Ajanskamu.net--

Sağlık Hizmetleri Sınıfı kapsamında görev yapan ebe ve hemşirelertorba kadroya atanabiliyor mu? Torba kadro uygulaması nedir? Torba kadro sağlık personeli için (ebe ve hemşirelerin) nasıluygulanıyor? Özlük hakları nasıl değişiyor? Hangi derecedeki hemşire ve ebeler torba kadro kapsamındadır?

Devlet memurlarından bazıları, kazanılmış hak aylıklarının hangi derecede olduğuna bakılmaksızın, kurumları tarafından 1, 2, 3 veya 4 üncü dereceli kadrolara atanabiliyor ve bu şekilde atanan memurun özlük haklarında artış yaşanıyor.

Torba kadrolara atama olarak da bilinen ve kurumların takdiriyle yapılabilen bu atamalardan, bazı memurlar hizmet sınıfı veya unvan değiştirmedikçe yararlanamazken, hizmet sınıfı değişmeden bu uygulamadan yararlanamayan Devlet memurları arasında Sağlık Hizmetleri Sınıfı kapsamında görev yapan personel de yer almaktadır.

Torba kadro uygulaması

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68/B maddesi hükümlerine göre; derece yükselmesindeki süre şartına bakılmaksızın, yükseköğrenim mezunu olan ve gerekli hizmet süresi şartını taşıyan Devlet memurları, kurumların takdiriyle bazı hizmet sınıflara ait unvanların ilk dört derecelerdeki kadrolarına atanabiliyor.

Normal koşullarda, dereceleri içinde en az 3 yıl görev yapmadan (kalkınmada 1.derece öncelikli yörelerde zorunlu yer değiştirmeye tabi olarak görev yapanlar için 2 yıl) bir üst dereceye yükselemeyen memurlar, torba kadro uygulaması sayesinde derece yükselmesindeki süre şartı aranmadan ilk dört dereceli kadrolara çıkabiliyor.

Torba kadroya atama” olarak da bilinen bu uygulama kapsamında atanan memurların özlük hakları, uygulama kapsamında atanmamış emsallerine göre daha erken zamanda artış göstermiş olmaktadır. Bu kapsamda atananlar, atandıkları kadro derecesinin özlük haklarından (ek gösterge, ücret göstergesi, tazminat göstergesi, ek ödeme, yan ödeme, tazminat ve diğer ödeme unsurları) yararlanırlar.

Öte yandan, Sağlık Hizmetleri ile Eğitim Öğretim Hizmetleri sınıfları kapsamındaki unvanlara ait kadrolara bu kapsamda atama yapılamamaktadır.

Ebe ve Hemşire kadrosunda olanların durumu

Sağlık Hizmetleri Sınıfına ait kadro unvanlarına ilişkin ilk dört dereceli kadrolara 5 yıl öncesine kadar 68/B uygulaması kapsamında atama yapılabilirken, 9 Mart 2013 tarihinde yürürlüğe giren 6428 sayılı Kanunla, Sağlık Hizmetleri Sınıfına dahil ilk dört dereceli kadrolar torba kadro kapsamı dışına çıkarılmıştır.

Bu nedenle, torba kadro uygulaması kapsamında atanma imkanı bulunmayan ilk dört dereceli Ebe veya Hemşire unvanlı kadrolara atanabilmek için, ilgili personelin söz konusu dereceye kazanılmış hak aylığı itibariyle ulaşmış olması gerekmektedir.

Öte yandan, ebe veya hemşire kadrosunda görev yapmakta olanların, başka hizmet sınıfları (eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı hariç) kapsamındaki unvanların ilk dört dereceli kadrolarına, diğer şartları taşıyor olmaları ve atama yapacak kurumun takdiriyle torba kadro uygulamasıyla atanabilmeleri ise mümkün olabilmektedir.

Örneğin;

Kazanılmış hak aylık seviyesi 5/2 olan Ebe/Hemşire unvanlı kadroda lisans mezunu olarak görev yapan ve 10 yıl hizmeti olan bir Devlet memuru;

**Kendi kurumunda veya başka bir kurumda 1. derece kadrolu Müdür, Dire Başkanı veya Genel Müdür Yardımcısı gibi kadrolara torba kadro hükümleri (657 sayılı Kanunun 68/B maddesi) çerçevesinde atanabilir.

**Kendi kurumunda veya başka bir kurumda 1.derece Ebe/Hemşire kadrosuna atanamaz. (kazanılmış hak aylık seviyesinin 1/1’e ulaşması durumunda 1.derece Ebe/Hemşire kadrosuna atanabilir)

memurunyeri.com