Liselerin inşaat, elektrik, tesisat, bilişim ve mobilya, dekorasyon gibi bölümlerinde okuyan öğrenciler, öğretmenleri eşliğinde ihtiyaç sahibi, yoksul, yaşlı, engelli, muhtaç veya kimsesizlerin evlerinde bakım ve onarım yapıyor, tansiyonlarını ölçüyor, evlerinin bahçelerine çiçek ekip, hayatlarını kolaylaştırıcı bilgilendirme ve yardımlarda bulunuyor. Proje kapsamında evlerin bakım onarımı için gerekli malzemeler ise kaymakamlıklar tarafından karşılanıyor.

 

Ankara Sincan Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin elektrik, tesisat, bilişim, mobilya, dekorasyon ve metal işleri gibi bölümlerinde eğitim alan öğrencilerin aynı mahallede yaşayan bir ailenin tek katlı evinde bakım ve onarım faaliyetinde bulundular. Bu kapsamda, tesisat bölümü öğrencileri, uzun zamandır bakım yapılmayan evin çatısının oluklarını değiştirdi, drenaj hattı çekti, şofben bakımı yaptı, mutfak duvarındaki çatlaklara alçı çekti ve banyodaki musluk hattını yeniledi. Metal bölümü öğrencileri ise evin bahçe kapısını ve parmaklıklarını değiştirdi, evin boya badana işlerini yaptı.

 

Beden eğitimi bölümü öğrencileri de bahçenin genel düzenlemesini yaptı, bahçeye menekşe dikti. Elektrik bölümü öğrencileri, evin bütün priz ve lamba anahtarlarının değişimlerini yaptı, sigorta kutusunu yeniledi, ihtiyaç duyulan yerlere kablo ve hat çekti. Mobilya kısmı öğrencileri ise ev sahibine sürpriz yaparak, banyo ve mutfağa ek dolaplar tasarladı, kapı kollarının ve kilitlerinin tamiratını yaptı.

 

'Meslek Lisesi Öğrencileri Ailelerimizle Buluşuyor'

Ailenin evinde incelemelerde bulunan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, Türkiye genelinde 3 bin 600 dolayındaki mesleki ve teknik Anadolu liselerinde eğitim alan 1 milyon 300 binin üzerinde öğrencinin staj eğitimleri için adını ve fikrini Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin´in ortaya koyduğu 'Meslek Lisesi Öğrencileri Ailelerimizle Buluşuyor' projesinin başlatıldığını kaydetti. Gülay, öğrencilerin 'Değerler Eğitimi' kapsamında, milli, manevi, ahlaki, insani ve kültürel değerlerin geliştirilmesi, yardımlaşma, kardeşlik, merhamet, vicdan, birlik ve beraberlik duygularının pekiştirilmesi amacıyla Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz´ın geçen yılın aralık ayında 81 ile genelge ile talimat verdiğini hatırlattı. Tüm il milli eğitim müdürlüklerinin muhtarlar ve kaymakamlıklar ile iş birliği içinde il ve ilçelerde dezavantajlı bölgelerdeki evleri belirlediğini kaydeden Gülay, 'Meslek liselerinin 54 alan 200 dalında eğitim alan 10´uncu, 11´inci ve 12´inci sınıf öğrencileri, proje kapsamında bu evlere giderek, toplum hizmeti vermeye başladı.' dedi.

 

Okul müdürleri ile ilçe müdürlerinin başkanlığında oluşturulan heyetlerin ihtiyaç sahibi evlere giderek belli bir plan doğrultusunda öğrencilere görevler verdiğini dile getiren Gülay, 'Bu kapsamda öğrencilerimiz, kendi alanlarıyla ilgili bilgi ve becerilerini uygulamak amacıyla ev ve eşyaların küçük bakım ve onarımlarını yapıyor, ev sahiplerinin hayatlarını kolaylaştıracak bilgilendirme ya da yardımlarda bulunuyor.' diye konuştu. Gülay, proje kapsamında meslek liselilerin toplum hizmetleri faaliyetlerine örnek verirken liselerin yiyecek-içecek bölümleri öğrencilerinin kendi yaptıkları yiyecekleri, yaşlıların ve engellilerin özel günlerinde evlerine götürerek ikramda bulunduklarını, evlerde kalorifer peteklerinin havasını alıp, küçük bakım ve tamirler yaptıklarını, bakıma ihtiyacı olan yaşlılara kuaför hizmeti verdiklerini, tansiyonlarını ölçüp sağlıkla ilgili bilgiler verdiklerini, yaşlılara cep telefonu dolandırıcılığı ve güvenli telefon ve internet kullanımı, e-Devlet ve evde tarihi geçmiş ilaçların kullanılmaması konusunda bilgilendirme yaptıklarını anlattı.

