İŞÇİLER AÇIKLAMA BEKLİYOR!

696 sayılı KHK ile kamuda istihdam edilen yüz binlerce taşeron işçi, 2019 yılında yapılacak olan toplu iş sözleşmesine dahil olmak istiyor. Son olarak TBMM dilekçe komisyonuna binlerce imza ile müracaat eden taşeronlar, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'tan bu konuda açıklama bekliyor.

ÇALIŞMA BARIŞI BOZULUYOR

2 Nisan itibariyle kadroya geçen yaklaşık 450 bin işçinin aldığı ücret enflasyon karşısında değer kaybederken, çalışanlara enflasyon farkının verilmemesi iş barışını ve çalışanlar arasında ki eşitlik ilkesini bozmaya başladı. Yüksek Hakem Kurulu tarafından düzenlenen sözleşmeye göre, sosyal ve sendikal haklardan mahrum edilen işçiler, yüksek enflasyon karşısında eziliyor.

Oysa mevcut kadrolu işçilerin çoğu kendi toplu iş sözleşmelerinden kaynaklı olarak (ilave tediye dışında) yılda 60 günlük ücret tutarında ikramiye alırken, taşerondan kadroya geçn işçilere 5+5 toplam 10 günlük ücret tutarında ikramiye veriliyor.

YÜZDE 4 ZAMMA MAHKUM OLDULAR

Taşeron işçilerin kamuya geçişini düzenleyen 696 sayılı KHK ile işçilerin ücretlerinde, mali ve sosyal haklarında gözle görülür bir iyileştirme söz konusu değil. Kamuya geçirilen işçilere 2018, 2019 ve 2020 yıllarında her 6 ayda bir yüzde 4 ücret artışı yapılacak. 

2020'YE DEĞİŞİKLİK YOK

Eğer KHK ile işçilerin hakları Yüksek Hakem Kurulu standartlarına bağlanmasaydı ve işçiler geçirildikleri kurumdaki işçilerin toplu iş sözleşmelerinden yararlanabilseydi çok daha yüksek hak ve ücretler alabilecekti. Kamuya geçirilen işçiler ancak 2020 yılının Temmuz ya da Kasım ayından itibaren geçirildikleri kurum ya da şirketin toplu iş sözleşmesinden tam olarak yararlanabilecek.

SENDİKAL BELİRSİZLİK

Bunun yanı sıra 696 sayılı KHK ile özel bir koşul getirilmediğinden dolayı açıklanan haklardan yararlanabilmek için bir sendika üyeliği ya da aidatı koşulu bulunmuyor. Ancak geçirildikleri kurumdaki toplu iş sözleşmesinin kapsamına giren işçiler ile geçişten sonra da devam edecek taşeron döneminde imzalanmış toplu iş sözleşmesi bulunan işçilerin; bu toplu iş sözleşmelerindeki diğer haklardan (ör. iş güvencesi, işçi sağlığı, sendikal haklar vb.) yararlanabilmesi için yetkili sendikanın üyesi olması ya da dayanışma aidatı ödemesi gerekecek gibi duruyor. Ancak bu konuda bir netlik söz konusu değil.

EŞİ ÇALIŞMAYIP, KİRADA OTURANLAR VAR

Kış ayının da gelmesiyle, çalışanlar geçim derdine düştü. Asgari ücret düzeyinde maaş alan, evi olmayıp kirada oturan, eşi çalışmayıp, 2-3 veya daha fazla çocuğu olan işçiler kara kara düşünmeye başladı. Ekonomik sıkıntılarla boğuşan işçilerin çalıştıkları kurumlarda ne kadar faydalı olacakları ise düşündürücü!

BAKAN SELÇUK'TAN AÇIKLAMA BEKLİYORLAR

İşçiler yaşadıkları bu ekonomik zorluklar karşısında 2019'da yapılacak olan toplu sözleşmeye dahil edilmeleri hususunda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'tan açıklama bekliyor. TBMM dilekçe komisyonunda yazılan ve imzalanan binlerce dilekçenin ardından Bakan Selçuk'un yapacağı açıklamayı işçiler merakla bekliyor.