Kadir Gecesi Ramazan-ı Şerif'in 27. Gecesi olarak bilinse de aslında günü tam olarak belli değildir. Kur'an'ı Kerim'in, Allah tarafından Cebrail aracılığıyla Muhammed'e vahyedilmeye başlandığı geceye Kadir Gecesi denmektedir.

Kadir Suresi'nde "Gerçek biz onu Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin (o büyük fazl-u şerefini) sana bildiren nedir? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. Onda melekler ve Rûh, Rablerinin izni ile, herbir iş için iner de iner. O (gece) tan yeri ağarıncaya kadar bir selamdır". (Kadir, 97/1-5)'' denilmektedir.

Kadir Gecesinde 4 Rekatlık Kadir gecesi namazı kılınmalıdır. Kadir Gecesi Namazı'nın 1'inci rekatında 1 Fâtiha-i şerîfe, 3 "İnnâ enzelnâhü fî leyletil-kadr; 2'nci rekatinde 1 Fâtiha-i şerîfe, 3 İhlâs-ı şerîf; 3'üncü rekatinde 1 Fâtiha-i şerîfe, 3 "İnnâ enzelnâhü fî leyletil-kadr; 4'üncü rekatinde 1 Fâtiha-i şerîfe, 3 İhlâs-ı şerîf, okunur.

Namazdan sonra 1 defa "Allâhü ekber. Allâhü ekber. Lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Allâhü ekber. Ve lillâhil-hamd; 100 "Elem neşrah leke sadrak; 100 "İnnâ enzelnâhü fî leyletil-kadr; 100 defa da Resûlullah (s.a.v.) Efendimiz'in Hazret-i Âişe (r.a.) Vâlidemiz'e öğrettiği şu duâ okunup, sonra ''"Allâhümme inneke afüvvün kerîmün tühibbül-afve fa'fü annî" duâ yapılır.