Toplantıya YÖK Başkanı Saraç'ın yanı sıra GAP Bölge İdaresi Genel Başkanı Sadrettin Karahocagil ile Harran, Batman, Gaziantep, Kilis 7 Aralık, Sanko, Şırnak, Adıyaman, Dicle, Hasan Kalyoncu, Mardin Artuklu ve Siirt Üniversitelerinin rektörleri katıldı.

 

Güneydoğu Anadolu Projesi ve bölgesel kalkınma konularının görüşüldüğü toplantıda YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç bir açılış konuşması gerçekleştirdi.

 

YÖK Başkanı Saraç konuşmasına, tarihi, kadim değerleri ve misyonu ile ülkemizin en önemli kentlerinden biri olan Şanlıurfa'da ve Harran Üniversitesinde olmaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek başladı.

 

Yeni nesil bölgesel kalkınma anlayışında bölgelerin, bütün dünyada, öğrenme, bilgi üretimi ve yenilik konusunda temel nokta olarak görülmekte olduğunu belirten Başkan Saraç, paradoksal bir şekilde küreselleşme ile birlikte yenilik temelli ekonomik büyümenin, kritik noktası olarak bölgelerin öneminin öne çıktığının altını çizdi.

 

Makro ekonomik faaliyetlerin, kurumların ve politikaların ulusal düzeyde büyümenin üç temel belirleyicisi olarak tanımlandığını söyleyen YÖK Başkanı, 'Bu kurumsal yapıların en başında üniversiteler gelmektedir. Çünkü; üniversiteler sosyal ve entelektüel olduğu kadar beşeri sermayeyi de yetiştirerek toplumun temel kalkınmasına büyük katkı sağlamaktadırlar. Özellikle bölgede yalnızca deneyimli, yetenekli ve uzman insanların yetiştiricileri değil aynı zamanda bölge için cazibe merkezidirler.' ifadelerini kullandı.

 

Yükseköğretim Kurulu olarak bölgedeki üniversitelerimizden beklentilerimiz girişimci, aktif ve proaktif olmaları ve aynı zamanda iş ve çalışma ortamı ihtiyaçlarına cevap verebilen, mekanizmaları ve süreçleri geliştirebilen dinamik yapılar olmaları olduğunu dile getiren Başkan Saraç, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

 

'Temmuz 2017'de hükümetimizin büyük destekleri ile çıkardığımız üretim reform paketi içindeki maddeler tam da bu noktada üniversitelerimizin önünü açmıştır. Yani; dinamik bir yapıya kavuşmakta önümüzde engel kalmamıştır.

 

21. yüzyılın bilimsel, teknolojik ve ekonomik anlayışı ile gördüğümüz en önemli kavram hızlı bir değişimdir. Bu manada bizim de hızlı ve hacmi yüksek bir değişime ivedilikle ihtiyacımız var. Bunun farkındayız, ciddi olarak bu öncelikle çalışmaktayız. Klasik olarak hep bahsettiğimiz üniversitenin görevleri olarak sayılan eğitim, araştırma ve topluma hizmet anlayışlarının hepsi 21. yüzyılda yeni donanımlar gerektirmektedir. Bu nedenle kendimizi Yeni YÖK olarak tanımlıyoruz… Toplantının somut sonuçları için koyduğumuz hedeflerin ve stratejinin etkin izleme araçları ile izlenmesi gerekmektedir. Bizde bu konuda öncü ve destekçi olmaya devam edeceğiz, üniversitelerimize ön açacağız.'

 

YÖK Başkanı Saraç konuşmasına, bölgesel kalkınmada ve bölgesel inovasyonda üniversitelerin rolü hakkında bir sunum gerçekleştirerek devam etti.

 

Yaptığı sunumda Türk yükseköğretimi ile ilgili sayısal verilere değinen YÖK Başkanı Saraç 'Yeni YÖK' olarak son üç yılda yapılan çalışmalarından ve önemli konu başlıklarından bahsetti.

 

YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç'ın çalıştayda yaptığı konuşmanın metni için tıklayınız.

 

Açılış konuşmalarının ardından 'Çalıştayın İçerik Tanıtımı ve Sunuş' bölümünde GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil tarafından 'Güneydoğu Anadolu Projesi Tanıtımı', Harran Üniversitesi Projelerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Sarıışık tarafından ise 'İyi Uygulama Proje Örnekleri' başlıklı konuşmalar gerçekleştirildi.

 

Toplantının öğleden sonraki bölümünde GAP Bölgesel Kalkınma Ajansları ile GAP bölge üniversite rektörleri tarafından gerçekleştirilen sunumlara geçildi.

 

Dicle Kalkınma Ajansı, İpekyolu Kalkınma Ajansı ve Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından proje bazlı bölgesel kalkınmada üniversitelerin rolü konusuna değinilirken, bölge üniversiteleri tarafından, üniversitelerindeki iyi uygulamalar, işbirliği modelleri, işbirliği yapılacak alanlar, yenilikçi yaklaşımlar ve öneriler hakkındaki konular ele alındı.

 

Toplantının 'Genel Değerlendirme ve Sonuç Bildirgesi' bölümünde tekrar kürsüye çıkan YÖK Başkanı Saraç, Çalıştay'a ilişkin sonuç bildirgesini okudu.

 

Güneydoğu Anadolu Projesi Tanıtım ve Bölge Üniversiteleri İş Birliği Çalıştayı Sonuç Bildirgesi için tıklayınız.