Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2018-2019 eğitim öğretim döneminde ikili eğitimden tam gün eğitime geçmeyi planlıyor. Bakanlığın yaptığı açıklama, eğitim sendikalarını tedirgin etti. Türk Eğitim-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Merih Eyyup Demir, derslik ihtiyaçları giderilmeden bu sistemin hayat bulması halinde doğacak sorunlara dikkat çekti. İzmir’in bu sisteme geçebilmesi için yaklaşık 4 bin 500 ek dersliğe ihtiyacı olduğunu söyleyen Demir, bunun da yaklaşık 200 binaya tekabül ettiğini vurguladı. İzmir’de şu an 2 bin 942 okul binası ve 22 bin 163 derslik bulunduğunu hatırlatan Başkan Demir, ilk ve ortaokulda derslik başına ortalama 32 öğrenci, genel orta öğretimde ise 27 öğrenci düştüğünü belirterek, bu sayının mesleki ve teknik eğitimde ise 34’e çıktığını açıkladı. Tam gün eğitim sistemini desteklediklerini ancak eğitimde yaşanan bina sıkıntısı çözülmeden bu uygulamanın hayata geçmesi halinde öğretmenlerin de norm fazlası olacağı yönünde endişelerini paylaşan Başkan Demir, önümüzdeki yıl tam güne eğitime geçmek için çalışma yapan Balçova Vali Kutlu Aktaş İlkokulu’nda yaşanan sorunlara dikkat çekti.

NORM SORUNU ÇÖZÜLMEDİ
Eğitimde henüz norm fazlası öğretmenlerin sorununun çözülmeden böyle bir uygulamaya geçilmesinin doğuracağı riskleri gündeme taşıyan Türk Eğitim-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Merih Eyyup Demir, okullarda zaten öğrenci yoğunluğunun yüksek olduğunu, üstelik kapatılan FETÖ okullarından da devlet okullarına gelenlerle birlikte bu sayının daha da arttığını söyledi. Demir; “Derslik başına düşen öğrenci sayısını da göz ününde bulundurduğumuzda okulların tam güne geçmesi demek iki sorun ile karşı karşıya kalmamız demek. Sınıf mevcutları artacak ve öğretmenler norm fazlası duruma düşecek. İzmir, norm fazlası öğretmenleri nasıl eritecek? Derslik olmadığı takdirde bu öğretmenleri eritemeyecek. İzmir’de norm fazlası öğretmen sorununun altında kalkılamayacak durumla karşı karşıya kalınabilir” uyarısında bulundu.

KUTLU AKTAŞ’TA BAŞLADI
İzmir’in çevre ilçelerinde sorun olmadığını ancak metropollerde ciddi sıkıntılar yaşandığını savunan Merih Eyyup Demir, merkez ilçelerde öğrenci yoğunluğunun fazla olduğunu belirtti. Başkan Demir, açıklamasının devamında şunları söyledi: “Bu sisteme henüz geçilmedi ama ilk sorun Vali Kutlu Aktaş İlkokulu’nda yaşandı. 2018 yılı için ‘ben bunu planlayıp geçeyim’ gayretinde olan okul müdürleri varsa buradan uyarıyorum. Okulunuzda fazla duruma çıkacak olan 11 öğretmen sizin için büyük bir sayı olarak görünmeyebilir. Ancak 10 tane okul bu uygulamayı hayata geçirdiğinde kabaca 110 öğretmen açığa çıkacak. Bu nedenle okulların kendisi tekli sisteme geçmeden önce ilk adımı İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü’nün atması gerekiyor. Müdürlük, bir plan program çerçevesinde bu sistemi hayata geçirmeli.”

Sendika önerilerini açıkladı

Türk Eğitim-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Merih Eyyup Demir, tekli eğitime geçilirken doğacak olası sorunların önüne geçmenin formüllerini de açıkladı. Sendikaya göre, ilk önce bina sorunu giderilmeli, derslikler eksiksiz olmalı. İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bu konuda daha hassas çalışması gerektiğini belirten Demir; “İlçe milli eğitim müdürleri ve il müdürleri ile istişare içerisinde bir plan dahilinde çalışma yapılmalı. 2019 yılına kadar vaktimiz var. Bu konuda hayırseverlerin de işin içine girerek, tam gün eğitime geçilmesi için hepimizin elimizi taşın altına koymalıyız. Tam güne geçelim ama öğrencinin, öğretmenin, velinin, eğitimin tüm paydaşlarının mutlu olacağı ve eğitime katkı sunacağımız bir şekilde bu sisteme geçilmeli” dedi.

Dokuz Eylül Gazetesi