MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Mesleki Yeterlilik Kurumu arasında zihinsel engelli ve otizmli bireylere yönelik olarak mesleki standartların belirlenerek uygun mesleki yeterliliklerin hazırlanması için geçtiğimiz yıl Mayıs ayında yapılan protokol kapsamında başlatılan çalışmalar halen devam ediyor. İlk defa belirlenen mesleki yeterlilikler sayesinde zihinsel engelli ve otizmli öğrenciler okulda kazandıkları becerilerini belgelendirme ve işverenlere karşı çalışabilir durumda olduklarını ispat edebilme imkânı bulacaklar.

12 Alanda Mesleki Yeterlilikler Yayınlandı

Zihinsel engelli ve otizmli öğrenciler için herhangi bir ek yük getirmeden uluslararası standartlarda akreditasyon olanağı sağlayan bu uygulama ile işveren nezdinde özellikler zihinsel engelli bireylere yönelik olan olumsuz algının bertaraf edilmesi hedefleniyor. Bugüne kadar konaklama ve seyahat hizmetleri, yiyecek ve içecek hizmetleri, büro yönetimi, çamaşırhane elemanı yardımcısı, oda temizleyicisi yardımcısı, telefon görevlisi, büro görevlisi yardımcısı, bulaşık yıkayıcısı ve servise ön hazırlayıcı olmak üzere toplam 12 mesleki yeterlilik onaylanarak MYK tarafından yayımlandı.

 

Mesleki yeterlilikler için seçilen alanlar hakkında konu ile ilgili olarak yaklaşık 140 kamu veya özel kurum ve kuruluşun görüşlerine başvuruluyor. Buralardan gelen görüşler kapsamında tekrar düzenlenen yeterlilikler MYK tarafından sektör komitesine sunuluyor. Komitenin olumlu görüş bildirmesi durumunda yeterlilikler MYK tarafından onaylanarak Ulusal Meslek Standartları ve Mesleki Yeterlilikler Platformu'nda yayınlanıyor.