NİLGÜN ÖK (Denizli) -

Teşekkür ediyorum Sayın Başkanım. Biliyorsunuz, en düşük maaşını 22 bin lira olarak düzenleme hayata geçiriyoruz. Bundan dolayı da kamudaki her memurumuza 8.077 lira ilave seyyanen artış yapılmasını öngören kanun teklifimizin içerisinde bir madde bu. Böylelikle yaklaşık 3,7 milyon kamu görevlisinin hepsi -işçiler hariç- aylık ücretlerinde net olarak 8.077 lira seyyanen zam alacaklar. Bu seyyanen zammı uygulamamızın da bütçeye 2023 yılı için ilave olarak 177 milyar lira gibi bir eksisi yani ekstra maliyeti olacağını öngörmekteyiz. Tabii, biz memurumuza getirdiğimiz bu en düşük maaşla birlikte temmuz ayı artış oranında yüzde 86’lık bir artış sağlıyoruz. Yıllıklandırılmış olarak baktığımızda da -bir yıl öncesinden baktığımızda da- memur maaşında yüzde 142’lik zam öngörmüş oluyoruz.

Ben bu oranın tüm memurlarımıza hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum.


AHMET VEHBİ BAKIRLIOĞLU (Manisa) - Teşekkür ederim Sayın

Başkan.

Biraz evvel de konuşmuştuk gerçi, geneli üzerinde de konuşmuştuk.

İşte, bu yapılan düzenlemeyle... Cumhurbaşkanının seçim öncesinde bir sözü vardı “En düşük memur maaşını 22 bin liraya çıkaracağım.” demişti. Tabii, bu 22 bin lira rakamı nereden çıkmıştı? Seçim esnasında Cumhurbaşkanı adayımız, Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun vaadinden sonra çıkmıştı. Kemal Bey en düşük memur maaşının daha önceki yıllarda olduğu gibi asgari ücretin 2,5 katı kadar olması lazım gerektiğini söylüyordu ve buradan yapılan hesaplamada da bizim de seçim beyannamemizde 22.500 lira olması gerektiğini biz söylüyorduk. Cumhurbaşkanı da 22 bin lira söyledi ve bu maddeyle, bu kanun teklifiyle de bu sayede işte, önce TÜİK’in enflasyon rakamı 17,55, onun üzerine de 8.077 liralık seyyanen bir zamla -bütün memurlara verilerek- en düşük memur maaşı 11.800 liraydı, bu 22 bin liraya çıkarıldı.


Fakat bütün hatip arkadaşlarımızın, milletvekili arkadaşlarımızın da altını çizerek söylediği gibi bu seyyanen zam esasında çok adaletsizliğe sebebiyet vermekte çünkü emekliliğe yansımayacak. Yani iki üç ay sonra emekli olan bir memurun emekli maaşına bu zam yansımayacak, emekli ikramiyesine yansımayacak. Dolayısıyla, adaletsizliği getiren bir uygulama bu. Bu vesileyle, en düşük memur maaşı 22 bin lira, ortalama memur maaşı da 25 bin lira dolayına geldi yani netice itibarıyla bakıldığı zaman bugün bu ülkede yoksulluk sınırının 30 bin liranın üzerinde olduğu düşünülürse, ev kiralarının 10 bin liraya yaklaştığı, hatta geçtiği söylenirse, Anadolu’da bile artık ev kiralarının 8-9 bin lira olduğu düşünülürse memurlarımız ne yazık ki yoksulluk sınırının altında yaşamak zorunda.


Burada esas unutulan emeklilerimiz yani buradaki 14 milyon emekli, esasında bu torba yasadan birçok şeyi bekliyordu. 4/A, 4/B emeklilerimiz

yüzde 19,77’lik bir zam aldılar; 4/C -memur- emeklileri de sadece yüzde 17,55 ama gerçeğine baktığımız zaman milyonlarca emeklinin maaşında herhangi bir değişiklik olmayacak. Birçoğunun maaşı 7.500 liranın altında olduğu için herhangi bir değişiklik olmayacak. Değerli arkadaşlar, bugün bu memlekette açlık sınırı 1 1 bin lirayı geçmiş durumda. Hâl böyleyken emeklilerimizin 7.500 lira emekli maaşıyla yaşamaya çalışmalarını bence izlemememiz lazım.


Esasında, seçimden önce de verilmiş sözler var. Mesela, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sosyal medyasından -Twitter’da- bir paylaşım yapmış “En düşük memur maaşını 22 bin lira seviyesine yükseltiyoruz.” Evet, bugün onu yapıyoruz ama orada şunu söylüyor: “Temmuz ayına kadar çalışmalarımızı tamamlayacağız.” Evet, doğru. “Artışları memur emeklilerimize de uygulayacağız.” diyor. Yani Cumhurbaşkanının Twitter'ındaki “tweet” paylaşımı bu, siz de bunu “retweet” etmişsiniz, Sayın Başkanımız Muş da bunu “retweet” etmiş. Yani esasında, emeklilerin beklentisi buydu, memur emeklilerin beklentisi buydu ama onlarla ilgili herhangi bir çalışma yapılmamış. Şu da söyleniyor mesela burada: “1’inci dereceye giren ve şartları tutan tüm memurlarımızın 3600 ek gösterge hakkından yararlanabilmesini de temin edeceğiz.” demiş Cumhurbaşkanı. Bu da henüz masanın üzerinde yok. Bir de başka bir şey söylemiş: “En düşük emekli maaşını 7.500 liraya, bayram ikramiyelerini 2 bin liraya yükseltmiştik. 7 bin lira üzerinde maaş alan emeklilerimizin durumlarını iyileştirecek bir çalışmanın içerisindeyiz.” demiş 1 1 Mayıs tarihinde. Yani şu an Temmuz ayındayız, hâlâ bu çalışma yok. Hani biraz evvel bunun tartışmasını yapmıştık ya, işte, size inandılar, bize inanmadılar diye. Ben size demiştim, biz anlattık, seçimlerden sonra eğer bu iktidar devam ederse dolar 30 lira olacak, türlü türlü vergiler gelecek, ek vergilerle, zamlarla boğuşacağız, yoksullaşacağız demiştik. Bize inanmadılar, anladığım kadarıyla Recep Tayyip Erdoğan’a inanmışlar ki oy vermişler çünkü Recep Tayyip Erdoğan demiş ki: “Emeklilerimizin durumlarını iyileştireceğiz. 3600 ek gösterme hakkından faydalandıracağız. Bu artışları memur emeklilerimize de uygulayacağız.”

