740 bin taşeron ve  sayıları 20 bini geçen 4/C li çalışanlar sıkıntılı bir yaşam sürmektedirler yıllardır Siyasi iktidarların yanlış politikaları neticesinde yüzbinlerce insanımız açlık ve yoksulluk sınırında ücret almaktadırlar. Önümüzdeki yıllar içinde de bu iki gurup çalışanlarımızın çalışma şartlarında ve ücretlerinde yüksek oranda  bir iyileştirme yapılacağını zannetmiyoruz. Yıllardır verilen sözler gerçekleştirilmemiş ve tüm vaatler havada kalmıştır. Yeni Göreve Gelen Çalışma ve sosyal güvenlik bakanından4/C ve Taşeron konusunun çözümü için ilgi ve yeni projeler beklemekteyiz.

 


4/C liler özellikle TÜİK  Çalışanların statü olarak yaptıkları işin memur mu yoksa işçimi oldukları belli değildir. Düşük ücret hiç bir güvenlik tedbiri alınmadan mahalle mahalle köy köy çalıştırılmaktadırlar.

4/C lilere acilen kadroları verilerek çalışma şartları düzeltilmelidir.

 

 

 

 


Kamu Kurum kurumları özelleştirilmesi ya da tasfiye edilmesi nedeni ile kurumlar kadük hale getirilmiştir. Bunun neticesinde Kamu çalışanı olarak çalıştırılan kadrolara 4/C ve  taşeron vasıtasıyla ve hizmet alımı altında, yaşam şartları insani yaşamın gereği olması gereken ücretin çok altında insanlar çalışmaya mecbur edilmektedir.
 
Asgari ücret gibi komik bir ücretle Türkiye genelinde sayıları bir milyonu bulan 4/c ve taşeron çalışanlarımız  açıkça köle düzeninde çalıştırılarak  hayatlarını  fakirlik ve yoksulluk içerisinde idame ettirmeye çalışmaktadırlar 

 
Sosyal Devlet geleneğine yakışmayan bu tavır toplumda olması gereken barışı da olumsuz yönde etkiliyor diye düşünmekteyiz.
 
Dört kişilik bir ailenin asgari geçim standardı, hiç bir lükse kaçmadan yoksulluk sınırında olması gereken ücretin iki bin altı yüz TL olduğunu düşünürsek bu insanları hangi kategoride değerlendireceğiz. İşte biz bu insanları kölelik şartlarında çalışan insanlardır diye düşünüyoruz.
 
Kişi başına düşen milli gelirin övünerek şu kadar bin  dolar olduğunu söyleyen siyasilere buradan sesleniyorum; Ya siz asgari ücretten haberdar değilsiniz ya da bir doların kaç TL ettiğini hesaplayamıyorsunuz.
 
Kapatılan kamu kurumlarındaki işçiler 4/C statüsünde çalıştırarak kölelik düzeninde çalışanlara bu insanlarda eklenmiştir, ben yaptım oldu politikası literatürde asla önem kazanmamıştır.
 
BU ÜLKENİN NİMETLERİDE KÜLFETLERİDE EŞİT PAYLAŞILMALIDIR

Abdullah PEKER

Ulaştırma Ve Demiryolu Çalışanları Hak Sendikası

Genel Başkanı