Resmi adıyla hususi pasaport, bilinen yaygın kullanımındaki adıyla da yeşil pasaport denilen bu pasaportu kamu kurum ya da kuruluşlarında çalışmış veya çalışan kişiler alabilmektedir. Bu yazımızda hususi yani yeşil pasaport hakkında tüm bilinmesi gerekenleri ve yeşil pasaport için gerekli evraklar hakkında detaylı bilgileri bulabilirsiniz.

Yeşil Pasaport İçin Gerekli Evraklar
Yeşil pasaport için istenen belgeler, hususi pasaport çıkartmak isteyen bütün vatandaşları yakından ilgilendirmektedir. Nitekim bu belgelerin birinin ya da birkaçının eksikliği durumunda pasaport işlemleriniz uygulamaya konmayacaktır. Bu nedenle pasaport çıkarmadan önce mutlaka sizden istenen belgeleri tamamlamanız gerekmektedir. Yeşil pasaport için gerekli evrakları şu şekilde açıklayabiliriz:

T.C kimlik belgesi (Nüfus cüzdanı, T.C kimlik kartı veya geçici olarak verilen kimlik belgesi)
Pasaport almak isteyen kişiye ait 2 adet biyometrik fotoğraf
Mevcut durumda çalışanlar için; yeşil pasaport almak isteyen memurun çalıştığı kurumdan yetkili tarafından imzalanarak onaylanmış ve pasaport şube müdürlüğüne gönderilmiş, hak sahibi memur ile birlikte pasaport alacak diğer aile bireylerinin kimlik bilgilerinin bulunduğu hususi pasaport talep formu.
Emekli durumunda olanlar için; yeşil pasaport almak isteyen emekli memur 1 defalığına emekli olduğu kuruma giderek memuriyet derecesini gösteren kâğıt alması gerekmektedir. Bu belge de yeşil pasaport için emekli memurlardan istenen belgelerdendir.
Öğrenim hayatı devam eden kişilerin öğrenci belgesi
Reşit olmamış,18 yaşından küçüklerin muvafakat belgesi
Önceden pasaporta sahipseniz eski pasaport
Engelli olan çocuklar için sağlık raporu
Son olarak pasaport defter bedeli (Yeşil pasaport hakkı olan vatandaşlar pasaport harcı ödemezler.)
Görüldüğü gibi yeşil pasaport sahibi olabilmek için yukarıdaki belgelerin tam olması gerekmektedir. Yeşil pasaport talep formu hakkında daha detaylı bilgilere ulaşmak için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. Ayrıca yukarıda belirtilen yeşil pasaport için gerekli olan belgeleri tamamladıktan sonra hususi pasaport başvurusunu nasıl yapacağınızı da yazımızda bulabilirsiniz.

Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?
Pasaport başvurusu yapmak için size en yakın il veya ilçe nüfus müdürlüğüne başvurmanız gerekmektedir. Geçtiğimiz senelerde pasaport başvuruları ve çıkarma işlemleri “Pasaport Şube Müdürlükleri” tarafından yapılmaktaydı. Fakat daha sonradan yapılan düzenleme ile pasaport başvuruları il ve ilçe nüfus müdürlüklerine aktarılmıştır.
Pasaport başvurusunda bulunmak için öncelikle sizden talep edilen evrakları hazırlamanız gerekmektedir. Yukarıda açıklamış olduğumuz yeşil pasaport için gerekli evraklar listesinden sizi ilgilendiren belgeleri eksiksiz bir biçimde tamamlamalısınız. Bunun ardından bulunduğunuz yere en yakın il veya ilçe nüfus müdürlüğünden randevu almanız gerekmektedir. Söz konusu randevuları almak için 2 farklı yönteminiz vardır:Bunlardan ilki, internet üzerinden online olarak randevu alma yöntemidir. Nüfus ve Vatandaş İşleri Genel Müdürlüğü resmi internet sitesine girerek size en yakın olan ilgili kurumdan dilediğiniz zaman ve saate pasaport başvurusu için randevu alabilirsiniz.
Diğer yöntemle de telefonla arayarak randevu alabilirsiniz. Bunun için ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezi’ni aramanız ve yeşil pasaport başvurusu için randevu almak istediğinizi belirtmeniz yeterlidir.
Randevu gününüz ve saatiniz geldiğinde ilgili il veya ilçe müdürlüğünde hazır bulunmanız gerekmektedir. Öte yandan sizden istenen yeşil pasaport için gerekli evraklar ile ilgili tüm belgeleri yanınızda getirdiğinizden emin olun.
Yeşil Pasaport Yenileme 2020
Yeşil pasaportu yeniden çıkartmak için 2020 yılında sizden talep edilen belgeleri ve işlemleri yerine getirmeniz gerekmektedir. Pasaportunuzun geçerlilik süresinin dolmasının ardından tekrar kullanmak için pasaport yenileme işlemi yapmanız gerekmektedir.
Yeşil pasaportun kullanım süresinin dolmasının ardından yeniletme işlemleri için sizden aynı pasaport çıkarırken olduğu gibi aynı belgeler talep edilmektedir. Bu belgeleri eksiksiz tamamlayarak ve pasaport defter bedeli olan ücretin ödemesini yaparak tekrar güncel tarihli yeşil pasaportunuza kavuşabilirsiniz.
Yeşil Pasaport Süresi
Yeşil pasaport süresi ne kadardır diye merak eden vatandaşlar için bu konuya açıklık getirelim. Yeşil pasaport çıkartmak istiyor ve süresinden emin olamıyorsanız bu durum aslında çalıştığınız kurumun eline bakıyor diyebiliriz. Nitekim yeşil pasaportun süreleri çalıştığınız kurumdaki yetkili kişinin talebine göre 6 ay ile 5 yıl arasında değişiklik gösterebilmektedir.
Yeşil Pasaport Ücreti       
Yeşil pasaport ücreti ne kadardır diye sorusu olanlar için de detaylı bilgiler verelim. Yeşil pasaport yani hususi pasaport kamuda çalışan belirli kadro seviyelerindeki memurlara tanınan bir ayrıcalık olduğundan, yeşil pasaport çıkaracak olan vatandaşlar diğer pasaport türlerinde olduğu gibi harç ücreti ödemek zorunda değillerdir. Buna göre yeşil pasaport çıkarırken sadece pasaport defter bedeli olan 65 TL’lik ücret ödenmesi gerekmektedir.
Yeşil Pasaport Talep Formu
Yeşil pasaport talep formu hakkında detaylı bilgilere Nüfus ve Vatandaşlık İşlemleri Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz. Burada yer alan “Hususi Pasaport Talep Formu” hizmetinden faydalanarak dilerseniz yeşil pasaport talep formunu internet üzerinden görüntüleyebilir, dilerseniz de bilgisayarınıza indirerek kendi başvurularınızda kullanabilirsiniz.
Hususi Pasaport Talep Formu Doldurulmuş Örneği
Hususi pasaport talep formu doldurulmuş örneği görüntülemek için yine internet üzerindeki birçok kaynaktan yardım alabilirsiniz. Yeşil pasaport başvurularında talep edilen bu formu, internetten bulabileceğiniz bir örnek dâhilinde kolaylıkla doldurabilirsiniz. Nitekim internette birçok gezi sitesi bu tip örnek talep formları paylaşmaktadır.
Yeşil Pasaport Yenileme Ücreti
Yeşil pasaport yenileme ücreti ne kadardır diye merak ediyorsanız yazımızda açıklamış olduğumuz gibi ödemeniz gereken ücret sadece pasaport defter bedeli olduğundan 2020 yılı itibarıyla 133 TL’dir. İlk defa hususi pasaport çıkaran bir vatandaşla pasaportunun son kullanım tarihi dolmuş olan bir vatandaş yeni yeşil pasaporta kavuşmak için aynı ücreti ödemeleri gerekmektedir.