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

AHMET VEHBİ BAKIRLIOĞLU (Manisa) - Bitiriyorum.

OTURUM BAŞKANI ORHAN ERDEM - Buyurun.

AHMET VEHBİ BAKIRLIOĞLU (Manisa) - İnsanlar da buna inanmışlar ve oy vermişler anladığım kadarıyla. Ancak, şu anda yapılan uygulama söylenenle çok farklı. Bizim burada mutlaka ama mutlaka gerek memur emeklileri, gerekse BAĞ-KUR ve 4/A sigorta emeklileriyle alakalı mutlaka bir iyileştirme yapmamız gerekiyor.

Teşekkür ederim.

OTURUM BAŞKANI ORHAN ERDEM - Sayın Tiryaki, buyurun.

MEHMET RÜŞTÜ TİRYAKİ (Batman) - Teşekkür ediyorum Başkan.


Şimdi, bu teklife göre kamu emekçilerine yüzde 17,55 artı 8.077 TL şeklinde zam yapılacak. Yasa teklifine bakıldığında kök ücretine yapılacak zam yüzde 17,55 olacak, 8.077 TL ise ilave ödeme olarak yapılacak. Bunun anlamı şu: En düşük memur maaşı 11.800 TL’den 22 bin TL'ye çıkacak ancak kök maaşı 13.870 TL olarak kalacak. Dolayısıyla bundan sonraki dönemde maaş zammı, kök maaş olan 13.870 TL üzerinden yapılacağından bu dönem verilen 8.077 TL'de herhangi bir artış olmayacağından enflasyonist ortamda bir yılda buz dağı gibi eriyip yok olacak.

ASAL Araştırma İstanbul için son anket sonuçları
ASAL Araştırma İstanbul için son anket sonuçları
Instagram sayfamızı takip etmek için tıklayınız

Şimdi, kanun teklifi uyarınca kıdem tazminatı tavanının belirlenmesinde sadece memur maaş katsayısındaki artış dikkate alınacak. Memur maaş katsayısı da yüzde 17,55 oranında olduğundan ocak-haziran döneminde 19.982,83 TL olarak uygulanan kıdem tazminatı tavanı da 23.489,82 TL'ye yükselecek. “İlave ödeme” adı altında yapılan seyyanen zam diğer mevzuat uyarınca mali hakların belirlenmesine esas ödeme unsurlarının kapsam ve hesabına dahil edilmeyecek. Başka bir ifadeyle, bu ödeme memurların emekli ikramiyesine veya işçilerin kıdem tazminatı tabanı hesabında dikkate alınmayacak. Yani 8.077 TL'lik ilave ek olduğu için kamu çalışanı emeklilerine yansımayacak. Emeklilere yüzde 17,55 artı refah payı zammı yapılacak. SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıkları ise bu düzenlemeyle yüzde 19,77 oranında artacak. Yapılacak maaş artış oranının tamamı tavan aylık katsayısı artışı şeklinde olmalı, aksi takdirde, bu şekliyle uygulanırsa bundan sonraki kamu emekçileri maaşlarının artışında, emekli maaşı ve ikramiyesinde söz konusu artışlar dikkate alınmamış olacak. Böylece, kamu emekçileri ve emeklileri arasındaki maaş uçurumu daha da artacaktır.

Meclise sunulan en düşük kamu emekçisi maaşının 22 bin TL'ye çıkarılmasına ilişkin yasanın uygulama tarihinin de kanımızca 1 Temmuz 2023 olması gerekir, aksi takdirde, on beş günlük bir kayıpları olacak.


Yine, bu düzenlemeyle, 8.077 TL, kök maaşa yansımadığı için maaş dışında kamu çalışanlarına yapılan her türden ek ödemeler de yalnız yüzde 17,55’te kalacak. Ayrıca, ilave ödeme vergi matrahını artıracağı için eylül ayında vergi dilimine gireceğinden ücretleri de birkaç ay içerisinde

aslında anlamsız kalacak. Çoğu arkadaşa göndermiştir, emekli bir mühendis arkadaşımız kendi durumunu anlatan bir mesaj göndermişti.

“Makine mühendisiyim, kamuda yirmi yedi yıl 657 sayılı Yasa kapsamında görev yaptıktan sonra 1’inci derecenin 4’üncü kademesinden 2006 yılında emekli oldum.” diyor. Emekli maaşı, yirmi yedi yıl kamuda çalışan bir mühendisin emekli maaşı 12.391 TL, asgari ücretten 989 TL fazla alıyor. “1 Temmuz itibarıyla büyük olasılıkla emekli maaşları yüzde 17,56 oranında artacak, bu takdirde maaşım 14.566 TL olacak.” diyor. “Teklifin yasalaşması hâlinde aktif görev yapan bir mühendisin maaşı 34 bin TL, emekli bir mühendisin maaşı ise 14 bin TL olacak.” diyor yani yüzde 40’ı civarında emekli maaşı alabilecek bir mühendis. Cumhuriyet tarihinde bu ilk, yüzde 70-80’lerden yüzde 60’lara kadar indi. Bu yaptığınız düzenlemeyle bir emekli kamu görevlisinin maaşı aktif çalışan bir kamu görevlisinin maaşının yüzde 40’ı kadar olacak; bu, emeklilere yapılacak büyük bir haksızlık, umarım bundan vazgeçersiniz diyorum.


Seyyanen zammın miktarının düşürülmesine bile emin olun kamu emekçileri sendikaları razı olabilirler, yeter ki bunu yüzdelik artış olarak maaşlarına yansıtın, bütün ek ödemelerin tamamından da kamu çalışanlarını yararlandırın. Böylece hem çalışanları hem de emekli olan kamu görevlilerinin tamamını bu artıştan yararlandırmış olacaksınız, aksi takdirde bu 8.077 TL’lik artış çok kısa bir süre içerisinde eriyip gidecek, ayrıca, emekliler tek bir kuruş yararlanamayacak.

OTURUM BAŞKANI ORH AN ERDEM - Peki, teşekkür ediyoruz.

Şimdi, söz talebi isteyen Sayın Akay, buyurun.

