RESMİ Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı'na Bağlı Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı için yazılı sınav şartı kaldırılarak, temel şart sözlü sınav oldu.

MEB, müdür başyardımcılığı ve müdür yardımcılığı için yazılı sınav şartını kaldırıp, atamayı 'torpil' ile eşdeğer olan mülakat puanına bağladı. Eğitim Sen, kararı yargıya taşıyacağını belirtti

 Resmi gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı'na Bağlı Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı için yazılı sınav şartı kaldırılarak, yönetici olabilmenin temel şartı sözlü sınav oldu. 60 puan alan 'başarılı' sayılacak Yeni düzenlemeye göre, müdür yardımcısı veya müdür başyardımcısı olabilmek için, en az 4 ve 8 yıllık öğretmen görev süresini doldurmak gerekecek.

Müdür başyardımcılığı ve müdür yardımcılığında boş bulunan eğitim kurumları ile dört ve sekiz yıllık görev süresini dolduran müdür başyardımcısı ve müdür yardımcılarından boşalacak eğitim kurumlan, il milli eğitim müdürlüklerinin internet sitesinde duyurulacak.

Sözlü sınavda başarılı olan adaylardan müdür başyardımcısı veya müdür yardımcısı olarak görevlendirilmek isteyenlerin başvuruları elektronik ortamda alınacak. Ardından yönetmelik ekindeki değerlendirme forumuna göre boş kadronun üç katı aday sözlü sınava çağrılacak. Sözlü sınavda 60 ve üzerinde puan alanlar başarılı sayılacak.

Sözlü sınav sonrasında sözlü sınav puanı ile değerlendirme formu puanının ortalaması alınarak atamaya esas puan belirlenecek. Vali onayı ile görevlendirme Öte yandan mevcut yöneticilerden 4 yılını dolduranlar ile kurucu müdürler aynı kurumu tercih ederlerse ek 4 puan alacak. Müdür başyardımcısı veya müdür yardımcısı olarak görevlendirilmek üzere başvuruda bulunan adaylar, tercihleri de dikkate alınarak puan üstünlüğüne göre eğitim kurumu müdürünün önerisi ve il milli eğitim müdürünün teklifi üzerine valinin onayı ile görevlendirilecek.

Eğitim Sen: İptal davası açacağız

Yönetmelik değişikliğini yargıya taşıyarak kararın iptali yönünde dava açacaklarını aktaran Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, 'İdareciler ile ilgili 2014'ten bugüne kadar sınavın da mülakatın da şaibelerini ortaya koymamıza rağmen, yeni yönetmelikle yazılı sınavı kaldırıp sadece mülakat yapılması kabul edilemez' dedi.

Bu uygulamanın hukuksuz ve haksız olduğunun altını çizen Karaca, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Bu değişiklik doğrudan kadrolaşmaya dönük bir uygulamadır. Yazılı sınav olmadan mülakat üzerinden yapılacak atama, kadrolaşma olacağının belgesidir. îki yıl önceki Danıştay ve Anayasa Mahkemesi kararları yok sayılıyor. Biz sadece Yazılı sınav olmalı' derken, yazılı sınavın yanında mülakat sürüyordu, şimdi de yazılı sınavı tamamen kaldırıyorlar. Eşitsizliğin adaletsizliğin önü tamamen açıldı. Bu değişiklik, özellikle mesleki bilgi yönüyle yetersiz olan ancak yandaş olanların idareci yapılması anlamına gelir. Sadece Eğitim Sen değil bütün eğitim sendikalarının bu değişikliğe karşı çıkması gerekir.'

Burcu Cansu / Cumhuriyet