Diyanet bünyesinde çalışan fahri kur’an kursu öğreticileri seçimlerden önce kadro bekliyor. 31 Mart yerel seçimlerine sayılı günler kala, Fahri Kuran Kursu Öğreticilerine kadro talebi Cumhurbaşkanlığına soruldu.
Fahri öğreticilerin sigorta, kadro, ücret, sgk prim borcu gibi sorunları bulunmaktadır. Sayıları 25 bini bulan ve uzun zamandır kadro beklentisinde olan Diyanet fahri Kur’an kursu öğreticileri hakkında TBMM'ye soru önergesi verildi.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Cevdet Yılmaz tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 06/12/2023 Ersin BEYAZ İstanbul Milletvekili

Ramazan'a kaç gün kaldı? İlk oruç ne zaman tutulacak? Ramazan'a kaç gün kaldı? İlk oruç ne zaman tutulacak?

Fahri (geçici) Kuran Kursu Öğreticileri 657'ye tabi olacak şekilde Diyanet bünyesinde yılda iki kez kış ve yaz dönemi olmak üzere KPSS, DHBT sınavlarının ardından mülakat puanları ile ve belirli belgeleri de ibraz ederek istihdam edilmektedir. Fahri Öğreticiler, aylık 8-9 günlük sigorta, asgari ücretin çok altında maaş ve yarım yatan sigortadan kaynaklı SGK prim borçları çıkarak hiçbir özlük hakkı olmadan hizmet etmektedir. Bu sorunlar çözüm beklemekte ve Fahri Öğreticiler haklarının verilmesini beklemektedir. Bu bağlamda;


1- Fahri Öğreticilere kadro verilmesi/açılması hususunda çalışmanız var mıdır?

2- 2022 de sözleşmeliler, vekil imamlar kadroya alınırken, Fahri (geçici) Öğreticiler neden kapsam dışı bırakılmıştır?

3- Fahri (geçici) Kuran Kursu Öğreticileri de bir öğretmendir. Bu vatandaşlarımıza öğretmenlik statüsü verilmesi hususunda bir çalışmanız var mıdır?

4- Fahri Kuran Kursu Öğreticileri hangi kanuna tabi hizmet etmektedir? Belirli bir statüleri var mıdır? Göreve başlarken diyanet tarafından hangi sözleşmelerle hakları korunmaktadır?


5- Fahri (geçici) Kuran Kursu Öğreticilerinin aylık 8-9 günlük yatan SGK primlerinin 30 gün üzerinden yatırılması için bir düzenlemeniz var mıdır? Emeklilik konusunda sorun yaratan geçmişe dönük ve geleceğe yönelik sigortaları 30 gün üzerinden yatırılarak emeklilik hakkı sağlanması için bir düzenlemeniz var mıdır? 8-9 günlük yatırılan ve ayın üçte ikisinin eksik yatırıldığı, sigortadan kaynaklı prim borçları çıkan Fahri Öğreticilerin sorunuyla ilgili çalışmalarınız var mıdır?