Toplu Sözleşme görüşmelerinin ilk toplantısı geride kaldı. Kamu görevlilerini temsil eden en fazla üyeye sahip 11 sendika ile en fazla üyeye sahip konfederasyon olan Memur-Sen’in teklifleri tartışıldı.  Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın kanun hükmünden kaynaklanan nedenlerle Memur-Sen heyetine değil KAMU-SEN ve KESK’in de üyesi olduğu heyete başkanlık ederken MEMUR-SEN’e bağlı sendikaların 657 teklifi ile ilgili detaylar görüşüldü. İkinci konfederasyon konumundaki Kamu-Sen “bizim de imza hakkımız olsun” dedi.

5 milyonu aşkın memur ve memur emeklisinin sosyal ve mali haklarının belirleneceği Toplu Sözleşme görüşmeleri dün başladı. Hükümet adına Kamu İşveren Heyetine başkanlık eden Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ve Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti Başkanı Ali Yalçın’ın değerlendirmeleriyle başlayan görüşmede ilk gün Memur-Sen’e bağlı sendikalar hizmet kollarına ilişkin tekliflerini ve gerekçelerini anlattılar.

BAKAN SELÇUK'TAN 'İMKÂN' VURGUSU
Toplantıda konuşan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk AK Parti hükümeti döneminde kamu görevlileri ile ilgili yapılan çalışmalara dikkat çekerek taleplerin imkânların göz önünde bulundurularak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Bakan Selçuk'un konuşmasında mevcut imkânlara dikkat çekmesi hükümet tarafından gelecek teklifin yüksek olmayacağı şeklinde yorumlandı.

AMACIMIZ MASADA ADALETİ TESİS ETMEK OLMALI
Kamu Görevlileri Sendikaları Heyet Başkanı Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, görüşmelerin yapıldığı toplantının açılışında toplu pazarlık masasının hedefinin kamu görevlilerini sürdürülebilir adil refah düzeyine ulaştırmak, yasak ve engellerden kurtarmak, çalışma şartları noktasında saygın iş anlayışıyla buluşturmak olduğunu söyledi.

Emeğin hakkının ekonomik öngörülere, finansal tahminlere, reel sektör odaklı verilere dayalı bir zemine mahkûm ve mecbur bırakılmasını doğru bulmadığını söyleyen Yalçın, “Bu masa, bağcıyı dövmenin değil üzümü adil şekilde paylaşıp birlikte yemenin masasıdır. Bu masa, sosyal maliyetleri azaltma, ekonomik maliyetleri emek tarafı lehine katlanma kapasitesini artırma masasıdır. Bu masa, adaletin tesis edileceği, kalkınmanın teyit edileceği hükümlerin, rakamların, oranların ve hakların ortak akılla, yetkili tarafların imzasıyla kayıt altına alınacağı masadır.” şeklinde konuştu.

624 TEKLİF MASADA TARTIŞILACAK
2015 yılında yapılan 3. Dönem Toplu Sözleşmesinde 744 teklifin 213’ünün  kazanıma dönüştüğünü, 2017 yılında yapılan 4 . Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde ise 652 teklifin masaya taşındığını ve bunların 258’inin kazanıma dönüştüğünü söyleyen Yalçın “Bugün 5. Dönem Toplu Sözleşme için masaya yetkili konfederasyonun ve yetkili sendikaların sunduğu teklif sayısı 657 gözüküyor. 5. Dönem Toplu Sözleşme sürecinde taraflar, 6. Dönem Toplu Sözleşme masasına sunulacak teklif sayısını azaltmayı sağlayacak iradeyi ortaya koymalıdır. Kamu İşvereninden beklentimiz budur.” ifadelerini kullandı.

YALÇIN, BURASI SENDİKAL REKABET ALANI DEĞİL
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın en fazla üyeye sahip konfederasyon Genel Başkanı olarak toplu sözleşme sürecinde Memur-Sen heyetine değil, KESK ve KAMU-SEN’in de aralarında bulunduğu Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti’ne başkanlık etti.

Toplantının başında diğer konfederasyon Başkanlarını uyaran Yalçın “Heyetimizin bütün üyelerinden bu kamu görevlilerinin menfaatleri çerçevesinde sürece katkı ve katılım sağlamalarını bekliyorum. Emek örgütleri ve buradaki temsilcileri toplu pazarlık masası ve sürecini, örgütsel rekabet sahnesi ya da dekoru olarak görmek ve kullanmak hatasına düşmeyecektir. Masanın emek kesimi tarafındaki herkesin konumu, durumu, yetki ve sorumluluk eşiği bellidir. Heyetimizde yer alan yetkili konfederasyon temsilcisi ile yetkili sendikaların temsilcilerinin hareket ve yetki alanlarının kapsamı da sınırı da bellidir.” ifadelerini kullandı.

KAMU-SEN: BİZ DE İMZA ATALIM

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, görüşmelerde Kamu-Sen ve KESK’in de dâhil olduğu heyete başkanlık ettiği için Memur-Sen heyetine Enerji-Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tombul başkanlık etti.

Memur-Sen’in uzun süredir devam eden mevcut toplu sözleşme sistematiğine itirazlarının başında, pazarlık görüşmelerine katılacak heyetin teşekkülü bulunuyor.  Bütün hizmet kollarında en fazla üyeye sahip sendikaları bünyesinde barındıran Memur-Sen, yetkisi olmadığı halde diğer konfederasyonların masada olmalarının kamu görevlilerinin iradesinin dikkate alınmadığı anlamına geldiğini, bunun kamu işvereninin lehine sonuçlar doğurduğunu söyleyen Memur-Sen yetkilileri, pazarlıkları işçi sendikalarında olduğu gibi en fazla üyeye sahip sendikanın yürütmesi gerektiğini savunuyorlar.

Memur-Sen, en fazla üyeye sahip olmanın ve yetkili olmanın bir kıymetinin olmadığını ve toplu sözleşme pazarlıklarında kamu görevlilerinin değil, sendikal rekabet psikolojisi ile pazarlıkları engellemeye yönelik manipülasyonların kamuoyunu meşgul ettiğini savunurken, KAMU-SEN Genel Başkanı Önder kahveci, kendilerinin de imza hakkının olması gerektiğini söyledi.