Sayın Vekilim benim değineceğim

konuların büyük bölümüne değindi ama ben tekrar bazı konuları hatırlatmada bulunmak istiyorum.

Bu maddeyle en düşük memur maaşı 22 bin TL, ortalama memur maaşı da 25 bin TL oluyor fakat düz memur ile kalifiye memur arasındaki maaş farkında bir erime var yani düz memur ile kalifiye memur arasındaki bu maaş farkı memurlar arasında bir huzursuzluk yaratabilir, bu farklılığın giderilmesi gerektiğine inanıyorum.

Yine, zam olayıyla ilgili olarak da kök ücret üzerinden bir dahaki dönemde zam yapılacağı için ücretlerde, maaşlarda enflasyonist ortamda hakikaten erime olacak. Aynı zamanda, kamuda çalışan kamu mühendisleri ile hizmetli personel arasında ücret farklılığı yoktu biliyorsunuz, bu yüzden de kamu mühendislerinde çok büyük yakınmalar vardı. Bu yakınmaların bu memurlar arasında da olmaması gerekiyor. Bu arada da kamu mühendislerinin de ücretlerinin bu koşullar doğrultusunda iyileştirilmesinde de fayda olduğunu ifade etmek istiyorum.

Yine, asgari ücretle de ortalama bir memur arasındaki maaş farkının 2,5 kata ulaştığını da görüyoruz. Dolayısıyla asgari ücret tespitinde de noksanlıklar ve hatalar olduğunu, burada da iyileştirmeler yapılması gerektiğini ifade etmek istiyorum.

Teşekkür ederim.

OTURUM BAŞKANI ORHAN ERDEM - Teşekkür ederim.

Sayın Cavit Arı Bey, buyurun.

CAVİT ARI (Antalya) - Sayın Başkanım, sadece, iletilen bir hususu ben de burada gündeme taşımak istedim.

Şimdi, önemli görevlere, işte yüzde 86,84’ten yüzde 65,61 gibi kademe kademe aşağı doğru indiğimizde yüzde 54, yüzde 52 oranlarında değişik görevleri bulunan çalışanlara zamlar yapıldı ancak belediye başkanlarının maaşlarında yeterli bir artış öngörülmedi. Örnek olsun diye söylüyorum, örneğin büyükşehir belediye başkanları yüzde 19,54; diğer başkanlar da muhtemelen buna benzerdir. Bu konuda da böyle bir konu iletildi, ben yine bu hususu dikkatlerinize sunmak istiyorum.

Teşekkür ederim.

OTURUM BAŞKANI ORHAN ERDEM - Teşekkür ederim.

Söz talepleri var.

Buyurun.

KESK GENEL SEKRETERİ ŞENOL KÖKSAL - KESK Genel Sekreteri Şenol Köksal.

Hazırlanan bu yasa tasarısı öncelikle biz sendikaların dolayımından geçmediği için belki süreden kaynaklı birçok konuda burada açıp detayını söyleyemeyeceğiz. Ancak şunu söyleyebiliriz: Bu 8.077 lira olan tutarın benden önce konuşan milletvekillerimizin de söylediği gibi taban aylığa yansıması şarttır. Biz daha önceden bu tip bir ek ödemenin kamu emekçilerine ne kadar zarar verdiğini gördük. Bizim keseneklerimize yansımadığı için emekli aylıklarımızda ve ikramiyemizde etkisi olmuyor. Bu anlamda taban aylığa yansıması konusunda burada bir düzeltilme yapılmasını, uygulamanın 1 Temmuzdan itibaren geçerli olmasını ve bu rakamın revize edilerek aslında yoksulluk sınırının üzerine çıkarılması konusunda da 15000 olan o göstergenin yukarıya çıkarılmasını talep ediyoruz.

Bir de “en düşük memur” diye tabir edilenin aslında bekar, eşi ve çocuğu olmayan bir memur olduğunu söylemek isteriz. Buradaki hesaplamada o kişi 22 bin lira almış olmayacak bu zamla, 20 bin lira gibi bir rakamda kalacak, 2 bin lira eksiğiyle olacak böyle bir hesapta bile.

Teşekkür ederim, sağ olun.

OTURUM BAŞKANI ORHAN ERDEM - Sağdaki arkadaşın... Tanıtın kendinizi.

BİRLEŞİK KAMU-İŞ KONFEDERASYONU TEMSİLCİSİ HASAN KÜTÜK - Sayın Başkanım, sayın vekillerim, demokratik kitle örgütlerinin ve sivil toplum örgütlerinin sevgili temsilcileri, sevgili basın emekçileri; Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu adına hepinizi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum.

Her yıl bu maaş zamları ve artışlar gündeme geldiğinde kamuoyunda da basında da farklı rakamlar sürekli telaffuz ediliyor. Açıkçası bu zaman zaman iyi niyetle olabilir, bilgisizlikten olabilir, zaman zaman da farklı niyetlerden olabilir. Şimdi, bu maaşlarla beraber yine duyuyoruz ki yani şu anda bir öğretmenin maaşı 25 bin liraya ulaşacak, 30 bin liraya ulaşacak, 35 bin liraya ulaşacak. Size bu devlete kırk yıldan fazla hizmet etmiş bir öğretmen olarak Haziran ayı maaş bordromdaki rakamı gösteriyorum: 14.092 lira 91 kuruş benim, kırk bir yılı geçmiş bir öğretmenin Haziran ayındaki maaşıdır, gelecek artışlarla beraber maaşımdaki olacak olan rakam 24.565 lira. Bunu sizlerin takdirine ve kamuoyunun takdirine bırakıyorum yani hem eşi, çocuğu, uzmanlığı, başöğretmenliği, bir de böyle bir düzenleme yapıldı maalesef. Bütün bunlar olabilecek ek ödemelerdir ve bu kırk yıllık dönemde de hiçbir zaman bir yöneticiliğim olmamıştır, öyle bir talebim de olmamıştır. Yani düşünün, bu ülkeyi kuran o büyük kurtarıcı Atatürk’ ün söylediği bir söz var: “Vekil maaşları ne olacak?” denildiğinde “Öğretmen maaşlarını geçmesin.” denilen bir ülkede, bir cumhuriyette maalesef bugün yaşadığımız gerçek budur. Ondan dolayı bugün daha zamları almadan, artışları görmeden, arka arkaya zaten zam yağmurlarıyla biz gözümüzü açıyoruz.

