Kamu bankaları kredi faizlerinde indirim yaptı. Kamu bankaları kredi faiz oranlarında ürün ve vade yapısına göre 100 baz puana kadar değişen oranlarda indirime gitti. Konut kredilerinde de indirime giden kamu bankaları, sıfır konutlar için kredi faiz oranlarını, bugünden geçerli olmak üzere 1 milyon TL altı tutarlarda yüzde 1,20'ye, 1 milyon TL üzerindeki tutarlarda ise yüzde 1,29'a düşürdü. Peki, Kamu bankaları hangileri?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) dünkü faiz indirimi kararının ardından kamu bankaları da kredi faiz oranlarını düşürdü. Bugün itibarıyla kamu bankaları, kurumsal kredi faiz oranlarında 100 baz puana kadar indirim yaptı. Konut kredilerinde de indirime giden kamu bankaları, sıfır konutlar için kredi faiz oranlarını bugünden geçerli olmak üzere 1 milyon TL altı tutarlarda yüzde 1,20'ye, 1 milyon TL üzerindeki tutarlarda ise yüzde 1,29'a düşürdü.

KAMU BANKALARI HANGİLERİ?

T.C. Ziraat Bankası

Halkbank

VakıfBank

KAMU BANKALARI FAİZ İNDİRİMİ NE KADAR?

Ürün ve vade yapısına göre 100 baz puana kadar indirime gidildi. Konut kredilerinde de indirime giden kamu bankaları, sıfır konutlar için kredi faiz oranlarını, bugünden geçerli olmak üzere 1 milyon TL altı tutarlarda yüzde 1,20'ye, 1 milyon TL üzerindeki tutarlarda ise yüzde 1,29'a düşürdü.

“ÖZEL BANKALAR DA 100 BAZ PUAN AŞAĞIYA ÇEKECEKTİR”

Kamu bankaları 25 Ekim'de de kurumsal ve konut kredi oranlarında indirime gitmişti. CNN Türk canlı yayınında açıklanan kredi faiz indirimleri ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Sefer Şener şunları söyledi:

"Ben önce kamu bankaları öncülüğünde faizlerin ineceğini söylemiştim. Ticari kredi faizleri yüzde 17 ile yüzde 19 aralığında. Bunun kısa vadeli ticari kredilerde ve konut ile taşıt kredilerinde yansıyacağını bekliyorduk. 1 milyona kadar olan kısımda 1.20’lik oran bu da yıllık 14.40’lara tekabül ediyor. Konut kredileri için de 1.29 bu da aşağı yukarı 15.40-16 aralığına denk geliyor. Kamu bankaları ilk adımı attı. Bazılarında 80 baz puan bazılarında 100 baz puan indirim oldu. Zaten amaç kredilerin aşağı çekilmesi olduğu için bu kamu bankaları öncülüğünde yapılıyor. Özel bankalar da 100 baz puan aşağıya çekecektir diye düşünüyorum.

Kamu otoritesinin dikkat etmesi gereken iyi niyetli olarak vatandaş konut alsın diye 100 baz puan aşağı çekiyorsunuz ancak ev fiyatlarında kat kat artışlar gerçekleşmiş. Devletin elinde ciddi imkanlar var. Merkez Bankası’nın kararından sonra bankalar da indirime gidiyor fakat vatandaş alacağı zaman yüzde 30-40 hatta 70’lere kadar konut fiyatlarında da artışlar gerçekleşiyor.