T.C

Türkiye İl dışı atamaya her ikiside öğretmen olan eş’ten sadece birinin başvurup ataması çıkarsa  il dışına başvuru yapmayan diğer öğretmen eş ağustos ayı mazeret atamasına başvurabilir mi ?

Lider Eğitimci Yazarlar Derneği Genel Başkanı Sedat DEGER “Her İkisi Öğretmen Olan Eş’ten Sadece Birinin Başvurup İl Dışına Ataması Çıkarsa İl Dışına Başvuru Yapmayan Diğer Öğretmen Eş Ağustos Ayı Mazeret Atamasına Başvurabilir mi ?” sorusunun cevabını kaleme aldığı yazısında cevaplandırdı.

İkisi de öğretmen olan eşlerden birinin il dışı atamaya başvurması ve diğer eşin ağustos eş özrüne başvurup başvurmayacağı akıllarda kendini yer etmiş durumda o yüzden 38 soru ve cevap şeklinde il dışı atama ile ilgili yazdığım yazımda da belirttiğim mevzuat hükümleri ve duyuruya göre açıklık getireceğim.

“İl Dışı Atamaya Başvuracak Öğretmenin Bilmesi Gereken 38 Soru ve Cevabı” başlıklı yazımdaki ilgili sorulara atıfta yaparak İkisi de öğretmen olan eşlerden birinin il dışı atamaya başvurması ve diğer eşin ağustos eş özrüne başvurup başvurmayacağı konusuna değinmek istiyorum.

Bakınız  : “ http://www.sedatdeger.com/makale-149-il-disi-atamaya-basvuracak-ogretmenin-bilmesi-gereken-38-soru-ve-cevabi.html  “

 

1) Her ikisi de Farklı İllere Atanan Öğretmen Eşlerden Biri Okulundan İlişiğini Kesmeme Koşulu İle Atamasını İptal ettirip Ağustos Ayı Eş Özrüne Başvurabilir

 

Soru 16 : İl dışı atama sonuçlarına göre ataması yapılan öğretmenler atamasını iptal ettirebilirler mi ? Ettirebilirlerse hangi öğretmenlerin iptal ettirme hakları var şartları nelerdir?

Cevap:Ataması yapılan öğretmenlerin atamasını iptal ettirme hakları bulunmamaktadır fakat ;

Duyurunun 37. maddesindeki “İller arası görev yeri değiştirilen öğretmenlerin yer değiştirme işlemleri iptal edilmeyecektir. Ancak bunlardan yer değiştirmeleri gerçekleştirildikten sonra Yönetmelikte belirtilen mazeretlerden biri oluşanların atamaları, görev yerlerinden ayrılmamış olmaları kaydıyla iptal edilebilecektir. Ataması iptal edilen öğretmenlerden önceki görev yerlerinde alanlarında norm kadro bulunmayanlar, il içindeki diğer eğitim kurumlarından alanlarında boş norm kadro bulunan eğitim kurumlarına valiliklerce atanacaktır.” hükmü ile yine aynı duyurunun 18.maddesindeki “Yer değiştirme sonucu farklı illere atanan öğretmen eşlerden görev yerlerinden ayrılmadan atamasını iptal ettirenler, mazerete bağlı yer değiştirme döneminde eşlerinin bulunduğu il’e; aynı ilin farklı ilçelerine atananlar ise, atandıkları yerde göreve başladıktan sonra, il içi mazeret durumuna bağlı yer değiştirme döneminde yer değiştirme başvurusunda bulunabilecektir.” hükümlerine göre

 (1) İl dışı atamayla atanan öğretmenin atandıktan sonra mazeret durumu oluştuysa,

 (2) Her ikisinin de ataması farklı illere çıkan öğretmenler,

   görev yerlerinden ayrılmamış olmak kaydı ile atamalarını iptal ettirebilirler.

Soru 17: İl dışı atamayla atanan öğretmen yaz dönemi özür durumuna bağlı yer değiştirme işlemlerine başvurabilir mi?

Cevap : Yukarıda da dile getirdiğim hüküm gereği eğer atandıktan sonra özür durumu mevcut ise evet başvurabilirler.

