Birgün Gazeesinin Haberine göre  ÜSKÜDAR'DAKİ öğretmenevinin müdürü kardeşi dahil 36 düğün organizasyonundan para almadı ya da alması gereken ücretten daha düşük ücret aldı.
Hababam Sınıfı çekimlerine de bir dönem ev sahipliği yapan öğretmenevine 2014’te atanan müdür 36 düğün organizasyonundan para almadı ya da düşük ücret aldı, ihaleler kanuna aykırı yapıldı. Usulsüzlükler sonucu kasa 859 bin 521,44 TL açık verdi.
 

Öğretmenevinin demirbaş sandalyeleri ‘onarım’ adı altında ‘tanıdıklara’ peşkeş çekildi, onarımı yapılmayan sandalyelerin parası ödendi, kurum müdürü kardeşine kurumda düğün organizasyonu yaptırdı, düğün tarifeleri tanıdık ve hatırlı kişilere göre düzenlendi.

Bütün bu tespitler Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından kurulan komisyonlar ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü Maarif Müfettişleri tarafından yapıldı. Kuruma 2014 yılında atanan müdür İsmail Kahraman ve Müdür Yardımcısı Cihan Murat Özdemir önce açığa alındı, ancak Bakanlık müfettişleri daha sonra iki ismi aklayarak göreve iade etti.

Komisyonlar kuruldu

Adile Sultan Kasrı Öğretmenevi’nde usulsüzlük ve yolsuzluk iddialarının ardından İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü müfettişleri, kurum yöneticileri için, “İvedilikle açığa alınmaları gerekir” dedi. Kurum yöneticileri görevden el çektirildikten sonra Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından idare edildiği belirtilen öğretmenevi için Mali İşler Komisyonu ve Demirbaş Sayım Komisyonu oluşturulup araştırma başlatıldı. Araştırmada kanuna aykırı usulsüzlük ve yolsuzluklar tespit edildi.

 

31 Mart tarihinde hazırlanan raporda usulsüzlüklerin altı çizildi, keyfi yönetimle kurumun zarara uğratıldığına vurgu yapıldı.

Rapora yansıyan ifadeler şu şekilde:

»Süreklilik arz eden alımlar ihale limitinin altına düşürülmüş ve bölümlere ayrılmıştır. Özellikle 2015-2016 yıllarında hizmet alım ihalelerinde 10-20 günlük alımlarla kanuna aykırı hareket edilmiştir.

»Doğrudan temin ile yapılan alımların tamamında ihale yetkilisinin onayı yoktur.

»Doğrudan temin ile alınan malzemelerin hiçbirisi muayene ve kabul komisyonunca teslim alınmamış, muayene ve kabul tutanakları düzenlenmemiştir.

»Doğrudan temin evrakları düzenlenmiş fakat birçok evrak yetkili ve sorumlular tarafından imzalanmamıştır. Bu durum evrakların sonradan düzenlendiği izlenimi vermektedir.

»Kurumda yapılan gelin damat çekimlerinde keyfi fiyat uygulaması yapıldığı

»Dizi ve TV çekimlerinde de aynı uygulamanın devam ettiği, bazı çekimlerin ücretsiz olarak yaptırıldığı ve bu çekimlere ait İl Müdürlüğünün onayı olmadığı

»Otelde konaklayan bazı grupların ücretlerinin tahsil edilmediği

»Kurum müdürü İsmail Kahraman’ın kardeşinin düğünü başta olmak üzere yakın çevresine yaptığı organizasyonlarda kurumu zarara uğratacak şekilde maliyetinin altında ücret tahsil ettiği

»Ayrıca kurum müdürü İsmail Kahraman’ın mensubu olduğu tarikata kurumun işlerini verdiği bilgisine ulaşıldı. Ayrıca;

Nakit borcu karşılamıyor

»İşletme mizanına göre kurumun alacakları hesaplarında toplam nakit hesapları 604 bin 265,45 TL bulunurken borçların toplamının 1 milyon 468 bin 786,88 TL olduğu tespit edilmiştir. Bu durumda kurumun nakit varlığının borçları karşılamadığı ve 859 bin 521,44 TL açığının bulunduğu tespit edilmiştir. Öğretmenevleri yönergesinde ‘Kurumun zararı Milli Eğitim Müdürlüğünce incelenir, kusuru olanlar hakkında işlem yapılır’ hükmünden kaçınmak için bu zarar gizlenmiştir.

»Öğretmevinde yapılacak video çekimleri gelin damat çekimleri için fiyat tespit komisyonunca sabit ücret alınması kararlaştırılmasına rağmen alınacak ücretler idarecilerin inisiyatifi ile keyfi olarak belirlenmiştir. 36 organizasyondan para alındığına dair belge bulunamamış veya alınması gereken ücretten daha düşük ücret alınmıştır.

»Öğretmenevinde sözleşmeli istihdam edilen personele 1750 TL ile 5850 TL arasında değişen oranlarda farklı fiyatlar uygulanmış, yaklaşık maliyetin hesaplanmasında herhangi bir kriter baz alınmamıştır. Bu suretle yeni işe alınan personele devletin belirlediği oranlardan fazla ücret ödemesi yapılarak öğretmenevi zarar uğratılmıştır.

»Öğretmenevinde bulunan 211 adet ahşap sandalyenin tamiri için her biri 116 TL’den onarım yapılması için piyasa fiyatlarının üzerinde fahiş bir fiyattan anlaşma yapılmış, bu sandalyelerden 100 tanesi onarım için kurumdan alınmış, yaklaşık 50 adedi geri getirilmemiş kaybedilmiştir. Geri kalan 110 hiç onarıma götürülmediği halde onarım bedelinin tamamı olan yaklaşık 35 bin TL onarım bitmediği halde firmaya ödenmiştir.

Kaynak: Birgün Gazetesi