YAŞAR KIRKPINAR (İzmir) - Başkanım yani siyasi...

BİRLEŞİK KAMU-İŞ KONFEDERASYONU TEMSİLCİSİ HASAN KÜTÜK - O yönüyle de o yönüyle de bu artışların bizim.

YAŞAR KIRKPINAR (İzmir) - Siyasi yorum yapmasın. (AK PARTİ ve

CHP milletvekilleri arasında karşılıklı laf atmalar)

OTURUM BAŞKANI ORHAN ERDEM - Bir dakika...

YAŞAR KIRKPINAR (İzmir) - Hem de milletvekili sırasında oturuyor ya.

MEHMET RÜŞTÜ TİRYAKİ (Batman) - Yer yok, yer yok.

OTURUM BAŞKANI ORHAN ERDEM - Lütfen.

MEHMET RÜŞTÜ TİRYAKİ (Batman) - Yaşar Bey, yer yok, bak dolu orası.

YAŞAR KIRKPINAR (İzmir) - Sadece fikirlerinizi söyleyin.

VELİ AĞBABA (Malatya) - Ne kadar zoruna gitti. Niye bu kadar zoruna gidiyor? Niye bu kadar zoruna gidiyor?

OTURUM BAŞKANI ORHAN ERDEM - Şimdi.

BİRLEŞİK KAMU-İŞ KONFEDERASYONU TEMSİLCİSİ HASAN KÜTÜK - Tamam, ondan dolayı da şunu.

OTURUM BAŞKANI ORHAN ERDEM - Lütfen arkadaşlar, bir dakika.

BİRLEŞİK KAMU-İŞ KONFEDERASYONU TEMSİLCİSİ HASAN KÜTÜK - 1 Ağustosta. AK PARTİ ve CHP milletvekilleri arasında karşılıklı laf

atmalar) Sevgili Vekilim, 1 Ağustosta tekrar toplu sözleşme görüşmeleri başlayacak.

OTURUM BAŞKANI ORHAN ERDEM - Bir dakika, bir dakika.

AHMET VEHBİ BAKIRLIOĞLU (Manisa) - Bir kere konuşuyor, bırak konuşsun.

YAŞAR KIRKPINAR (İzmir) - Ya... Öyle olur mu?

VELİ AĞBABA (Malatya) - Durum tespiti yapıyor.

OTURUM BAŞKANI ORHAN ERDEM - Sayın milletvekilleri, bir dakika. Sükûnete davet ediyorum.

(Gürültüler)

OTURUM BAŞKANI ORHAN ERDEM - Siz de bir dakika durur musunuz, durur musunuz.

CAVİT ARI (Antalya) - Tam anladım, tam konuya geldi, müdahale ettiniz ya.

VELİ AĞBABA (Malatya) - Durum tespiti yapıyor; bak, ne kadar maaş aldığını söylüyor, ne kadar maaş aldığını söylüyor.

YAŞAR KIRKPINAR (İzmir) - Sizden daha ağır eleştiriyor ya.

OTURUM BAŞKANI ORHAN ERDEM - Arkadaşlar. (AK PARTİ ve

CHP milletvekilleri arasında karşılıklı laf atmalar) Yaşar Bey, lütfen.

VELİ AĞBABA (Malatya) - Böyle bir usul yok Başkanım, tamamlasın bırakın ya.

OTURUM BAŞKANI ORHAN ERDEM - Bir dakika. Şimdi burada bütün.

MEHMET RÜŞTÜ TİRYAKİ (Batman) - “Zam beni etkiliyor.” demesin mi?

OTURUM BAŞKANI ORHAN ERDEM - Sayın Tiryaki, rica edeceğim.

YAŞAR KIRKPINAR (İzmir) - Siz söyleyin onları.

MEHMET RÜŞTÜ TİRYAKİ (Batman) - Ama söyleriz de o etkileniyor.

OTURUM BAŞKANI ORHAN ERDEM - Burada bütün sendikalara kısa kısa söz veriyoruz. Tabii siyaseti yapacak arkadaşlar var, burada milletvekillerimiz var, onlara bırakalım. Siz durumu, önerilerinizi çok kısa söyleyin ve bitirin, lütfen.

BİRLEŞİK KAMU-İŞ KONFEDERASYONU TEMSİLCİSİ HASAN KÜTÜK - Tamam, Başkanım.

OTURUM BAŞKANI ORHAN ERDEM - Başka bekleyen arkadaşlar da var, onların da hakkını almayın.

BİRLEŞİK KAMU-İŞ KONFEDERASYONU TEMSİLCİSİ HASAN KÜTÜK - Özellikle, emekliye ayrılmayı düşünen arkadaşlarımız 3600’yle bu dönemde emekliye ayrılmayı düşünüyorlardı, bu yeni ortaya çıkan durum nedeniyle emekliye ayrılmaktan büyük oranda vazgeçecekler. Bu, özellikle, atama bekleyen öğretmenlerin tekrar atanması noktasında bir engel olacak. 1 Ağustosta yapılacak toplu sözleşmelerin de biz kamu emekçilerinin taleplerini dikkate alacak şekilde sonuçlar doğurmasını bekliyoruz.

Teşekkür ediyorum.

OTURUM BAŞKANI ORHAN ERDEM - Teşekkür ederim, sağ olun.

Söz talebi vardı, buyurun.

TÜRK EMEKLİ - SEN GENEL BAŞKANI OSMAN ÖZDEMİR - Bilindiği gibi, kamu görevlileri ve emeklilerine 2023 yılının ikinci yarısı için yapılacak artış rakamlarına ilişkin kanun teklifi Meclisimize sunulmuş ve görüşülmektedir. 2023’ün ilk altı ayında ortaya çıkan yüzde 1 1,77 oranındaki enflasyon farkı ve 2021 yılında toplu sözleşmede yer alan yüzde 6’lık artışın, toplam kümülatif yüzde 17,55 üzerine 8.077 liralık seyyanen zam yapılmasını içeren bir kanun teklifi hazırlanmıştır. Bu artışla memurlara 8.077 lira ilave ek ödeme verilmesi öngörülmektedir. Bu ek ödemenin taban aylığa yapılması ve emekliliğe de sayılması gerekmekteydi. Ancak getirilen düzenlemeyle 8.077 liralık ödemenin emekliliğe sayılamayacağı öngörülmüştür. Hâlbuki, işçi maaşlarına yapılan artış Ocak 2023’den itibaren geçerlidir ve bütün ödemeleri emekliliklerine yansımaktadır. Hâlihazırda bir memur emekli olduğunda çalışırken aldığı maaşın yarısı kadar emekli maaşı alabilmektedir. İlave ek ödemenin dâhil edilmesiyle birlikte, bir memur emeklisi çalışırken aldığı maaşın üçte 1’i dolayında maaşına hak kazanacaktır yani maaşımız düşecektir. Öyle ki 22 bin liralık en düşük dereceli memur maaşı içinde bulunan 1 1.128 liralık kısım emekli maaşı hesabına dâhil edilmeyecektir. Eğer bu teklif yasalaşırsa emeklilik sisteminde var olan uçurum daha da büyüyecek, emeklilik memurlar açısından 65 yaşına kadar beklenecek bir dönem olacaktır. Bu karar emeklilerimizi mağdur edecektir.

