ÖSYM Başkanı Ömer Demir, üniversiteye girişin ikinci basamağı olan ve 10 Haziran’da başlayacak Lisans Yerleştirme Sınavları’nda (LYS) kısa cevaplı sorular için ayrı cevap kağıdı verilmeyeceğini belirterek, “Kısa cevaplı sorular için LYS’de kullanılacak cevap kağıtlarında bu amaçla tasarım değişikliğine gidildi. Matematik oturumu dışındaki diğer oturumların cevap kağıtları, arkalı önlü (çift taraflı) olacak ve her iki yüzüne  (ön ve arka) de kodlama yapılabilecek” dedi.

LYS’lere başvuran toplam öğrenci sayısının 1 milyon 72 bin 396 olduğunu bildiren Demir, bu yıl 81 il dışındaki sınav merkezlerine ilk kez 39 ilçedeki merkezlerin de eklendiğini kaydetti. Demir, bu yılki sınavın içerik ve müfredata uygunluk bakımından önceki yıllardan bir farkının bulunmadığını dile getirerek, LYS’nin önceki senelerde olduğu gibi toplam 5 oturumda tamamlanacağını hatırlattı.

Ömer Demir, bu yıl LYS’lerdeki tek yeniliğin öğrencilere açık uçlu  “kısa cevaplı” soruların yönetilmesi olduğunu, 2017 LYS’lerde sorulacak sözel ve sayısal açık uçlu soru örneklerinin “osym.gov.tr” resmi internet sitesinden  adayların erişimine sunulduğunu dile getirdi.

Her LYS oturumunda kısa cevaplı 3’er soru

Kısa cevaplı soruların, yanıtı bir sözcük, bir sayı ile adaylar tarafından cevap kağıdına yazılan veya kodlanan sorulardan oluşacağını anlatan Demir, şöyle devam etti: “Her LYS oturumunda (LYS-1, LYS-2, LYS-3, LYS-4 ve LYS-5) üçer kısa cevaplı açık uçlu soru sorulacak. Adaylara LYS-1 oturumunda matematik alanından 3, LYS-2 oturumunda fizik, kimya ve biyoloji alanlarından birer tane olmak üzere toplam 3, LYS-3 oturumunda coğrafya alanından 1, Türk Dili ve Edebiyatı alanından  2, LYS-4 oturumunda tarih alanından 1, coğrafya alanından 1 ve felsefe alanından 1 olmak üzere toplam 3, LYS-5 oturumunda ilgili dilden 3 tane kısa cevaplı soru yöneltilecek. Açık uçlu sorular, testlerin sonlarında yer alacak.”

Önlü arkalı cevaplanacak

Demir, kısa cevaplı sorular için ayrı yanıt kağıdı verilmeyeceğini bildirdi. Kısa yanıtlı sorular için LYS’de kullanılacak cevap kağıtlarında bu amaçla tasarım değişikliğine gidildiğini belirten Demir, matematik oturumu  dışındaki diğer oturumların cevap kağıtlarının, arkalı önlü (çift taraflı) olacağını ve her iki yüzüne de kodlama yapılabileceğini aktardı.

ÖSYM Başkanı Demir, LYS cevap kağıtlarına ilişkin şu bilgileri  paylaştı:

“Cevap kağıtları, arkalı önlü (çift taraflı) olacak ve her iki yüzüne de kodlama yapılabilecek. 2017-LYS’de matematik sınavının (LYS-1) cevap kağıdının arka yüzü olmayacak ancak fen bilimleri (LYS-2), edebiyat-coğrafya (LYS-3), sosyal bilimler (LYS-4) ve yabancı dil (LYS-5) oturumlarına ait cevap kağıtları  ön ve arka yüzden oluşacak.

Sola dayalı yazılıp kodlanacak

LYS’de yer alacak açık uçlu soruların cevapları, adaylar tarafından  ilgili kutucuklara soru örneklerinde yer aldığı şekilde sola dayalı olarak  yazılıp kodlanacak. Cevap kağıdına kodlama yapmayan adaylar, ilgili soruya cevap  vermemiş sayılacak. Kısa cevaplı soruların değerlendirilmesinde doğru cevap  sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılmayacak. Yani, 3 yanlış  sorunun yanına bir de yanlış cevaplanan açık uçlu soru eklenerek, bir doğrunun  götürülmesi şeklinde bir işlem yapılmayacak.”

Cevabın kutunun tümünü kapsaması gerekmez

Ömer Demir, kısa cevaplı sorular için ayrılan alanlara ilişkin,  “Cevabın, verilen kodlama bölümünün tümünü kapsaması gerekmiyor. Adaylarımızın bildiği cevap, kaç harften ibaretse onu yazması gerekiyor. Yani, cevabın verilen boşluğun tümünü dolduracak bir sözcük olması gerekmez. Rakam için de aynı şey söz konusu. Matematik testinde 3 haneli bir boşluğumuz var ama cevabın 3 haneli olması gerekmez” değerlendirmesinde bulundu. Demir, ÖSYM olarak sınavlardaki cevap kağıtlarının arkalı ile önlü  imajlarının alınarak tarandığını ve daha sonra bilgisayar ortamında çözümlenerek  okunduğunu ve arşivlendiğini anlattı. Açık uçlu sorulara, en basit örneği olan kısa cevaplı sorularla adım  atmak istediklerini dile getiren Demir, “Buradan elde edilecek sonuçlara göre,  Yükseköğretim Kurulu daha sonraki sınavlarda nasıl bir yol izleneceğine karar  verecektir” dedi.

DİKKAT SINAV 9.45’TE BAŞLIYOR UNUTMAYIN!

VATAN

kamu haber, kamuajans, Kamudan haberleri ve gelişmeleri  Ajanskamu farkıyla aktarmaya devam edeceğiz.

Ajans kamu Haber/ www.ajaskamu.net