Ajanskamu.net--

Türkiye'de öğrencilere burs verilecek

Vakıftan yapılan açıklamaya göre, 2018-2019  eğitim  yılında lisans ve ön lisans düzeyindeki üniversite öğrencilerine karşılıksız  burs  desteği sağlayacak.

Her yıl 400'ü yeni olmak üzere toplamda bin 500'e yakın öğrenciye  burs  veren Sabancı Vakfı, 44 yılda 45 binden fazla öğrenciye  burs  verdi.

 

Üniversiteye girişle başlayıp mezuniyete kadar süren Sabancı Vakfı Bursları, her yıl Ekim-Haziran ayları arasında 9 ay süreyle nakit ödeme şeklinde veriliyor.

Geri ödeme yükümlülüğü bulunmayan  burs lar, geçtiğimiz yıl lisans öğrencileri için aylık 500 lira, ön lisans öğrencileri için aylık 230 lira olarak belirlenirken, 2018-2019 yılı  burs  tutarları ise Eylül ayında belirlenecek.

Yeni yerleşen öğrencilere 4 farklı tip  burs  programı

Üniversitelere yeni yerleşen öğrencilere yönelik dört farklı  burs programı sunan vakıf, Üniversiteye Giriş Bursunu, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) vakıf tarafından belirlenen taban puanları sağlayarak,  burs  kontenjanı tahsis edilen üniversitelere yerleştirilen öğrencilere verecek.

Kalkınmada Öncelikli İller Bursu, vakıf tarafından belirlenen 15 ilden birinde doğan ve ortaöğrenimini yine bu illerden birinde tamamlayıp, YKS'de yerleştirme puanıyla sıralamanın en üstünde olan ve  burs  kontenjanı tahsis edilerek, üniversitelere yerleştirilen her ilden seçilen birer öğrenciye verilecek.

Sabancı Vakfı-Vista Bursu ise  burs  kontenjanı tahsis edilen üniversitelerin meslek yüksekokullarına bağlı iki yıllık 'Turizm ve Seyahat Hizmetleri' ile 'Turizm ve Otel İşletmeciliği' bölümlerine ve belirlenen lise diploma notuyla yerleştirilen öğrencilerin istifadesine sunulacak.

Ayrıca Engelli Öğrenciler Bursu, görme, ortopedik ve işitme engelli grupları içerisinde olup, YKS'de yerleştirme puanıyla sıralamanın en üstünde olan ve yurt içindeki devlet üniversitelerine yerleştirilen her gruptan beşer öğrenci de  burs almaya hak kazanacak.

Burs başvuruları üniversitelere yapılacak

Sabancı Vakfı  burs larına, üniversitelerin  burs larla ilgili birimlerinden temin edilecek başvuru formu ve istenilen belgelerle başvuru yapılabiliyor.

Belirtilen şartlara uygun öğrencilerin  burs  başvurularını, kayıt hakkı kazandıkları üniversitelerin öğrenci işleri ya da  burs ofislerine, üniversitenin belirlediği tarihlerde teslim etmeleri gerekiyor.

 

 


Burs başvuru tarihleri için öğrencilerin üniversiteye ilk kayıtlarını yaptırdıktan sonra duyuruları takip etmeleri öneriliyor.

Ayrıca  burs lar hakkında ayrıntılı bilgi, 'sabancivakfi.org' adresinde yer alırken, sorular için de 'burs @sabancivakfi.org' adresinden bilgilere ulaşılabiliyor. 

Sabancı Vakfı'nın sitesinde yer alan bilgiler şöyle:

1. Burs Türleri

1.1. Sabancı Vakfı Kaynağından Sağlanan Burslar: Vakfın kaynakları kullanılarak İcra Komitesi’nce belirlenen esaslar çerçevesinde tahsis edilir. Bu bursların türleri aşağıdaki gibidir: 

a) Üniversiteye Giriş Bursu: İcra Komitesi’nce belirlenen esaslar çerçevesinde burs kontenjanı tahsis edilen üniversitelerde örgün öğrenim programlarında öğrenim gören  başarılı ve maddi desteğe ihtiyacı olan öğrencilere verilir. (açık öğretimi ve ikinci öğretimi kapsamaz) 