Unutulmamalıdır ki, memur emeklisi maaşı BAĞ-KUR ve SSK emeklilerinden farklı olarak güncel memur maaşlarıyla doğrudan bağlantılı şekilde hesaplanmaktadır. Memur maaşı içerisinde emekliliğe sayılan ve sayılmayan unsurlar bulunmaktadır; özel hizmet tazminatı, fazla mesai, döner sermaye, dil tazminatı gibi ödemeler emekliliğe sayılmamaktadır. Yıllardır memur maaşı içinde olup da emekliliğe sayılmayan unsurların fazlalığı nedeniyle memur emeklileri mağdur olmaktadır. İlave ek ödeme uygulamasıyla bu mağduriyet daha da artacaktır.

Genel olarak değerlendirildiğinde TÜRK EMEKLİ-SEN olarak temmuz ayında memur maaşlarına yapılan artışların yeterli olmadığını ifade ediyoruz. Emekliliğe yansımayan, emekli maaşıyla çalışılan dönemdeki maaşlar arasındaki uçurumu daha da artıran bu uygulamadan yol yakınken dönülmelidir.

Teşekkür ederim.

OTURUM BAŞKANI ORHAN ERDEM - Teşekkür ediyorum.

Bir söz talebi var, kendinizi tanıtarak başlayın lütfen.

BAĞIMSIZ KAMU ÇALIŞANLARI KONFEDERASYONU TOPLU GÖRÜŞME SEKRETERİ ERKUT DEMİRCİ - Bu seçim bittikten sonra artık kamu çalışanlarının geçim derdi başlamıştır çünkü iki ay boyunca yapılmayan zamlar, verilen vaatler ancak seçim sonrası gelmiştir. Burada verilen 8.077 liranın taban aylığa yansımamasından dolayı emekliye de yansımamaktadır.

Ayrıca, ek ödenen, memurun aldığı aile yardımı, çocuk yardımı, ek ödeme, ek ders ücretleri de sadece yüzde 17,55 artacağı için bu tecrübede olan, yıllarını vermiş çalışan birçok memur sadece o 8 bin liralık artıştan yararlanacaktır yani öbür alacağı ek ödemelerin hepsinden yüzde 17,55 alacaktır. “Maaşları, alt tabanı yukarıya eşitleyeceğiz.” derken yılların tecrübesi olan liyakat, sorumluluk, hizmet süresi gibi kriterleri göz ardı ederek bir maaş düzenlemesi yapılması ileride büyük sorun yaratacaktır. Arayan arkadaşlardan -eğer talep edilirse- emeklilik yaşının 70 yaşa yükseltilmesi gibi talepler var çünkü bir memur çalışırken ortalama 25 bin alırken emekli olduğunda 12.500 lira almakta seyyanen zamla beraber; bu 12.500 lira bir kayıptır hesap yaparken. Eskiden 58-60 yaş olan emeklilik yaşlarını yüksek bulurken 65’e çıkarılması... Ama şu anda maddi kayıptan dolayı, memurlarımız çalışabilirse, artık gelip gidebilirse 70 yaşına kadar çalışmayı düşünmekte ve bu gittikçe de artacak. 2 çocuğum var; bundan dolayı çocuk yardımı 216,84 lira alıyordum, şu anda 254 lira 83 kuruş çocuk yardımı alıyorum. Yani 8 bin lira tamam, alıyorum, zaten benim ödediğim kiradan -büyükşehirlerde yaşayan veya işte harcamaları artan- ek vergilerden dolayı, KDV, ÖTV, motorlu taşıttan dolayı bu 8 bin liranın birçoğunu oraya harcayacağım ama diğer ek ücretlerin de belli bir oranda artırılması, 8 binin kök maaşa eklenerek, ek ücretlerin de maaşla hesaplanarak emekli keseneğine yansıtılması.

OTURUM BAŞKANI ORHAN ERDEM - Toparlarsanız sevinirim, bekleyen...

BAĞIMSIZ KAMU ÇALIŞANLARI KONFEDERASYONU TOPLU GÖRÜŞME SEKRETERİ ERKUT DEMİRCİ - Süreye bakarak şey yaptım, süre yoksa tamam.

OTURUM BAŞKANI ORHAN ERDEM - Üç dakika veriyorum.

BAĞIMSIZ KAMU ÇALIŞANLARI KONFEDERASYONU TOPLU GÖRÜŞME SEKRETERİ ERKUT DEMİRCİ - Bir de memurlara verilen 3600 sözünün, yardımcı hizmetlerin kaldırılmasının, bir bakanımızın ve Cumhurbaşkanımızın söylediği büyükşehirlerde kira yardımlarının da aslında bu torba yasada değil ayrıca bir kanun maddeleriyle görüşülüp gerçekleşmesini talep ediyoruz.

Bir de bu ek vergilerle bazı şeyleri gerçekleştiriyoruz ama Türkiye’deki inceleme oranlarına da baktığımızda yüzde 3’ü geçmedik, daha yüzde 3’lerdeyiz, yüzde 3-3,5’tayız. 3 milyon 200 mükellefin yüzde

3’ünü inceleyerek bu 50-58 milyar lira civarında bir parayı bulurken, bu oranı artıracak bu salon dolusu kadar inceleme elemanının, denetim elemanının belirli bir sürede çalışmasında buradaki rakamı fazlasıyla çıkaracağımızı düşünüyorum.

