26-27 Ocak 2013 Yer Abant...

Dönemin ÇSGBakani Sn Faruk Çelik Başkanlığında, Sendika Konfederasyonları,Kamu Kurum ve Kuruluslarin üst düzey Yöneticileri ve Dpb uzmanlarının katıldığı Kamu Personel rejiminin sorunlarinin konuşulduğu  bir Çalıştay yapıldı. Çıkan en önemli sonuç Kamu personel rejiminin çok statuden oluştuğu, her statünün özlük haklarının farklı olduğu, Yönetmenin zor olduğu ve statüsünden memnun olmayanların kadro talepleriydi.Hatta bir Çalışma başlatildigindan bahsediliyor, 2011 seçimlerinde Kadro vaadinde bulunulan 5393 Belediye Sözleşmelilerinin kadro talepleri de bu yüzden bekletiliyordu.
Çalıştay sonrası Sn ÇELİK  TV programlarına çıkıyor ve 4/b ve 4/C lilerin kadro talepleri için fikirlerini beyan ediyordu.Bu programlardan birisi TRT 'de Gazeteci Emin Pazarci' nin sunduğu İnce Çizgi programiydi. Twitterda 20-25 kişiydik Israrlı sorularımız üzerine 4/C liler ilgili soruya Sn Çelik: Özelleştirilen Kurumlarındaki Kamu İşcilerinin bir depoya alınmasının yanlış olduğunu bunları Tekrar işçi yapabilirmiyiz diye düşünüyoruz soylemiydi. İçimizdeki kadro ateşini yeniden yakmıştı.Hatta Sosyal Medyada Aktif olan bizleri, 4 Nisan 2013 Günü Makamına davet etmesi umutlarimizi arttırmıştı ve bu bulunmaz bir firsatti.
2013 Mayıs ayında,Dpb nin yaptığı çalışmalarda 4/C lilerin Kamu iscisi yapılacağına dair Taslaklarinin Gazeteci İsa Yazar tarafından paylaşılması beklentilerimizi doruğa çıkarmıştı. 24 Haziran 2013 Gecesi Dönemin Başbakanı Sn R.Tayyip Erdoğan'ın Meclis Grup Toplantısında Önemli Müjdeler verileceği duyuruldu. 25 Haziran Günü Hepimiz heyecanla o Grup Toplantısını izliyorduk.5393 Belediye Sözleşmelilerinin kadroya alınacağı duyurulmuştu ama biz 4/C lilerin adı geçmemişti. Büyük bir hayal kirikligiydi.O gun Twitter da yoğun tepkiler üzerine Gece yarısı Sn Çelik Twitter dan Şöyle diyordu.Cazip bir 4/C istenilmedigi Bunun gerekçesinin de ozelleştilen kurumlarda nitelikli Personelin kalmayacagiydi.Ancak iyi bir Twitter kullanıcısı olan Sn Faruk ÇELİK sesimizi duyuyordu.Nisan ayında yaptığımız Toplantinin konularından en önemlileri kadronun yani sıra,  bu toplantıya katılan 11 Kisinin Tekniker ve teknisyen den oluşmasından dolayı Mesleklerimizi yapamayisimiz ve Akpartinin 3 Çocuk söylemine rağmen 4/C lilerin Aile ve Çocuk yardımından yararlanamasaydi.
2014 yılı kadro olmasa da Aile çocuk yardımı ve maaşlarda iyileştirme Her ne kadar tam olarak uygulanmasa da Mesleki beceri ve Öğrenim durumuna göre Çalisma hakkı ve Çalışma süresinin 12 Ay' a cikartilmasaydi.
Tabi bir darbe girişimi olarak görebileceğimiz 17-21 Aralık sürecinde Emniyet teşkilatı ile ilgili yapılan tasarrufların Sn Cumhurbaşkanının söylemiyle 657 sayılı yasa gereği zor olduğu işten atmanın kolaylaştırılması gerektiği hatta işçi memur değil 'Calisan' kavramının getirilmesi gerektiği fikri çalışma hayatına dair yeni düzenlemelerin gerekliliğini ortaya koyuyordu.

2015 yılı Toplu Sözleşme yılıydı.
Ağustos Ayında Yapılacak Toplu sözleşme öncesi yapılan 7 Haziran Seçimlerinde Akpartinin 1.Parti olmasına rağmen hükümet olma çoğunluğunu kaybetmesi,bu sözleşmeyi bir nevi seçim vaadi konumuna getirmişti. Beklediğimiz üzere bu sözleşmeden 4/C lilerin 4/B yapılmaları ile ilgili çalışma kararı çıkmış ve Resmi Gazetede yayımlandı.
Ancak 1 Kasım Seçimlerinde Yeniden Tek başına hükümet olacak oy alan Akpartinin yeni kabinesinde Sn Çelik'in Csgb olmaması Yeni bakan olan Sn Soylunun Konuya hakim olmaması, Yetkili sendikanın etkisizligi ve 2016 Yılında  Başbakanın değişmesi,ülkede artan Terör olayları ve son olarak 15 Temmuz hain darbe girişimi Toplu Sözleşmeyi gündemden düşürdü.
Son olarak Sn Soylu Çalisma Hayatıyla ilgili konulara tam vakıf olacakken ÇSGBakani yine değişti.
Hülasa en son yapılan Calistay'in üzerinden 3 sene geçmişken ve yaşanılanlar ortadayken Yeni yapılacak Çalıştay dan kadro beklemek hayalden öteye geçmemektedir..Çalıştay dan ziyade verilen sözler tutulmali altına imza atılan Toplu Sözleşme Kararları uygulanmalıdır..

Not:Afyonda yapılacağı duyurulan Çalıştay Bursa iline alınmıştır.
 
Emin DAŞDEMİR 
 
4/C DÜŞÜNCE VE EYLEM PLATFORMU

Ajanskamu /www.ajanskamu.net