Proje Okullarındaki Son Durumla İlgili Müsteşardan Açıklama

Proje Okullarında kopartılan fırtınayla ilgili MEB Müsteşardan Açıklama geldi. İşte ayrıntılar;

 ■ Geçen dönemin sonlarında başlayıp, bu sene de devam eden proje okullardaki öğrenci protestolarını sormak istiyorum biraz da. Nedir bu proje okul?

Bu konu ile ilgili o kadar çok yanlış haberler ve yorumlar yapıldı ki, neresini düzelteceğimi şaşırdım. Proje okul, 2014 yılı mart ayında, dershane kanununun içerisinde hazırladığımız bir okul türü. Proje okul kapsamında, öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz, idarecilerimiz, ulusal ya da uluslararası bir proje üretsinler istedik. Örneğin, müzik dinleyerek yabancı dil öğretecek bir proje hazırlayıp bize sunsunlar. Biz projeyi kabul ettikten sonra kabul edilen projenin gerektirdiği şeyleri yapalım.

■ Tartışma hangi noktada çıktı peki? Projenin niteliğine göre öğretmenlerimizin o okullarda çalışma süreleri 4, maksimum 8 yıl olarak belirlendi. Ortalık bu yüzden birbirine girdi, istanbul'daki proje okullarında 1492 öğretmen var. Bunların sadece 275'i proje okul sisteminin dışına çıkmış oldu. Değişiklikten önce 137 yüksek lisanslı öğretmen varken, şimdi 185 yüksek lisanslı öğretmen var. 2 doktoralı öğretmen varken, şimdi 19 doktoralı öğretmen oldu. Bu okullardaki öğretmenlerin bir kısmı gidecek, okulların kalitesi düşecek söylemi tamamen öğretmen camiasına karşı yapılmış saygısızlıktır. Bizim ailemizde 1 milyona yakın çok değerli öğretmenimiz var. Her bir öğretmenimizin de bu okullarda çalışma hakkı var. Gidenler çok iyiydi, kalitesizler geldi yorumları en hafif ifadeyle öğretmenlerimize yapılmış bir hakarettir.

■ İdeolojik bir kadrolaşma yapılıyor deniliyor? Tam tersine bu bakış açısıyla asıl şimdiye kadar ideolojik kadrolaşma yapıldığını anlıyoruz. Bu kadrolaşmanın dağıtılmasından rahatsız oluyorlar demek lazım o zaman. Bu eleştirileri yapanlar, kesinlikle veriler üzerinden konuşmuyor, karınlarından konuşuyorlar. Kişisel rahatsızlıklarını bütün Milli Eğitim camiasının rahatsızlığı gibi sunuyorlar. Tabloya tersinden bakınız, geriye kalan öğretmenlerimizin tamamı çok mutlu. 'Biz Kabataş'ta çalışmak için oradaki insanların 65 yaşına gelip emekli olmasını mı bekleyecektik' diyorlar. Nitekim yeni gelen öğretmenler de orada otuz kırk yıl çalışmayacaklar, onlar da 8 yıllığına geliyorlar. Şu anda sadece proje okullarda geçerli ama rotasyon olarak diğer okullarda da 8 yıl uygulaması gündeme gelecek. Zaten bir avuç insanın medyayı kullanarak oluşturduğu bir eylemdi bu. Bugün itibariyle Milli Eğitim Müdürümün bana verdiği bilgiye göre kalan üç dört veli de çekilmiş. Yerleri değişen öğretmenlerin derslere girmediğini gören veliler, 'bu öğretmenler iyi olsaydı, bizim çocuklarımızı mağdur etmezlerdi, derse girerlerdi' diye düşünmüş olabilirler. Dolayısıyla çekildiler, şu anda tamamen farklı bağlantıları olan kişiler gösteri yapıyor.

Gerçek HAYAT 

Ajanskamu/www.ajanskamu.net

Editör Hakkında
Yorumlar

Gazete Manşetleri

  • 16°C
  • 32,46 %-0.12
  • 34,77 %-0.63
  • 2.439,69 %0.14
  • 9.916 %2.05
  • 63.768 %-1.71
  • 3.134 %-1.14