Milli EĞitim Bakanı Ziya SELÇUK sınavı değil yerleştirme sorununun çözülmesi gerektiğini ve 2 ay içerisinde açıklayacakları sistemle bu sorunun artık tamamen çözüleceğini söyledi.

'Yerleştirme biçimi ile ilgili değişiklikler gerekiyor'

Bakan SELÇUK şunları söyledi. 

Bir sınav siteminde sınavı değiştirmek, soruyu değiştirmek, adını değiştirmek, sınav sistemini iyileştirmek ya da ortadan kaldırmak ile ilgili olan değişkenler değil. Yerleştirme biçimi ile ilgili değişiklikler gerekiyor. Bu soru sistemini değiştirmeyi de gerektiren bir şey, formül mü ezberlemesi gerekiyor, biz sorunun içinde vereceğiz. Dolayısıyla kitabı açıp bulabileceği bir şeyi senin hafızan güçlü mü diye bir sınav düşünmüyoruz. Bizim düşündüğümüz şey sayıl dediklerim gibi sözelde okuduğunu anlama gibi konular. Bu tür sorular öğrenme ve öğretme sürecini dönüştürecek. Çocukların sınava olan tamplerini değiştirecek.

'Kısa vadede dediğimiz şey bir sene sonunda olmaz'

Mesleki eğitimi güçlendirmeden asla yükseköğretim talebini düşüremeyiz. Mesleki eğitim iyileşir ve çocuklar tatmin olursa sınava olan talep de düşecek. Yani iki faktör var. Sınava olan talebin doğal olarak düşmesini bekliyoruz. Sınav değiştirmeyeceğiz, sorusunu, adını değiştirerek problemi çözmeye çalışmayacağız. Kısa vadede dediğimiz şey bir sene sonunda olmaz.