LGS Tercih Süresi

2023 LGS tercih sonuçlarının açıklanma tarihi, tercih işlemlerini tamamlayan öğrenciler tarafından 3 Temmuz'da başlayarak merakla beklenmektedir. Öğrenciler, sınav sonuçlarına göre tercih yapmış ve şimdi gözlerini MEB'den gelecek açıklamaya çevirmiştir. Peki, LGS tercih sonuçları ne zaman açıklanacak ve tercih süresi ne zaman sona erecek?

LGS Tercih Süresi ve Yerleştirme İşlemleri

Adaylar, tercih yapacakları okulları "merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okullar", "yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar" ve "pansiyonlu okullar" olarak üç grupta değerlendirecektir. Lise tercih süresi, 19 Temmuz tarihine kadar devam edecektir.

LGS Tercih Sonuçları Açıklanma Tarihi ve İşlemler

Özel ortaöğretim kurumlarının kayıt işlemleri ve yetenek sınavıyla öğrenci alan okulların işlemleri ve kayıtları da 19 Temmuz tarihine kadar sürecektir. Özel öğretim kurumlarına kayıt işlemlerini tamamlayan öğrencilere tercih ekranı açılmayacaktır. Ancak öğrenciler, tercih süresi içinde kayıtlarını iptal ettirmeleri durumunda tercih yapabileceklerdir. Yerleştirme sonuçları ve boş kalan kontenjanlar, 24 Temmuz tarihinde "meb.gov.tr" adresinde ilan edilecektir.

LGS Yerleştirme Süreci

OHAL kapsamında, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ile Gaziantep'in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde 2022-2023 öğretim yılında 5 Şubat 2023 tarihinde 8. sınıflarda kayıtlı olan öğrencilerin liselere yerleştirilmesinde "pozitif ayrımcılık" uygulanacaktır.

Bu illerdeki öğrenciler, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okulları tercih ederken, 2022-2023 eğitim öğretim yılının birinci dönemini tamamladıkları illerdeki mevcut ortaöğretim kayıt alanlarına göre tercih yapabileceklerdir. Tercih dönemlerinde yerel yerleştirme ile öğrenci alan okulları tercih etmiş ancak herhangi bir okula yerleşemeyen öğrenciler, bulundukları il veya ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarına başvurduklarında, kontenjan durumuna bakılmaksızın okul ve şube dengesi gözetilerek yerleştirme işlemleri tamamlanacaktır.

Tercih döneminde merkezi sınavla öğrenci alan okullara yerleştirme tercihi yapmış olan öğrenciler için her 30 kontenjana 2 ek kontenjan verilecektir. Ek kontenjanlar, merkezi yerleştirme esaslarına göre puan üstünlüğü ve tercih önceliğine göre yerleştirme işlemleri yapılacaktır. Ancak yerleştirmeye esas nakillerde ve sonraki tüm nakil işlemlerinde ek kontenjan kullanılmayacaktır.

Öğretmenlere Bir Yeni Sınav Görevi ve Ücretleri Öğretmenlere Bir Yeni Sınav Görevi ve Ücretleri