Eğitim-Bir-Sen olarak, Millî Eğitim Bakanlığı’na başvuruda bulunarak, isteğe bağlı olarak yer değişikliği nedeniyle yöneticilik görevi sona erenlerin yeniden yönetici olarak görevlendirilmek amacıyla başvurularında bir yıl bekleme şartının kaldırılmasını talep ettik.

22.04.2017 tarihli ve 30046 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği’nin “Yöneticilik Görevinden Ayrılma” başlıklı 26. maddesinin ikinci fıkrasında, “Yöneticilik görevlerinden, aile birliği, can güvenliği, sağlık durumu mazeretine bağlı yer değiştirilenler, bir üst yönetim görevine görevlendirilenler ve 25’inci maddenin dördüncü ve beşinci fıkraları ile 28 inci maddenin ikinci fıkrasına göre öğretmenliğe atanalar hariç olmak üzere, dört yıllık görev süreleri dolmadan herhangi bir nedenle istekleri üzerine yöneticilik görevinden ayrılanlar, ayrıldıkları tarihten itibaren değerlendirme başvurusu tarihinin son günü itibarıyla aradan bir yıl geçmeden yönetici olarak görevlendirilmek üzere başvuruda bulunamaz” hükmü mevcuttur.

2017 yılı Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme Kılavuzu’nun 2.20. maddesinde ise, “Yöneticilik görevlerinden, Yönetmeliğin 25’inci maddesinin dördüncü ve beşinci fıkraları ile aile birliği, can güvenliği, sağlık durumu mazeretine bağlı yer değiştirilenler, bir üst yönetim görevine görevlendirilenler ile Yönetmeliğin 28’inci maddesinin ikinci fıkrasına göre öğretmenliğe atananlar hariç olmak üzere, dört yıllık görev süreleri dolmadan herhangi bir nedenle istekleri üzerine yöneticilik görevinden ayrılanlar, ayrıldıkları tarihten itibaren değerlendirme başvuru tarihinin son günü itibarıyla aradan bir yıl geçmeden yönetici olarak görevlendirilmek üzere başvuruda bulunmayacaktır” ifadeleri yer almaktadır.

17.04.2015 tarihli ve 29329 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin “İsteğe Bağlı Yer Değiştirmeler” başlıklı 52. maddesinin 3. fıkrasında, “İkinci görev kapsamında yönetici olarak görev yapmakta iken öğretmenliğe atanmak isteyenler ile ihtiyaç ve norm fazlası öğretmenlerin isteğe bağlı yer değiştirmelerinde süre şartı aranmaz” hükmü gereği, yöneticilik görevi yapmakta iken başka bir yere atanma isteğinde bulunanların asli görevi olan öğretmenliğe dönmek kaydıyla istemlerinin kabul edileceği belirtilmektedir.

Herhangi bir eğitim kurumunda yöneticilik görevi devam etmekte iken kendi istekleri ile yer değişikliği yapmak isteyenlerin başka bir yere yine yönetici olarak atanması yönetmelik hükmü gereği engellenmektedir.

Eğitim kurumu yöneticilerinin isteğe bağlı yer değişikliği, genellikle mazerete bağlı yer değişikliği talebi karşılanmayan veya diğer zorunlu sebepleri olanların taleplerinin karşılanamaması nedeniyle başvurdukları bir yoldur. Eğitim kurumu yöneticisinin yer değişikliği gerçekleştirebilmek amacıyla yönetim görevinden ayrılması durumunda yeniden yönetici olarak atanabilmek için bir yıl beklemek zorunda kalması mağduriyetlere yol açmasının yanında yetişmiş insan gücünden ve kurumsal tecrübeden yararlanmayı da engellemektedir.

Yukarıda anılan yönetmelik ve kılavuz hükümleri çerçevesinde, zorunlu ve isteği dışında yeri değiştirilenler ile mazerete bağlı yer değişikliği yapanların yöneticilik başvurularında bir yıllık bekleme süresinin aranmayacağı görülmektedir. Bu bağlamda kendi özel şartları sebebiyle isteğe bağlı yer değişikliği yapanların, yöneticilik başvurusunda bulunmamasına ilişkin getirilen kısıtlama hakkaniyete aykırıdır.

Bu nedenle, Bakanlıktan, isteğe bağlı olarak yer değişikliği nedeniyle yöneticilik görevi sona erenlerin yeniden yönetici olarak görevlendirilmek amacıyla başvurularında bir yıl bekleme şartının, diğer zorunlu yer değişikliği yapan adaylarda olduğu gibi dikkate alınmamasını istedik. 


Bakanlığa Gönderdiğimiz Yazıyı Görüntülemek İçin Tıklayınız