dezavantajları

Seyyanen zam uygulaması, maaşlara aynı miktarda Türk Lirası eklenmesini içeriyor. Ancak, bu uygulamanın özellikle kök emekli maaşı alanlar için bazı dezavantajları bulunuyor. Herkese aynı miktarda zam yapılması durumunda, düşük emekli maaşı alan kişiler sınırın altında kalmaya devam edebilir.

En Düşük Emekli Maaşı ve Eşitleme

Mevcut durumda, en düşük emekli maaşı 10 bin liranın üzerine çıkabilir. Sınırın altındaki emekli maaşları, en düşük aylık maaşa eşitlenebilir.

Yasal Düzenleme ve Beklenen Süreç

Emekli maaş zamlarının netleşmesi için yasal düzenlemeye ihtiyaç duyuluyor. Meclis 16 Ocak'a kadar kapalı olacak, ancak düzenleme yasalaştıktan sonra emeklilere maaş farkı ödenebilir. Düzenleme, önce TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, ardından TBMM Genel Kurulu'nda ele alınacak. Meclis'ten geçtikten sonra ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulacak ve Resmi Gazete'de yayınlanarak resmi olarak uygulanacak.