b) Kalkınmada Öncelikli İller Bursu: İcra Komitesi tarafından belirlenen 15 ilden birisinde doğan ve ortaöğrenimini yine bu illerden birisinde tamamlayarak LYS'de yerleştirme puanı sıralaması bakımından en üst sıralamada yer alan her ilden 1'er öğrenciye tahsis edilir. Kalkınmada Öncelikli İllerin birincileri tespit edilirken, öğrencinin mezun olduğu ortaöğretim kurumunun bulunduğu il dikkate alınarak sıralama yapılır. Doğum yeri ve mezun olunan ortaöğretim kurumunun aynı il olması gerekmez, ancak her ikisi de belirlenen 15 ilden birisi olmalıdır. Bu şekilde burs tahsis edilecek öğrencilerin İcra Komitesi’nce burs kontenjanı ayrılan üniversitelerin örgün öğretim programlarına yerleştirilmiş olmaları gerekir. (açık öğretimi ve ikinci öğretimi kapsamaz) 

c) Engelli Öğrenciler Bursu: Görme, ortopedik ve işitme engelli olup, LYS'de yerleştirme puanı sıralaması bakımından en üst sıralamada yer alan her engel grubu için 5'er öğrenciye tahsis edilir. Bu şekilde burs tahsis edilecek öğrencilerin yurt içindeki devlet üniversitelerine yerleştirilmiş olmaları gerekir. (açık öğretimi kapsamaz)

1.2. Sabancı Vakfı Dışındaki Kaynaklardan Sağlanan Şartlı Bağış Bursları: Vakıf kaynakları dışında gerçek ve tüzel kişi ya da kurumlar tarafından yapılan “Şartlı Burs Bağışları”ndan bağış yapanın isteğine göre tahsis edilir. Bu bursların türleri aşağıdaki gibidir: 

a) Bursiyer Adı Belirtilmiş Burslar: İsimleri şartlı bağışçı tarafından belirlenen öğrencilere tahsis edilir. (açık öğretimi kapsamaz) 

b) Başarı Bursu: Sabancı ailesi fertlerinin Vakıf nezdinde oluşturdukları fonlardan karşılanmak üzere, Eğitim Ödülleri Yönergesi’nde belirtilen koşullar çerçevesinde kendi isimlerini taşıyan okullarda başarılı olarak dereceye giren veya mezun olarak LYS'de üstün başarı gösteren öğrencilere tahsis edilir. (açık öğretimi kapsamaz)

2. Genel Kurallar

2.1. Vakıf kaynaklarından sağlanacak burslar için aşağıdaki kurallar geçerlidir: 

a) Burstan yararlanabilmek için yurt içindeki eğitim kurumlarında tam zamanlı öğrenci statüsünde kayıtlı olmak gerekir. 

b) Bursların kontenjan, kapsam ve koşulları, öğrencilerde aranacak nitelikler İcra Komitesi tarafından belirlenir. 

c) Kişi ve kuruluşlardan gelen burs isteklerine İcra Komitesince belirlenen esaslar dikkate alınmak suretiyle yanıt verilir. 

d) Burslar Türkiye’de öğrenim gören T.C. uyruklu öğrencilere sağlanır. 

e) Çalışmakta iken vefat eden, maddi desteğe ihtiyacı olan Sabancı mensubu kişilerin çocuklarına, vefatı izleyen 1 yıl içinde hizmette bulundukları şirketin başvurusu üzerine İcra Komitesi kararıyla sadece ilköğrenim ve ortaöğrenimleri süresince bu Yönerge hükümleri çerçevesinde burs verilebilir. 

f) Üniversiteye Giriş Bursu”ndan yararlanmak için, öğrencinin başarılı ve maddi desteğe ihtiyaç sahibi olması gerekir. 

g) Başka kaynaklardan aylık nakit yardımı şeklinde burs alanlara Vakıftan burs verilmez (Kredi ve Yurtlar Kurumundan alınan öğrenim kredisi ve engelli öğrencilere verilen burslar hariç) 

h) Burslar karşılıksız olup öğrenciye bir mecburi hizmet ya da geri ödeme yükümlülüğü getirmez. 

i) Sabancı Vakfı burslarından birden fazlasını almaya hak kazananlara, söz konusu burslardan en yüksek tutarda olanı verilir.  

j) Üniversiteye Giriş Bursu kapsamına alınan yeni bursiyerlerin başka kurumdan burs almayı tercih edip Vakfımız bursunu iptal etmeleri ve birinci burs dönemi sona ermeden (31 Ocak) bildirmeleri halinde, üniversiteye ilgili puan türünde ve burs koşullarını sağlayacak şekilde kontenjan dahilinde ayrılan öğrenci sayısı kadar burs tahsis edilir. Tahsis edilen ek kontenjan, ikinci burs döneminden itibaren (Mart ayı) başlatılır ve geriye dönük aylar için burs ödemesi yapılmaz.

