Tozkoparan dizisi yeni ismi ve yeni oyuncu kadrosu ile Trt 1 ekranlarında olacak. Tozkoparan dizisi 3 sezon ve 55 bölüm yayında kaldıktan sonra final yapmış ve yerine yapımcı Fotoroman Film dizinin devamı niteliğinde Tozkoparan İskender  dizisini hazırlamaya başlamıştı. Tozkoparan İskender dizisinde Tozkoparan dizisinden bir çok oyuncu yer almaya devam etse de Tozkoparan İskender dizisinde Tozkoparan dizisinin başrol oyuncuları yer almayacak.

TRT 1 ekranlarında 2 sezonu yayınlanan ve üçüncü sezonu ile izleyicilerin beğenisine sunulacak olan Tozkoparan İskender dizisi diğer pek çok dizi gibi İstanbul’da çekiliyor. Dizi dünyasının kalbi haline gelmiş olan İstanbul’un ormanlık alanı bol olan bölgelerinde çekimler gerçekleştiriliyor.

Tozkoparan İskender, okçuluk tarihimizin en büyük kemankeşi sayılır. İmparatorluğun çeşitli illerinde 10 ayrı rekor kırmış ve bunların hiçbiri daha sonra aşılamamıştır. En uzun rekorunu, gündoğusu havasıyla atılan Arkurı Menzili’nde 1281.5 gezle kırmıştır. Bu 846 metrelik uzaklık, bir dünya rekorudur...

Osmanlı İmparatorluğunda okçuluk Orta Asya Türkleri'nden gelerek, Arap geleneklerinin de hafif bezemeleri ile gelişmiştir. Osmanlı kemankeşlik sporu yüzyıllardır adını çok bilmediğimiz büyük kemankeşlerin (Bosna'lı Şüca, Havandelen Solak Bali, Tozkoparan İskender vs.) yaratılmasını sağlamıştır. Bu sporcuların kimilerinin menzil atışları 1275 gez (800-850 metre) mesafeler ile kırılması güç rekorlara imza atmışlardır. Osmanlı kemankeşleri pir olarak Sahabe'den Ebu Vakkas'ı sayarlar.