Herkesi saygıyla selamlıyorum.

OTURUM BAŞKANI ORHAN ERDEM - Teşekkür ederim.

TÜRKİYE KAMU-SEN GENEL BAŞKAN YARDIMCISI TÜRKEŞ GÜNEY - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; yüce heyetinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

Bu teklifle en düşük dereceli memur maaşının 22 bin TL’ye yükseltildiği ifade edilmektedir. Hâlbuki gerçek, açıklanandan farklıdır. En düşük dereceli memur maaşını 22 bin TL seviyesine yükseltmek için belirlenen kriter, en düşük işçi maaşına mayıs ayında yapılan artışlar olmuştur. Mayıs ayında imzalanan toplu sözleşmeye göre en düşük işçi maaşı Ocak 2022 itibarıyla çıplak olarak 22 bin TL olmuştur, bu rakam üzerine temmuz ayında yüzde 15 daha artış yapılacaktır ama en düşük dereceli memur maaşı hesaplanırken aile yardımı ve çocuk parası da dâhil edilmiş, çıplak ücret yerine giydirilmiş ücret dikkate alınmıştır yani en düşük işçi maaşı çıplak olarak ocak ayında 22 bin TL olmuşken en düşük memur maaşı sosyal yardımlarla birlikte ancak temmuz ayında 22 bin TL seviyesine gelebilmiştir. Gerçekte 15’inci derecenin 1’inci kademesindeki bekâr bir memurun maaşı 10.400 lira dolayındadır. Buna göre en düşük dereceli bekâr bir memurun maaşı yapılacak artışlarla temmuz ayında 22 bin TL değil, 20.300 TL olacaktır, bu rakam, ifade edilenden 1.700 TL daha düşüktür. Ocak ayında 22 bin TL olan en düşük işçi maaşına temmuz ayında yüzde 15’lik bir zam daha yapılacak ve 25.300 TL’ye yükselecektir.

Böylece en düşük işçi maaşı ile en düşük memur maaşı arasında 5 bin TL fark olacaktır. Buradan da anlaşıldığı üzere en düşük işçi maaşı ile en düşük memur maaşı eşitlenmemiş, arada yine fark oluşmuştur, dolayısıyla Sayın Cumhurbaşkanımızın en düşük memur maaşının en düşük işçi maaşından aşağı olmayacağı sözü hesaplamada tam karşılık bulmamıştır.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

OTURUM BAŞKANI ORHAN ERDEM - Lütfen tamamlayın.

TÜRKİYE KAMU - SEN GENEL BAŞKAN YARDIMCISI TÜRKEŞ GÜNEY - Bu kanun teklifinde diğer itiraz ettiğimiz noktalardan bir tanesi seyyanen ödenecek ilave ek ödemenin memur emeklilerine yansımaması görülmektedir. Memur emeklisi 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu'nun hükümlerine göre maaşı hesaplanmakta olup BAĞ-KUR ve SSK emeklilerinden farklıdır durumu. Memur emeklilerine zam, memurlara uygulanan zam oranında yapılmaktadır. Bu nedenle, seyyanen ilave ek ödemenin mutlaka taban aylığa yapılacak bir ödeme şeklinde değiştirilmesi, böylece de memur emeklilerinin mağduriyetinin önlenmesinin mümkün olacağını düşünüyoruz.

OTURUM BAŞKANI ORHAN ERDEM - Lütfen tamamlayalım.

TÜRKİYE KAMU-SEN GENEL BAŞKAN YARDIMCISI TÜRKEŞ GÜNEY - Sayın Başkanım, tamamlıyorum.

Diğer yandan, Sayın Cumhurbaşkanımızın “En düşük devlet memuru maaşı 22 bin TL olacak.” dediği günden bu yana emtia fiyatlarında büyük bir ilerleme olmuş, TL düşmüş, TL'deki erimenin nerede duracağını bilmiyoruz. Devlet memurlarına 2024 Ocak ayından önce zam yapılmayacağı da göz önüne alındığında mutlaka bu zam teklifinin yeniden revize edilmesinin uygun olacağını düşünüyoruz.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

OTU RUM BAŞKANI ORHAN ERDEM - Teşekkür ediyoruz.

TÜRKİYE KAMU-SEN GENEL BAŞKAN YARDIMCISI TÜRKEŞ GÜNEY - Başkanım, tamamlıyorum.

OTURUM BAŞKANI ORHAN ERDEM - Süreniz çok aştı, diğer

arkadaşların hakkını almayalım, tekrara düşüyoruz.

TÜRKİYE KAMU-SEN GENEL BAŞKAN YARDIMCISI TÜRKEŞ GÜNEY - Bir dakika Başkanım.

OTURUM BAŞKANI ORHAN ERDEM - Ama bak kaçıncı kez açıyorum, tekrara düşüyorsunuz.

TÜRKİYE KAMU-SEN GENEL BAŞKAN YARDIMCISI TÜRKEŞ GÜNEY - 100’üncü kuruluş yıl dönümünü kutlayacağımız Türkiye Cumhuriyeti'mizin kadim devlet geleneğinden miras aldığı köklü bir kamu yönetimi ve memur anlayışı vardır. Güçlü devletler, temsilcisi olan memurlarını da güçlü kılar. Biliyoruz ki devletimiz güçlüdür, memurlarını ve emeklilerini mağdur etmemiştir bundan sonra da etmeyecektir. Sayın Cumhurbaşkanımıza da bu konudaki güvenimiz sonsuzdur.

Teşekkür ediyorum Başkanım.

OTURUM BAŞKANI ORHAN ERDEM - Teşekkür ediyorum, sağ olun.

Buyurun, kendinizi tanıtarak başlayın.

MEMUR-SEN GENEL BAŞKAN YARDIMCISI HACI BAYRAM TONBUL - Ben de tüm heyetinizi saygıyla şahsım ve MEMUR-SEN adına selamlıyorum.

