Eğitim-Bir-Sen Sakarya Şube Başkanı ve Memur-Sen İl Temsilcisi Murat Mengen, öğretmen istihdamında farklı uygulamalardan vazgeçilmesi çağrısında bulunarak, “Yıllardır aynı şeyi söylüyoruz. Kamu görevlileri açısından aynı vazifeyi yapanlar arasında hak ve ücretlerde eşitsizlik kabul edilemez. Aynı sınıfta aynı dersi anlatan, aynı okulda aynı isim ve vasıfla görev yapan öğretmenler arasında ayrımcılık olmaz, olmamalıdır. Aksi hâlde çalışma barışı yara alır, iş verimi azalır, sözleşmeliler kendisini buruk hisseder, anayasanın eşitlik ilkesi çiğnenir, aynı işi yapan kadrolularla sözleşmeliler arasında fiili bir hiyerarşi üretilir” dedi. 

Sözleşmeli öğretmenlerin sorunlarına kısmi çözüm getiren, hizmet süresini 4 yıldan 3 yıla, kadroya atanma sonrası yer değişikliği talep sürelerini 2 yıldan bir yıla indiren düzenlemenin geçici bir çözüm olarak önemli olduğunu kaydeden Mengen, sözlerini şöyle sürdürdü: “3+1 düzenlemesini önemli ama yetersiz bir çözüm olarak görüyoruz. Temel teklifimiz, bütün kamu görevlilerinin kadrolu istihdamıdır. Ayrıca ücretli öğretmenlikle; emeği ucuzlatarak personel masraflarından kısıntı yapmak, mesleğin standartlarını düşürmek, eğitimin kalitesine ve öğretmenliğin statüsüne darbe vurmaktır. Sözleşmeli, ücretli, vekil, fahri gibi kamudaki bütün kadrosuz istihdam türleri kaldırılmalıdır. Çünkü hiçbir işverene ama özellikle de devlete, ucuz ve iş güvencesiz çalıştırma yakışmaz. Ucuz ve güvencesiz hizmet alımı emek sömürüsüdür.”

Mengen, matrah artış oranlarının yeniden değerleme oranından daha düşük tutulmasının, yüzde 15 ve yüzde 20’lik vergi dilimlerinin matrahlarının yüzde 27 ve yüzde 35’lik vergi dilimlerine göre daha düşük tutularak dar gelirli memurdan daha fazla vergi alınmasının kabul edilebilir bir şey olmadığını ifade ederek, “Finans ve sermaye kesimine bol keseden destek, kamu görevlilerine ise gelir vergisiyle köstek olan bu yaklaşım terk edilmeli, memurun maaşını küçülten, yükünü büyüten düşük matrah oyununa son verilmeli, vergi dilimi en fazla yüzde 15’te sabitlenmelidir” şeklinde konuştu.

Okul yöneticilerinin, öğretmenlerin, eğitim çalışanlarının sahipsiz olmadığını vurgulayan Mengen, “Biz eğitim çalışanlarının sonuna kadar yanındayız. Öğretmenlik mesleği saygın bir meslektir. Velilerin gelip teşekkür etmesi gerekirken, darbederek öğretmenlik mesleğinin itibarını ayaklar altına alacak davranışlar sergilenmesi kabul edilebilecek bir şey değildir. Öğretmen, eğitim ve kamu çalışanı sahipsiz değildir” dedi.