Memur-Sen Kadınlar Komisyonu yurt dışı ziyaretlerine devam ediyor. Habibe Öçal başkanlığındaki heyet Lübnan’da bazı temaslarda bulundu.

1 haftalık programda önce Uluslararası Filistinli Öğretmenler Birliği’nin düzenlediği “Filistin İçin Eğlenerek Öğren Kampı”nı ziyaret eden heyet burada kampın açılış programına katıldı.

Öçal: Tüm Dünya Mültecilerin Sorumluluğunu Paylaşmalı

Kampın açılışında konuşan Memur-Sen Kadınlar Komisyonu Başkanı Habibe Öçal, “İsrail zulmü nedeniyle dünyada 6 milyondan fazla Filistinli mülteci var. Evlerinden çıkarılmış bu insanların tekrar evlerine dönebilmesi için Filistin’deki işgalin son bulması ve barışın yerleşmesi gerekiyor” şeklinde konuştu. Tüm ulusların ve devletlerin mülteciler konusunda sorumluluk alması gerektiğini ifade eden Öçal, “Ulus devletlerin etnik, dini ve mezhebi fay hatları üzerine kurulu denge siyaseti karşısında mülteciler bir tehdit olarak görülüyor. Mülteci kamplarının durumunun iyileştirilmemesi ilgili ülkelerin mali zorluklarından kaynaklanmıyor, bilakis bilinçli ve planlı bir uygulama… İnsanlık onurunu zedeleyen ve temel insan haklarına aykırı olan durumlar karşısında yeni bir paradigma ve daha insanca bir yaklaşım zorunludur. Dolayısıyla mültecilere öncelikle bir insan ve bir dünya vatandaşı olarak bakmak gerekiyor” ifadelerini kullandı. Heyet, daha sonra Lübnan Üniversitesi Sosyal Bilimler Direktörü Dr. Abdallah El-Sayed ve beraberindeki bir grup Filistinli üniversite öğrencisi ile görüştü. Mülteci konumunda olan yükseköğrenim öğrencilerinin yaşadıkları eğitim sorunlarına ilişkin fikir alışverişinde bulunuldu.

Memur-Sen Kadınlar Komisyonu Lübnan’da hizmet veren Türk kurumlarını da unutmadı. Yunus Emre Türk Kültür Enstitüsü Beyrut Merkezi’ni ziyaret eden komisyon üyeleri burada Enstitü Müdürü Feyzullah Bahçi ile görüştü. Görüşmede Lübnan’da yaşayan Filistinli mülteci çocukların eğitimi ele alındı.

Lübnan Türk Büyükelçiliği de ziyaret edilen yerler arasındaydı. Büyükelçi Çağatay Erciyes ile mülteci sorunlarına dair görüş alışverişinde bulunan Habibe Öçal, mülteci çocukların eğitimi için STK ve devlet kurumları arasında kurulacak köprülerin önemini ifade etti. Heyet, Lübnan’ın en büyük mülteci kampı olan ve 35 bin kişinin yaşadığı Bourj el-Barajneh kampını da ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Daha sonra Al-Shifaa Sağlık Cemiyetini ziyaret eden komisyon üyeleri, kamplarda yaşayan insanların sağlık ihtiyacı hakkında bilgi aldı.  Cemiyetin Başkanı Dr. Majdi Krayem, mültecilerin sağlık sorunları ve bu sorunların çözümü için yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Çok sayıda Filistinli mültecinin yaşadığı Lübnan’da yapılan temaslarda Filistinli mülteciler de unutulmadı. Mültecilerin sorunlarına ilişkin yapılan toplantıya Kadınlar Komisyonu Başkanı Habibe Öçal’ın yanı sıra; Uluslararası Filistinli Meslek Birliği Genel Başkanı, Uluslararası Filistinli Mühendisler Birliği Genel Başkanı, Uluslararası Filistinli Öğretmenler Birliği Genel Başkanı, Lübnan Filistinli Öğretmenler Birliğinden Üyeler, Lübnan Al-Selam Geliştirme ve Kalkındırma Kuruluşundan Temsilciler, Yunus Emre Enstitüsü Beyrut Merkezi Müdürü katıldı.

Memur-Sen Kadınlar Komisyonu temasların son gününde TİKA Beyrut Koordinatörlüğünü ziyaret ederek temaslarını tamamladı. Beyrut Koordinatörü Serhat Küçükkurt, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.