15 Mayıs 2021 tarihi itibarıyla Ramazan bayramını da uğurlayacağız. 13 Mayıs 2021 tarihi itibarıyla Şevval Ayı'na gireceğiz. 1 Zilkade 1439 olarak başlayacaktır. Şevval, sözlükte “yukarı kalkmak, yükselmek; kaldırmak” anlamlarındaki şevl kökünden türemiş kamerî yılın ramazandan sonra ve zilkadeden önce gelen onuncu ayının adıdır.Bu ayın İslâm’dan önce Arab-ı bâide (Âd ve Semûd) döneminde dâbir, Arab-ı âribe döneminde vâğıl (vağl) diye adlandırıldığı nakledilmektedir.

ŞEVVAL AYI NE ZAMAN?

Şevval Ayı Ramazan Bayramı'nın 1. Günü ile birlikte başlar. Dolayısıyla 2021 yılı Şevval Ayı'nın 1. Günü 13 Mayıs 2021 tarihine denk gelmektedir ve 10 Haziran 2021 Pazar Günü sona erecektir. Şevval Ayı'nda yapılması gereken bazı ibadetler vardır.

ŞEVVAL AYINDA HANGİ İBADETLER YAPILMALI?

Hz. Ebu Eyyub’dan (r.a.) dan rivayet edildiğine göre Güzeller Güzeli (s.a.v.) şöyle buyurmuştur “Bir kimse Ramazan-ı Şerif ayını oruçlu olarak geçirip arkasından Şevval ayında da 6 gün oruç tutarsa, bütün seneyi oruçlu geçirmiş gibi olur. (Müslim, Sıyam)

Ramazan orucundan sonraki Şevval ayından 6 günlük oruç, dînen güzel ve hoş görülen bir sünnettir, fakat farz veya vâcip değildir. Fazîleti ve ecri büyük olduğundan dolayı bu 6 günlük oruç müslümana meşrû kılınmıştır. Zirâ her kim, bu orucu tutarsa, kendisine tam bir yıllık oruç sevabı yazılır.