Memur ve kamu işçilerinin toplu sözleşme görüşmelerinde aldıkları ve gerçekleşen resmi enflasyon rakamlarının (2018 yılı TÜİK%26 açıklamıştı) çok altında kalan zam oranları tartışılırken özel sektörde işçilerin maaş kayıplarının telafisi ve 2 yıllık zam oranlarının belirleneceği TİS görüşmelerinde ilk teklif iletildi.

Metalci ilk 6 ay için yüzde 34 istedi

Birleşik Metal İş, MESS’le yapılacak toplusözleşmeyle ilgili taleplerini açıkladı

Sendika üyelerine taleplerini Gebze’de açıklayan Birleşik Metal İş Başkanı Adnan Serdaroğlu, taleplerin öncelikli olarak iki yıllık olduğunu belirterek çalışma haftasının ücretler düşürülmeden 45 saatten 37.5 saate indirilmesini talep edecekleri bilgisini verdi.

2019 VE 2020 YILLARI TİS'İ

Metal iş kolunda yaklaşık 126 bin işçiyi kapsayacak 2019- 2021 dönemi MESS Grup (Toplu iş sözleşmesi) TİS önerisini açıklayan Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Sendikanın toplu sözleşme teklifini 9 Eylül’de MESS’e verdiğini belirterek, görüşmelere ekimin ilk haftası başlayacağını dile getirdi.

Sendikanın, bu dönem 40 fabrikadan 14 bin çalışanı etkileyen ve yaklaşık 10 bin üyeyi temsilen görüşmelere katılacağını aktaran Sertaroğlu, sözleşme teklifinin 80 ana madde ve çok sayıda geçici madde ile ek maddeden oluştuğu, 80 maddenin 36’sı önceki dönem toplu sözleşmelerle yanı olduğu ve 44 yeni madde önerildiğini aktardı. Serdaroğul’nun verdiği bilgiye göre sendikanın taleleri özetle şöyle;

-Öncelikl toplu sözleşme teklifi 2 yıllık olacak. Yani 2019-2021 yıllarını kapsayacak.

ÜCRET ÖNERİSİ 2 BÖLÜMDEN OLUŞUYOR

-İlk defa işe girecek bir metal işçisinin ücretinin asgari ücretin yüzde 15 oranında artırılarak uygulanması, halen çalışanlar için de ücretlere öncelikle yüzde 10 zam yapılmasın.

-Ardından da saat ücretlerine 3.80 TLeklensin. Teklifin parasal karşılığı ortalamada ilk 6 aylık dönem için yüzde 34.2.

DİĞER ALTI AYLIK DÖNEMLERDE ENFLASYON + 4-5-4 PUAN ARTIŞ

Bu oran ilk 6 aylık dönem için ikramiye dahil net 1.152 TL’ye denk geliyor. Diğer altışar aylık zam dönemleri içinse; 2. altı aylık dönemde enflasyon oranına 4 puan, 3. altı aylık dönemde enflasyon oranına 5 puan ve 4. altı aylık dönemde enflasyon oranına 4 puan eklenmesi şeklinde artışlar yapılsın.

BAYRAM PARASI YETMİYOR

-Bayramlarda metal işçilerine net 215 TL ile 481 TL arasında değişen miktarlarda bayram ödemesi yapılıyor. Bu tutar, bir işçinin ailesiyle birlikte yakınlarını görmek için başka bir kente gitmesi halinde yol ücretini bile karşılamaktan uzak.

-Aynı şekilde çocuklar için yapılan aylık ödeme 10 TL ile 12 TL arasında değişiyor.

-Dolayısıyla sosyal ödemelerdeki bu adaletsizliğin giderilmesi ve yükseltilmesi kaçınılmaz hale geldi. Bu nedenle, sosyal haklarda ortalama yüzde 55 oranında artış önerildi.

1600 TL KURBAN PARASI

-Ayrıca, Kurban Bayramı için ayrımsız tüm metal işçilerine 1.600 TL’lik Kurban parası ödensin.

-Sosyal hakların ikinci yılı için ise enflasyon artı 5 puan artış teklif ediyoruz.

TÜM İŞÇİLER YARARLANSIN

Taslakta değişiklik talep edilen idari maddelerden bazılar şöyle;

-Toplu sözleşmeden sendika üyesi olabilen tüm işçiler ayrımsız yararlansın.

-Ağır çalışma koşullarının olduğu işkolumuzda çalışma süreleri kısaltılsın. Türkiye OECD ülkeleri içinde en fazla çalışma sürelerine sahip ülkelerden biri.

-Bu nedenle haftalık 45 saat olan çalışma süresinin ücretler düşürülmeden 37.5 saate düşürülsün.

-Hafta tatillerinde evde dinlenme yerine çalışmak zorunda kalan işçilerin fazla çalışma ücretleri yüzde 150, bayramlarda çalıştırılan işçilerin de bayram ve genel tatillerde fazla mesai ücretinin yüzde 200 (4 yevmiye) olsun.

-8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün kadın işçiler için ücretli tatil olsun.

-3 Aralık Dünya Engelliler gününün engelli kadrosunda çalışanlar için ücretli izin olsun.

Cumhuriyet