Muharrem Ayı ile başlayan, Zilhicce Ayı ile sona eren 12 adet Hicri Ay bulunmaktadır. Her birinin derin anlam taşıdığı Hicri Ayların başlangıç ve bitiş tarihlerini Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan takvim belirler. Hicri Takvimi Peygamberimizin Mekke'den Medine'ye hicretini başlangıç kabul eden ve ayın dünya çevresinde dolanımını esas alan bir takvim sistemidir. Hicri Takvim; Hicri Semsi ve Hicri Kameri Takvim olmak üzere ikiye ayrılır.

Ay, dünya etrafında 12 defa döndüğü zaman bir Kameri sene olur ve 354.3 gün veya 354 gün 8 saat 48 dakika 34.68 saniyedir. Dünya, güneş etrafında 1 defa döndüğü zaman da bir Miladi sene olur ve 365.25 gündür. Muharrem, Safer, Rebiülevvel, Rebiülahir, Cemaziyelevvel, Cemaziyelahir, Recep, Şaban, Ramazan, Şevval, Zilkade ve Zilhicce; Hicri Takvim aylarıdır. Hicri ayların her biri ayrı öneme sahiptir.
 

HİCRİ TAKVİM AYLARIN ADLARI
  Aylar Kelime Anlamı
1 Muharrem Ayı Haram kılınmış.
2 Safer Ayı Sefer, yolculuk.
3 Rebiülevvel Ayı İlk bahar.
4 Rebiülahir Ayı Son bahar.
5 Cemaziyelevvel Ayı İlk çorak toprak.
6 Cemaziyelahir Ayı Son çorak toprak.
7 Recep Ayı Saygı, onur.
8 Şaban Ayı Dağılmış, yayılmış.
9 Ramazan Ayı Yanma, sıcak olma.
10 Şevval Ayı Yükselmiş.
11 Zilkade Ayı Barışa sahiplik eden.
12 Zilhicce Ayı Hacca sahiplik eden.

Muharrem Ayı: İslam Dünyasında Şehrullahi’l-Muharrem olarak anılan Muharrem ayı ”Allah’ın ayı” demektir. Bereketin, bolluğun arttığı ay olarak söylenmektedir.Hicri takviminin ilk ayıdır. Hicri yılbaşı bu ay ile başlar.Muharrem ayının 1. günü Hicri yılbaşıdır. Muharrrem ayının 10. gününde Aşure Günü kutlanır.

Safer Ayı: Hicri takvimin ikinci ayıdır. Safer ayında Mekkeliler şehri terk ederek yolculuğa çıktıkları için bu ismin verildiği de söylenmektedir. Diğer bir rivayete göre bazı Arapların uğursuzluk getirdiği için uğursuz ay olarak anılmaktadır.

Rebiülevvel Ayı: Hicri takviminin üçüncü ayıdır. Mevlid Kandili bu ayda kutlanır. Rebi Arapça da bahar denmektedir.

Rebiülahir Ayı: Hicri takvimin dördüncü ayıdır. Bu ayda İslamiyet açısından önemli bir gelişme olmamıştır. Bu iki aya bahar denilmesinin nedeni Müslümanlar bu aylarda hayvanlarını otlatmak için salıverirler.

Cemaziyelevvel Ayı: Hicri takvimin beşinci ayıdır. Soğuk ve Kurak manası taşır.

Cemaziyelahir Ayı: Hicri takvimin altıncı ayıdır.

Recep Ayı: Hicri takvimin yedinci ayıdır. Mübarek 3 ayların başlangıcıdır. Bu ay Ramazan ayına hazırlık yapılmaktadır. Müslümanlar bu ay da birbirlerine saygı gösterirler savaşı helal saymazlar. Tek ve Yalnız Recep denilmektedir.

Şaban Ayı: Hicri takvimin sekizinci ayıdır. Dağılma ve ayrılma denilmektedir. Bölge de su kıtlığı yaşandığından dolayı su aramaya 
gruplar halinde dağılırlar. Recep ayında savaşı haram kıldıkları için Şaban ayında savaşacak olanların kabilerler yerlerini alırlar. Bu yüzden bu aya Şaban ayı denilmektedir. 

Ramazan Ayı: Kutsal kitap Kuran-ı Kerim bu ayda indirlimeye başlanmıştır. Hicri takvimin dokuzuncu ayıdır. Kadir gecesi bu ayda kutlanmaktadır. Müslümanlar için büyük bir öneme sahip olan Ramazan ayında oruç tutulmaktadır ve bu aya 11 ayın sultanı denilmektedir.

Şevval Ayı: Ramazan bayramını içine alan aydır. Hicri takvimin 10. ayıdır. Bu ayda havanın sıcak olması nedeniyle develerin sütü azalması Araplar Şevval ayı adı vermiştir.

Zilkade Ayı: Barışa sahiplikeden ay olarak anılmaktadır. Hicri takvimin 11. ayıdır. Araplar savaşı saldırıyı kötü söz hatta hayvanlara otlak aramayı bırakıp oturma ayı olarak belirlemişlerdir. İki bayram arasında geçtiği için ”aralık” ayı da denmektedir.

Zilhicce Ayı: Kurban bayramını içine alan aya denir. Hicri takvimin son (12.) ayıdır. Bu ayın ilk on günü Müslümanlar için kıymetlidir. 10.günü Kurban bayramıdır. Hac ibadeti de bu ayda gerçekleşir

Haram aylar: Zilkâde, Zilhicce, Muharrem, Receb Bu aylarda savaş yapmak yasaktır. el-eşhuru’l-hurum olarak adlandırılmaktadır.