 

Uygulamalar, staj kapsamına alındı

Öğrencilerin evlerde yaptıkları uygulamaların, işletme eğitimi ve staj kapsamına alındığı bilgisini veren Gülay, böylece öğrencilerin sadece okulda ve işletmede öğrendikleriyle ihtiyaç sahiplerine destek vererek, uygulamalı olarak mesleki bilgilerini geliştirdiklerini söyledi. Gülay, 'Evlerin bakım ve onarımlarının yapılmasıyla ülkede daha olumlu daha bilinçli bir mesleki eğitim algısı da oluşturmak istiyoruz. Proje, aynı zamanda meslek liselerinin tanıtım faaliyetlerinin de bir parçası.' değerlendirmesinde bulundu. Gülay, proje kapsamında ayrıca iletişim meslek lisesi öğrencilerinin, yaşlıların anılarını yazmalarına yardım ederek bir kitapta toplayacaklarını, fotoğraf çekip albüm hazırlayacaklarını kaydetti. Projenin verilerinin mayıs ayı sonunda sisteme girilerek, kayıt altına alınacağını dile getiren Gülay, bu kapsamda Türkiye genelinde kaç evin bakım ve onarımdan geçirildiğinin, kaç insana yardım edildiğinin belli olacağını söyledi. 

 

Malzemeler, kaymakamlıklar ve belediyelerden

MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, Sincan´da öğrencilerin bakım ve onarıma başladığı ev ile ilgili de değerlendirme yaptı. Evin çatı, bahçe, boya, badana, tesisat sorunlarının tespit edildiğini belirten Gülay, bu kapsamda Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin elektrik, tesisat, bilişim, metal ve mobilya alanlarından seçilen öğrencilerin evde gerekli onarımları yaptığını anlattı. Gülay, evin malzeme ihtiyaçlarının da kaymakamlıklardan, belediyelerden karşılandığını söyledi.

 

Öğrencilere teşekkür etmek için evi ziyaret ettiğini dile getiren Gülay, 'Öğrencilerimiz, ev sahibinin yapamadığı konularda destek veriyor. Öğrencilerimiz, bu evi güzelleştirip engelli insanımıza yardım ederek, onların hayır dualarını alacak. Onlar, böyle ulvi ve kendilerine değer katacak ve insan sevgisini aşılayacak bir projenin içinde olduklarının bilincindeler.' diye konuştu. Sincan´daki evin onarımında görevli Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi metal bölümü öğrencilerinden Eray Akkuş, projede staj eğitimleri kapsamında evin demir parmaklıklarını boyayacaklarını, korkulukları monte edeceklerini anlattı. Okulun elektrik bölümü öğrencilerinden Enes Semiz, ailelere yardım etmekten büyük gurur duyduğunu belirterek, 'Hem mesleğimi geliştiriyorum, hem ailelere yardım ediyorum.' dedi. Semiz, mezuniyetinin ardından elektrik elektronik mühendisliği alanında üniversite eğitimi almak istediğini, ancak bu eğitimi alamazsa elektrik alanında bir işletmede çalışacağını söyledi. Bilişim bölümü öğrencilerinden Ümit Demir, aileye e-Devlet ve hastane randevu sistemi gibi bilişim konularında eğitimler vermek üzere projede görevli olduklarını aktardı. 

 

Ev sahibi en çok çiçek ve dolaplara sevindi 

Ev sahibi Tuncay Çakır, soba ile ısındıkları evlerinde yaklaşık 5 yıldır herhangi bir bakım yaptıramadıklarını belirterek, öğrencilerin çalışmalarından duyduğu memnuniyeti ifade etti. Gülay Çakır da öğrencilerin en çok banyo dolabı yapmalarından ve bahçe için getirilen menekşelerden mutlu olduğunu dile getirerek, 'Kırık kapım, çatım, prizlerim tamir ediliyor. Evime ilk defa menekşelerle öğrenciler geldi.' diye konuştu.