Tabii, Cumhurbaşkanımızın hemen seçimlerden önce vermiş olduğu bir söz var. Bu söz de diyor ki: “En düşük devlet memuru maaşı işçi maaşından aşağı olmayacak.” Fakat burada gördüğümüz şekilde arkadaşlar da ifade ettiler, tekrara düşmemek için demeyecektim ama demek

zorundayız temmuz ayında tekrar yüzde 15’lik işçilerin alacağı zamla birlikte işçi maaşları 26 bin lirayı bulacak. Dolayısıyla, memurlara yapılan bu 22 bin liralık artış arkadaşlarımızın da söylediği gibi evli ve 2 çocuklu

bir arkadaş için yapılmıştır. Oysa en düşük devlet memuru maaşı şu anda 10.460 liradır. Buna yapılacak zamlarla birlikte 1.500 liraya yakın eksik bir maaş almış olacak evli ve 2 çocuklu bir memura göre. Dolayısıyla, Cumhurbaşkanının söylemiş olduğu “En düşük işçi maaşından aşağı olmayacak.” sözü burada olmamıştır. Yine, Cumhurbaşkanımız “Memurlara gelecek her türlü zammın memur emeklilerine de yansıtılacağını.” söylemiş fakat buradaki ek ilave ödemeyle birlikte bu memur emeklilerine yansıtılmamıştır.

Sayın Başkanım, 201 1 yılından beri Bordrolara yeni kalemler ekleniyor, eskiden de memur maaşlarını hesaplamak zordu. Ek ödemeler, arkasından şimdi yeni bir ilave ödeme var 2008’den sonra memurlar 5510’a tabi oldular, prime esas oldular fakat bunlardan prim kesilmiyor, Emekli Sandığı Kanunu'na tabi olanlar emekliye esas aylık içerisinden aldıkları için bunlar da taban aylığa yansımadığı için. Dolayısıyla, şu anda çalışan memurla emekli memur arasındaki fark oldukça açılmış duruma gelecek.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

OTURUM BAŞKANI ORHAN ERDEM - Son bir dakika buyurun.

    WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ

MEMUR-SEN GENEL BAŞKAN YARDIMCISI HACI BAYRAM TONBUL - Dolayısıyla, bunların dikkate alınarak bundan sonra yapılacak zamların da katsayı üzerinden yapılması, taban aylığa yapılması ve bu mağduriyetlerin giderilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Hepinize saygıyla selamlarımı sunuyorum, sağ olun.

OTURUM BAŞKANI ORHAN ERDEM - Teşekkür ederim.

Böylece altı STK söz almış oldu.

Buyurun.

TÜRK-İŞ DANIŞMANI ENİS BAĞDADİOĞLU - Söz verdiğiniz için teşekkür ederim Başkanım.

Sayın Başkanım, değerli Komisyon üyeleri; şimdi 4857 sayılı İş

Kanunu’nun bir maddesiyle mülga 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14’üncü maddesi yürürlükte bırakıldı, bu da kıdem tazminatıyla ilgili. Kıdem tazminatının yıllık miktarı Devlet Memurları Kanunu’na tabii en yüksek devlet memurunun bir hizmet yılı için ödenecek azami emeklilik ikramiyesini geçemeyeceği hükme bağlandı. Bu kanun teklifiyle şöyle bir durum ortaya çıkıyor: İlave ödeme yapıldığı için, ilave ödeme -kanun teklifinden bakıyorum- en yüksek devlet memuru veya başka bir unvan emsal alınmak suretiyle esas ödeme unsurlarının kapsam ve hesabına dâhil edilmiyor. Bu durumda kıdem tazminatı, işçinin faydalandığı kıdem tazminatı tavanı, miktarı beklenenden çok daha düşük oluyor. Müsaade ederseniz bir örnek vermek istiyorum: Örneğin, daha önce en düşük devlet memuru 1 1 .800 TL olarak ifade edilmişken kıdem tazminatı tavanı 19.983 liraydı. Şimdi 22 bin liraya çıkartıldığı zaman bugün açıklanan Mali ve Sosyal Haklar Genelgesiyle açıklanan rakam 23.489 lira oluyor kıdem tazminatı. Dikkat ederseniz aradaki fark giderek daralıyor. Bir başka örnek vereyim: Ocak 2012’de kıdem tazminatı tavanı ile asgari ücret arasındaki 3,3 kattı günümüzde ise 1,75 kata düştü.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

OTURUM BAŞKANI ORHAN ERDEM - Tamamlayalım.

TÜRK-İŞ DANIŞMANI ENİS BAĞDADİOĞLU - Korkarım ki yakın bir gelecekte asgari ücret ile kıdem tazminatı tavanı eşitlenmiş bir duruma gelecek. Bu durum dikkate alınarak bir düzeltme talep ediyoruz.

Dinlediğiniz ve söz verdiğiniz için teşekkür ediyorum.

OTURUM BAŞKANI ORHAN ERDEM - Biz teşekkür ederiz.

Şimdi de milletvekillerimizden söz talebi isteyen Sayın Aksu, buyurun.

İSMAİL FARUK AKSU (İstanbul) - Teşekkür ederim Sayın Başkanım.

Birçok şey konuşuldu, tartışıldı enine boyuna. Şunu ifade etmek istiyorum: Bu artışın içerisinde toplu sözleşmeyle öngörülen artış var, enflasyon farkı var. Ayrıca 15.965 göstergenin katsayıyla çarpımı sonucu bulunan 8.077 liralık maktu ücret var ve bunların tümünden oluşan bir ücret var. Şu çok konuşuldu: Herkese maktu ücret verilmesi, üst memurlar aleyhine bir gelişme yaratıyor dendi. Tabii, bazı kavramları da hem doğru kullanmak lazım hem de rencide edici olacak sözlerden de kaçınmakta fayda var diye düşünüyorum. Çünkü eğer oransal artış yaptığınız zaman bu defa da üst dereceli, yüksek düzeyli memurların sürekli lehine olan, alt düzeydeki memurların sürekli aleyhine olan ve giderek makasın açıldığı bir hâl ortaya çıkıyor. O sebeple, belli ki kanun teklifi veren arkadaşımız bunu da düşünerek alt düzeydeki memurları belli bir noktaya taşımak amacıyla böyle bir teklif vermiş. Dolayısıyla bu meseleye tek yanlı bakmak doğru olmaz diye değerlendiriyorum. Kapsamda kimler var? Memurlar var, Devlet Memurları Kanunu’na tabii olan memurlar, akademik personel var, askerî personel var, hâkim ve savcılar var, uzman erbaşlar var ve sözleşmeli

personel var yani tüm kamu çalışanları bu düzenlemeden yararlanmış olacaklar. Önemli bir düzenleme olduğunu düşünüyoruz. Ancak emeklilere de refah payı anlamında bir düzenlemenin yapılmasının gerekli olduğunu düşünüyoruz. Milliyetçi Hareket Partisi olarak. Bu anlamda teklif önergesinin hazırlandığını da görmüş olmaktan, duymuş olmaktan memnuniyet duyduğumu da ifade etmek istiyorum bu vesileyle.