Not: İl dışı atamayla atanan öğretmen daha sonra mazeret durumu varsa yani öğretmen olan eşi başka ile ataması yapılırsa kendi atamasını okuldan ilişiğini kesmeden iptal edip yaz dönemi mazeret ataması ile eşinin yanına atama isteğinde bulunabilir.

SORU 21:  Eş özrü bulunan ve zorunlu çalışma yükümlüsü olduğu için zorunlu hizmet sayılan okullara tayin olmak zorunda olan öğretmen il dışına başvurmak zorunda mı?

Cevap : Duyurunun 15.maddesindeki “Birinci, ikinci ve üçüncü hizmet alanlarında görev yapan zorunlu çalışma yükümlüsü öğretmenlerden eşleri aynı ilin farklı bir ilçesinde ya da başka bir il’de görev yapanlar, istemeleri halinde zorunlu yer değiştirme başvurusunda bulunmayabilecektir. Bu durumda bulunan öğretmenler eşlerinin bulunduğu yere 2018 yılı yaz tatilinde mazeret durumundan yer değiştirme döneminde yer değiştirme isteğinde bulunacaktır.” hükmüne göre sonradan yapılacak mazeret atamasına başvurmak koşulu ile il dışı atamaya başvurmayabilirler.

Not: Yani eş mazeret atamasına başvurmayı bekleyen ve zorunlu hizmet sayılmayan okulda olduğu için zorunlu hizmet sayılan okula tayin olmak zorunda olan öğretmen il dışı atamaya başvurmama hakkını kullanarak yaz tatili eş mazeret atamasına başvuracaktır.

 

2)Her ikisinin de il dışı atamada ataması çıkan öğretmenler yaz tatili eş mazereti atamasına başvurup başvuramayacağı

 

SORU 22:  İkisi de öğretmen olan eşlerden ikisinin de ataması çıkarsa il dışı atamalardan sonra özür durumuna başvurabilir mi,şartları nelerdir?

Cevap : İkisi de öğretmen olan öğretmenler eğer ;

* Farklı illere atanandıysa Öğretmen eşlerden biri  görev yerinden ayrılmadan atamasını iptal ettirip  eş durumu özrüne bağlı yer değiştirme döneminde eşinin bulunduğu il’e eş özründen tayin isteyebilir

*Aynı ilin farklı ilçelerine atananlar ise, atandıkları yerde göreve başladıktan sonra, il içi özür durumuna bağlı yer değiştirme döneminde yer değiştirme başvurusunda bulunabileceklerdir.(duyurunun 18. maddesi)

 

3)Her ikisi de il dışı atamaya başvursa da sadece birinin ataması çıkarsa atanamayan diğer eşin yaz tatili eş mazereti atamasına başvurup başvuramayacağı

 

SORU 24:Her ikisi de il dışı atamaya başvuran öğretmenlerden yalnız birinin ataması çıkarsa diğer ataması yapılmayan öğretmenin durumu ne olacak ?

Cevap : Ataması çıkmayan öğretmen farklı il’e ataması yapılan eşinin bulunduğu ile yaz dönemi eş mazereti atamasına başvurma hakkına sahip olur.

 

4) Her ikisi de öğretmen olandan sadece birinin il dışı atamaya başvurup atanması durumunda diğer öğretmen olan eş yaz tatili mazeret atamasına başvurma hakkına sahiptir.

 

Öğretmenlerin 2018 Yılı İller Arası İsteğe Ve Zorunlu Çalışma yükümlülüğüne Bağlı Yer Değiştirmelerine İlişkin Duyurusunun herhangi bir hükmünde öğretmenlerden sadece birinin sadece başvurup diğer öğretmen olan eşin başvurmaması durumunda il dışı atamaya başvurmadığı için yaz tatili eş mazereti atamasına başvuru yapamayacağı yönünde engelleyici hüküm bulunmamaktadır.Bu yüzden her ikisi de öğretmen olan eşlerden sadece birisi başvurup ataması çıkarsa diğer öğretmen eş te il dışı atamaya başvursun yada başvurmasın yaz tatili eş mazereti atamasına başvuru yapabilir.