2020 Yılı Pasaport yenileme ücretleri için linki tıklayın.

2020 Bordo Pasaport Harç ve Defter Ücretleri
Pasaport Süresi
Pasaport Harç Ücreti
Defter Ücreti
6 ay
208.80 TL
133 TL
1 Yıl
304.50 TL
133 TL
2 Yıl
497.00 TL
133 TL
3 Yıl
705.90 TL
133 TL
4 ve üzeri
995.00 TL
133 TL


Pasaport Harç Bedellerini Ödeyebileceğiniz Kurumlar
Pasaport harç ve cüzdan ücretlerini aşağıdaki anlaşmalı kurumlara yatırabilirsiniz. 
PTT şubeleri,
Akbank T.A.Ş,
Aktif Yatırım Bankası A.Ş.,
Albaraka Türk Katılım Bankası A.Ş.,
Alternatifbank A.Ş.,
Anadolubank A.Ş.,
Arap Türk Bankası A.Ş.,
Citibank A.Ş.,
Denizbank A.Ş.,
Burgan Bank A.Ş.,
Fiba banka A.Ş.,
Finansbank A.Ş.,
HSBC Bank A.Ş.,
ICBC Turkey Bank A.Ş.,
ING Bank A.Ş.,
Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş.,
Odea Bank A.Ş.,
Şekerbank A.Ş.,
T.C. Ziraat Bankası A.Ş.,
Turkishbank A.Ş.,
Turkland Bank A.Ş.,
Türk Ekonomi Bankası A.Ş.,
Türkiye Finans Katılım Bankası A.Ş.,
Türkiye Garanti Bankası A.Ş.,
Türkiye Halk Bankası A.Ş.,
Türkiye İş Bankası A.Ş.,
Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O.,
Vakıf Katılım Bankası A.Ş.,
Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.,
Ziraat Katılım Bankası A.Ş.
Yeşil Pasaport Yaş Sınırı 2020
Hususi pasaport sahibi olmak için belirlenen yaş sınırı 2020 yılında da önceki yıllarda olduğu gibi 25 yaş olarak sınırlandırılmıştır. Yeşil pasaport hakkına sahip olan memurun 1. Dereceden yakınları da bu imkândan yararlanabilmektedir. Bununla alakalı hak sahibinin reşit olmayan çocukları ve 25 yaşına kadar öğrenim hayatına devam eden gençler yeşil pasaport hizmetinden yararlanabilmektedir.
Yeşil Pasaport Shengen
Yeşil pasaport ile Schengen vizesi dâhilinde birçok Avrupa ülkesine vizesiz giriş yapabilme şansınız vardır. Bu noktada oldukça önemli olan bir hususa dikkat edilmesi gerekmektedir. Avrupa ülkelerinde yeşil pasaport ile seyahat edebilmek için sahip olduğunuz pasaportun en az 3 ay daha geçerlilik süresinin olması gerekmektedir. Bazı ülkeler ise örneğin Bulgaristan, pasaport sürenizin en az 1 yıllık geçerli olmasını istemektedir.
Yeşil Pasaport 6 Ay Kuralı
Yeşil pasaportu olanların dikkat etmesi gereken 6 ay kuralı da az önce Schengen vizesinde bahsettiğimiz gibi dikkat edilmesi gereken bir diğer kuraldır. Özellikle Avrupa ülkelerine yapacağınız seyahatlerde birçok ülke yeşil pasaportunuzun olmasının yanında pasaportunuzu son geçerlilik süresini de önemle incelemektedir. Nitekim pasaportunda 6 ay geçerlilik süresinden az bir süre kalmış olan vatandaşlar, gittikleri ülkelerde mağdur olabilmekteler. Bu yüzden yeşil pasaportunuz ile gitmeyi düşündüğünüz ülkenin pasaport geçerlilik süresi ile ilgili kurallarına önem göstermeniz tavsiye edilmektedir.
Yeşil Pasaport Geçerlilik Süresi
Yeşil pasaporta ait olan son geçerlilik süresi birçok seyahatte önem teşkil eden noktalardan biridir. Nitekim az önce bahsettiğimiz gibi geçerlilik süresi 3 ya da 6 aydan az kalan pasaport sahiplerini çoğu ülke yeşil pasaport sahibi de olsa kabul etmemektedir.
Yeşil pasaport geçerlilik süresi 6 ay ile 5 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Yeşil pasaport için gerekli belgeler arasında bulunan yeşil pasaport talep formu onaylanırken bu süre nüfus müdürlüğü yetkililerince belirlenmektedir.