Tabii, bu düzenlemelerin hepsi münferit düzenlemeler esas itibarıyla. Esas olan köklü bir personel rejimi reformunun hayata geçirilebilmesidir. Çünkü ödeme unsurları 50’yi 60’ı bulmuş, bu bir uzmanlık gerektiren iş hâline gelmiş, bunların hesaplanması ücretlerin. O sebeple, biz diyoruz ki: Hem memurların, kamu çalışanlarının hukuki statüsünü hem de mali statüsünü eş güdüm içerisinde ve birbiriyle diğer kamu görevlisi dediğimiz akademik personel, hâkim ve savcılar gibi kamu çalışanlarıyla birlikte ele alınmasının yararlı olacağını, inşallah 28’inci Dönem içerisinde de böylesi bir düzenlemenin gerçekleştirilmesini istediğimizi ifade etmek istiyorum.

Yine emeklilerimizle beraber 1’inci derece memurlara 3600 ek gösterge verilmesi bizim de istediğimiz ve daha evvel ifade ettiğimiz bir konudur. Ama bütün bunları birlikte, bütüncül bir yaklaşım içerisinde ele alarak bu personel rejimi meselesinin hallolması gerektiğini de ifade etmek istiyorum.

Teşekkür ederim.

BAŞKAN MEHMET MUŞ - Evet, teşekkür ediyorum.

Şimdi bir söz talebimiz daha var.

Buyurun Sayın Bakırlıoğlu.

AHMET VEHBİ BAKIRLIOĞLU (Manisa) - Teşekkür ederim.

Ya, şimdi burada sendikadaki arkadaşlarımızı da, sendika temsilcilerini de dinlediğimiz zaman hemen hemen hepsi aynı şeyi söylüyor; bu seyyanen yapılan zamma neredeyse bütün memur sendikaları karşı, bunun taban aylığına, bu 8 bin liranın taban aylığına ilave edilmesi gerektiğinden bahsediyorlar. Haksız da sayılmazlar, bu sayede hem emekliliğe yansıyacak hem de ikramiyelerine yansıyacak. Ve şöyle de bir sıkıntı var, şöyle bir problemle karşı karşıya kalacağız, öyle gözüküyor...

(Uğultular)

BAŞKAN MEHMET MUŞ - Sayın Milletvekilim, bir saniyenizi rica ediyorum.

Değerli arkadaşlar, salonumuzda bir uğultu var. Lütfen, sükûneti tesis edelim ve milletvekilimizi dinleyelim.

Buyurun lütfen.

AHMET VEHBİ BAKIRLIOĞLU (Manisa) - Evet, şimdi burada daha önce de bahsetmiştim, mesela 2003 yılında en düşük memur maaşı 488 liraymış, en düşük memur emekli maaşı 448 liraymış yani karşılama oranı yüzde 92 yani ciddi bir rakam bu. Seneler içerisinde yüzde 100 olduğu da olmuş yani en düşük memur ile en düşük memur emeklisinin maaşlarının aynı olduğu seneler de olmuş fakat daha sonra bu genelde yüzde 60 civarında olmuş karşılama oranı. Yapılacak olan bu düzenlemeyle 2023’te bu yüzde 41’e kadar düşecek ve eğer bu seyyanen zam yapılırsa, bu 8.077 lira önümüzdeki yıllarda bu daha da çok düşecek, önümüzdeki yıllarda bu daha da çok düşecek çünkü memur emekli maaşları da bundan etkilenecek ve biraz evvel sendika temsilcilerimizin, başkanlarımızın belirttiği gibi memurlarımız emekli olmaktan imtina edecekler ve işte atanamayan öğretmen, atanamayan birçok gençle karşı karşıya kalacağız. Bence bu düzenlemeden bir an önce vazgeçilmesi gerekli.

Teşekkür ediyorum.

BAŞKAN MEHMET MUŞ - Teşekkür ediyorum.

1 adet önergemiz var, okutuyorum:

Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığına

Görüşülmekte olan 6/2/2023 Tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi İçin Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi İhdası ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’nin 13’üncü maddenin çıkarılmasını arz ve teklif ederiz.

Sezai Temelli Mehmet Rüştü Tiryaki

Batman

2024 Temmuz Zamlı Hemşire, İmam, Öğretmen, Polis, Tekniker Maaşları! 2024 Temmuz Zamlı Hemşire, İmam, Öğretmen, Polis, Tekniker Maaşları!

BAŞKAN MEHMET MUŞ - Söz talebiniz var mı yoksa gerekçe mi?

MEHMET RÜŞTÜ TİRYAKİ (Batman) - Açıkladık zaten Başkan, gerekçeyi okuyalım.

BAŞKAN MEHMET MUŞ - Gerekçeyi okutuyorum:

Gerekçe:

Kanun teklifinin bu hâlde yasalaşması durumunda kamu emekçilerine verilecek yüzdelik artış oranı seyyanen zam, vergi dilimi, kök maaş, kıdem tazminatı ve emekliliğine yansıyacak oranlar hakkında çok ciddi hak kayıpları yaşanacaktır. Çünkü bu düzenlemeyle kök ücretlere yapılacak zam enflasyon farkı, artı toplu sözleşme zammı toplamı olan yüzde 17,55’le sınırlı kalmaktadır. 8.077 TL'lik tutarın seyyanen ilave ödeme olarak eklendiği görülmektedir. Bu ise emekçilerin gerçek maaşlarının yani kök maaşlarının 13.870 TL’de kalmasına sebep olacaktır. Dolayısıyla bundan sonraki dönemlerde yapılacak maaş zamları 22 bin TL üzerinden değil, 13.870 TL üzerinden yapılmış olacak emekçiler ciddi mali kayıplar yaşayacaktır. Bu madde metninin teklif metninden çıkarılarak hem kök ücret artışı hem de emeklilerin kapsama dâhil edilerek tekrardan düzenlenmesi gerekmektedir.

BAŞKAN MEHMET MUŞ - Evet, önergeyi oya sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmemiştir.

Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Madde kabul edilmiştir.
gazetememur