Eğitimci Yazar Sedat DEGER Milli Eğitimlere gelen kitap dağıtım ve poşetleme için ayrılan paraları ve usulsüzlükleri yazdı;

Ders kitaplarının taşınması dağıtılması ve poşetlenmesi için her il/ilçe milli eğitim müdürlüklerine MEB tarafından hesaplarına para gönderilmektedir.

Bu para karşılığında da  kitap dağıtımını il/ilçe millî eğitim müdürlükleri yüklenici firmalara yaptırabileceği gibi milli eğitim müdürlüğü yine bu para ile kendisi de yapabilir. Fakat bu işi ister firma alsın ister Milli Eğitim Müdürlüğündeki kişiler alsın kim bu paraları alacaksa o kişiler kitapları taşımak dağıtmak ve poşetlerine koyarak öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına hazır hale getirmeleri gerekir.

Öğretmenlerin ise hiçbir şekilde kitapları poşetleme veya dağıtma işi ve görevi bulunmaktadır.

Aksi takdirde Milli Eğitim Müdürlüğü bakanlığın gönderdiği para ile usulsüzlük yapmış olur ki gerekli idari adli ve para cezaların yürütülmesi gerekir.

Ücretsiz Ders Kitaplarının Teslim Alınması ve Dağıtımı ile ilgili MEB illere göndermiş olduğu resmi yazısında konu ile alakalı şu hükümlere yer vermiştir;

10.11. İl/ilçe Millî Eğitim Müdürlüklerince denetim bulgularına dikkat edilecek, idari, mali ve disiplin yönünden soruşturmalara mahal verilmeyecektir. 

11. Ders kitaplarının Aslım noktalarından okullara dağıtım işlemleri, il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince 4734  sayılı Kamu İhale Kanununda öngörülen usullere uygun olarak hizmet alımı yöntemiyle yapabileceği gibi kurumun sahip olduğu, her türlü araç-gereç kullanılmak suretiyle  kendi imkânları ile de yapılabilecektir.

11.1. Dağıtım işini kendi imkânları ile yapacak il/ilçe millî eğitim müdürlükleri: 

11.1.1. Depolara teslim edilen ders kitapları poşetlere konularak en geç 15 Eylül 2017 tarihine kadar öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına hazır hale getirilecektir. Dağıtım ile ilgili akaryakıt, yükleme, boşaltma, poşetleme vb. giderler, Merkezî Yönetim Harcama Belgeleri Yönetmeliğinde belirtilen fatura veya gider belgelerine (harcama pusulası, gider pusulası, serbest meslek makbuzu vb.) dayandırılması halinde, tahsis edilen ödeneğin % 60Tnı geçmemek üzere Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğünden talep edilebilecektir. 

11.1.2. Bu kapsamda satın alınacak mal ve hizmet alımları, 4734 sayılı Kamu îhale Kanununa tabi olduğu göz önüne alınarak mevcut mevzuata uyulacaktır. 

11.1.3. Yapılan iş ve işlemler sonucunda gelir vergisi mevzuatı, sosyal güvenlik mevzuatı ile diğer cari mevzuatın gerekli kıldığı uygulama kesinti ve/veya ödemelerden doğan sorumluluklara dikkat edilecektir. 

11.1.4. İl/ilçe millî eğitim müdürlüklerine dağıtım gideri karşılığı olarak tahsis edilen ödenek, kitap dağıtımı dışındaki iş ve işlemlerde kesinlikle kullanılmayacaktır. Aksı takdirde 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunun 71. maddesine göre işlem yapılacaktır. 

11.2. Dağıtım işini hizmet alımı yoluyla yapacak il/ilçe millî eğitim müdürlükleri: 

11.2.1. İhale ve harcama yetkilisi teslim alma noktalarının il/ilçe millî eğitim müdürleridir. İdare, ihalenin 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 5. maddesi gereğince saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alacaktır. 

Sedat DEĞER

Eğitimci Yazar

-----------------------------

AJANSKAMU NOT: Birçok Milli Eğitim müdürü bu dağıtım işlerinde ihale yerine doğrudan temin yöntemini kullanarak daha az teklif veren olmasına rağmen, işi ihale yapmadan kendi yandaşına ya da kendi kurduğu ya da kurdurduğu firmaya vermekte. 

Bu yöntemle yapılan işlerde ise kitaplar poşetlenmeyip öğretmenlere poşetletilmekte ya da okullarda bu iş için öğrenciler çalıştırılmaktadır. 

Yapılan bu usulsüzlükler belgeleri ile sabittir.