2.2. Sabancı Vakfı kaynakları dışında gerçek ve tüzel kişi ya da kurumlar tarafından yapılan “Şartlı Burs Bağışları” kapsamındaki bursların dağıtımı, bağış yapanın lisans, lisansüstü, ortaöğrenim ve ilköğrenim düzeyleri için belirlediği koşullar çerçevesinde İcra Komitesi kararıyla kesinleşir. Bağış şartında bursiyerler ile ilgili koşul/yükümlülük belirtilmemişse, bu yönerge’deki tüm hükümler şartlı bağışlardan sağlanacak burslar için de geçerlidir.


3. Burs Koşul ve Kapsamlarının Belirlenmesi, Duyurulması

3.1. Burslar için ayrılacak para miktarı her yıl Mütevelli Heyeti tarafından belirlenerek bütçede yer alır. 
  
3.2. Burs kontenjanı ayrılacak üniversiteler, kontenjanlar, burs miktarı, üniversite giriş puan türleri ve başvuru için adaylardan istenecek en az puanlar ve diğer koşullar her yıl İcra Komitesi tarafından belirlenir. 

3.3. Burs başvuruları ile ilgili duyuru, LYS yerleştirme sonuçlarının açıklanmasını takiben Vakfın web sayfasında, burs kontenjanı ayrılan üniversitelerde ve gerekirse gazetelerde ilan edilir.

4. Başvuru, Değerlendirme, Vakıf'a Bildirim

4.1. Yeni Bursiyerler: 

• Yeni bursiyer adayları ilan edilen tarihler arasında istenen belgeleri tamamlayarak öğrenim gördükleri üniversiteye başvuru yaparlar.  
• Üniversiteler yeni burs başvurularını inceleyerek, koşulları sağlayan öğrenciler arasından seçim yapar ve bursiyer adaylarını Sabancı Vakfı’na bildirir. Bu bildirimde adayların ad, soyad, üniversite giriş puanı, e-posta adresi, banka bilgileri, v.b. yer alır.

4.2. Eski Bursiyerler: 

• Üniversiteler geçen yıllardan devam eden bursiyerlerin akademik ve disiplin durumlarını inceleyerek her dönem sonunda Vakıf’a bildirir. 
• Kontenjan tahsis edilen öğretim kurumları dışında bir kurumda öğrenim gören bursiyerler ise okullarından alacakları başarı ve not durumuna ilişkin belgeleri doğrudan Sabancı Vakfı'na gönderirler.

4.3. Bursiyer Bildirimlerinin Kontrolü: 

• Sabancı Vakfı gerek görürse üniversite tarafından yapılan değerlendirmeyi ve verilen bilgileri araştırabilir. Araştırma sonucunda, bilgilerde yanlışlık olduğu saptandığı takdirde üniversite uyarılır, ayrıca kontenjan azaltma veya kontenjan iptali yoluna gidilebilir. 

5. Burs Ödemeleri

5.1. Burs kapsamındaki aylık nakit ödemeler Ekim-Haziran arasında 9 ay süresince yapılır.

5.2. Ödemeler, ilgili dönem için ders kaydını tamamlamış öğrenciler için geçerlidir ve üniversitenin bilgi iletmesini takiben yapılır.

5.3. Öğrenciye yapılacak ödemeler her ayın ilk haftası, Mali İşler Birimi tarafından öğrencinin banka hesabına havale edilir.

6. Burs Süresi ve Devam Koşulları

6.1. Hazırlık sınıfında burs süresi en fazla 1 akademik yıldır (2 yarıyıl). 

6.2. Burs süresi, bursun başlangıç tarihinden başlayarak bursiyerin öğrenim gördüğü programın normal öğrenim süresi kadardır. 1 yarıyıl hazırlık okuyan öğrencinin ikinci yarıyılı da normal öğrenim süresine eklenir. 

6.3. Öğrencinin dönem izni alması durumunda bursu dondurulur ancak, üniversiteye kayıt yaptırdığının üniversite tarafından bildirilmesi üzerine aynı burs tekrar bağlanır. Bu durumda, izinli geçirilen süreler normal öğrenim süresine sayılmaz. 

6.4. Öğrenim gördüğü üniversitenin yönetmeliğine göre bir üst sınıfa devam etmeye hak kazananların bursu ertesi yıl devam eder. Burs devamı ile ilgili kararlar üniversitelerin bildirimleri esas alınarak uygulanır. 

