Ajanskamu.Net- Milli Eğitim Bakanı Ziya SELÇUK'un aylardır hazırlandığı ve merakla beklenen Eğitim 2023 Vizyon Belgesi Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı küllyesinde açıklanıyor. 

Belge açıklamasına 81 il Milli Eğitim müdürü, şube müdürler, 81 ilden 1067 okul müdürü , 100 kadar öğretmen ve 65 öğrenci de davet edildi. 

İlk konuşmayı Milli Eğitim Bakanı Ziya SELÇUK yapıyor. 

Bakan SELÇUK; Vizyon belgesini açıklamak çok güçlü bir liderlik gerektiriyor. Sayın cumhurbaşkanımız olmasaydı bu göreve talip olmazdım. 

Dünyanın her yerinde bu vizyon değişikliklerinin arkasında çok büyük liderlikler var dedi. 

İşte MEB 2023 Vizyon Belgesindeki ayrıntılar:

SELÇUK; sizler de sorumlsuunuz , millet olarak hepimiz sorumluyuz. Ben göreve geldiğim ilk günden beri büyük bir beklenti oluştu, çıtayı o kadar yükselttiniz ki. büyük bir yük altına girdik dedi. 

'Bu sefer ne var? 3 yıllık kapsamlı bir eğitim dönüüşümü olsun,bir sistem kuralım, kimse üzülmesin, eğitim sisteminin tüm bileşenlerininsenkronize olarak değişim dönüşüm olacağı bir sistem olsun istedik. Bunun sürdürülebilir olması için çok kapsamlı bir çalışma yaptık.' dedi.

'Cumhurbaşkanımızdan onay aldıktan sonra Maliye Bakanımızdan randevu istedim ve 21 kalemim var deyip Bakanlar kurulumuza durum uanlattığımızda Kabinemiz mesele eğitimse biz kaynak her türlü buluruz diyerek büyük destek oldular 'dedi. 

'Bu sefer daha farklı bir durum var. Kişisel olarak Ben ömrü hayatımda meslektaşlarım dahil olmak üzere Toplumun büyük kesiminin Eğitimde büyük bir değişim dönüşüme bu kadar destek verdiği bir zaman dilimini görmedim. Onun için bu sefer farklı 'dedi. 

Çok yol aldık ama daha çok yolumuz var.

Sayın Cuhurbaşkanımızın hamiliğinde hep birlikte başaracağız. 

-Nitelikten niceliğe giden üç aşamalı dönüşüm planlıyoruz. Hazırlık - tasarım- simülasyon - küçük ölçekli uygulamalar. ve en sonun da ülke genelinde uygulama var. 

Okul gelişim modeli, Okul gelişim Bütçesi, okul yöneticilerinin yetkilerini arttırıyoruz.

-Ehliyet ve liyakat temelli bir yöneticilik anlayışı getireceğiz.  

-Okullarımız arasındaki imkan farklılıkları azaltılacak. Bu azalmazsa sınav baskısı artmaya devam edecektir. 

-Müfredat alanında ise daha esnek ve modüler, daha az ders saati ve daha az ders çeşidinin olduğu bir müfredat hazırlayacağız. 

-Öğretmen yetiştirme modelimiz muhakkak dönüşecektir. O sebeple belli bir zamana yayarak pilot eğitim fakülteleriyle uygulama alanımızı genişelteceğiz. 

-İl ilçe milli eğitim müdürlerimizi de ehliyet ve liyakat temelli olarak seçeceğiz. Gelişim planları üzerinden onları da değerlendireceğiz. 


-Tüm kademelerde yönlendirme geliyor. 


-Sınav sistemi bizim için ikincil planda olması gereken bir unsur. Zamanla okullar arasındaki imkan farklılıklarını alzttığımızda sınav baskısı da azalacak. 


-Erken çocukluk konusunda en çok bütçe ve zaman ayırdığımız konu. 


-İlkokulda ders saatleri derslerin öğlen biteceği, öğleden sonra tasarım beceri atölyelerinde çalışacak. 


-İlkokullarda spor çok önemli. Çocuklar akşam spor ile ilgilenemiyor. 


-Ortaöğretimde, eğitim sistemimizin beli kırılıyor.

-Liselerde ders türlerini azaltacağız. 

-Liselerde alan seçimi 9 da başlayacak. 

-Hayati öneme haiz olan mesleki eğitim. En fazla kafa buna yoruyoruz. Mesleki eğitimi güçlendirmeden üniversitelerdeki yığılmayı azaltamayız. 

-TİKA ile işbirliği yaparka yurt dışında da meslek liseleri açacağız. 

- Yabancı dil büyük yaramız. Tüm okullarda çocuklara aynı dil öüretim müfredatını vermek yerine çocukların kabiliyetine göre TRT ve yurtdışı bir takım işbirlikleri ile bunu da çözmeyi düşünüyoruz. Ajanskamu / Özel Haber