6.5. Aşağıda belirtilen koşullardan bir veya birden fazlasının geçerli olduğu durumlarda, söz konusu bursiyerlerin bursu kesilir: 

a) Sınıf veya dönem tekrarı yapan 

b) Kayıt sildirme, mezuniyet gibi nedenlerle üniversiteden ilişkisi kesilen veya Vakıf yönetiminin onayını almadan öğretim kurumunu değiştiren 

c) Burs almaktan vazgeçtiğini bildiren 

d) Vakıftan burs aldığı süre içerisinde Sabancı Vakfı dışında başka kaynaklardan aylık nakit ödeme şeklinde burs alan (Kredi ve Yurtlar Kurumundan alınan öğrenim kredisi ve engelli öğrencilere verilen burslar hariç) 

e) Disiplin cezası alan 

f) Tutuklanan 

g) Her ne sebeple olursa olsun yanlış beyanda bulunan 

h) Vakıf yönetimi tarafından istenen bilgi ve belgeleri zamanında iletilmeyen 

i) Öğrenimi geçici bir süre için öğretim kurumunca dondurulan veya dönem izni alan 

j) Sabancı Vakfı’nın burs kontenjanı ayırdığı üniversiteler dışında bir üniversiteye yatay geçiş yapan (Engelli Öğrenciler hariç) 

k) Vefat eden 

l) Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak çalışan (staj dışında)

6.6. Yatay geçiş ile aynı üniversite içinde bölüm değiştiren öğrencinin bursu devam eder. Bu durumda, öğrencinin önceden aldığı burs süresi ile yeni bölümde verilecek burs süresi toplamı yeni bölümdeki normal öğrenim süresinden fazla olamaz. 

6.7. Yatay geçiş ile başka bir üniversiteye geçen öğrencinin bursu, “geçiş yapılan üniversite Sabancı Vakfı’nın kontenjan ayırdığı üniversitelerden biri ise” devam eder (Engelli Öğrenciler hariç). Bu durumda, öğrencinin önceden aldığı burs süresi ile yeni öğretim kurumunda verilecek burs süresi toplamı yeni kurumun normal öğrenim süresinden fazla olamaz. 

6.8. Daha önce Sabancı Vakfı’ndan burs alan ve LYS ile yeniden üniversiteye yerleştirilen öğrenciye hak kazanması koşuluyla yeni öğrenci statüsünde burs verilebilir. Ancak, öğrencinin önceden aldığı burs süresi yeni kurumdaki normal öğrenim süresinden düşülür. 

6.9. Burs kesilmesi işlemi, bursun kesilmesine ilişkin nedenin Vakıf'a iletilmesi üzerine yürürlüğe konulur. Geç bildirim nedeniyle fazladan yapılmış ödemeler, bursiyerden talep edilir. 

6.10. Öğretim kurumu tarafından öğrenci değişim programı ile yurtiçi/dışı eğitim programına giden ve dönüşte normal öğrenim süresinde kayıtlı olduğu üniversiteden diploma alacak bursiyerler, Vakıfça istenen belge/bilgilerin iletilmesi halinde yurtiçinde/dışında bulundukları süre içinde de burslarını almaya devam ederler.

7. Üniversitenin Sorumlulukları

7.1. Burs ilanlarının üniversitede duyurulması 

7.2. Başvuruların kabulü, değerlendirme ve seçim 

7.3. Yeni bursiyer adaylarının ad, soyad, üniversite giriş puanı, e-posta adresi, banka, v.b. bilgilerinin Vakıf’a bildirilmesi 

7.4. Devam eden bursiyerlerin başarı, disiplin, kayıt, başka kurumdan burs ve mezuniyet durumlarının izlenerek Vakıf’a bildirilmesi. Burs kesilmesi veya bursun yeniden bağlanması gereken bursiyerler hakkında Vakıf’a bilgi aktarılması.

8. Burs Almaya Yeniden Hak Kazanma

8.1. Aşağıdaki koşulların gerçekleşmesi durumunda, kesilen bursun devamı sağlanır. 

a) Bursiyere verilen disiplin cezasının bütün sonuçları ile affedilmesi 

b) Bursiyerin tutukluluk halinin kaldırılarak okula devam hakkı verilmesi 

c) Sınıfta kalanların veya dönem tekrarı yapanların ertesi ders yılında/dönemde bir üst sınıfa/döneme geçmesi  (öğrenim süresince mazeretsiz olarak iki ders yılına eşit bir süreyi tekrar etmek zorunda kalanlar hariç) 

d) Öğretim kurumundan kaynaklanan nedenlerle zamanında sağlanamayan bilgi ve belgelerin, bursun kesilme süresi bir dönemi aşmamak koşuluyla, Vakfa iletilmesi

8.2. Bu maddede bahsedilen nedenlerle burs ödemelerinin yeniden başlatılması gerekli bilgi ve belgelerin Vakıf’ca alındığı tarihi izleyen aybaşından geçerli olur ve geriye dönük ödeme yapılmaz.

9. Diğer Hükümler:

9.1. Yönerge Kapsamında Olmayan Konular 

Bu yönerge’de kapsanmayan konular hakkında yapılacak işlemler İcra Komitesi'nin yetkisindedir.